Θα αγοράσει η Microsoft την Nokia?

Nokia Microsoft

H συμφωνία μεταξύ Nokia και Microsoft τον περασμένο Φεβρουάριο για εξοπλισμό των συσκευών της πρώτης με το λειτουργικό σύστημα της δεύτερης (Windows Phone 7) ίσως τελικά να ήταν ο προάγγελος μιας επικείμενης εξαγοράς της Φινλανδικής εταιρείας από τον κολοσσό της Silicon Valley. Οι φήμες βέβαια υπήρχαν, όμως φουντώνουν το τελευταίο διάστημα και μάλλον όχι αδίκως.

Όπως είχαμε αναφέρει παλαιότερα στο www.away.gr, το "ειδύλλιο" μεταξύ Nokia και Microsoft ξεκίνησε με την πώληση του δικαιώματος χρήσης των Windows Phone 7 στις συσκευές της Nokia, έναντι σχεδόν 1.000.000 δολαρίων, τα οποία θα αποδίδονταν σε διάστημα 5 ετών. Η κίνηση αυτή κρίθηκε απόλυτα λογική, καθώς η μεν Microsoft ήθελε μια διάπλατα ανοικτή πόρτα στην αγορά των smartphones χωρίς να ξεκινήσει ένα νέο δικό της division από το μηδέν, η δε Nokia δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί το Android της Google με το ξεπερασμένο τεχνολογικά Symbian. Συμφέρουσα και για τις δύο, λοιπόν, η συμφωνία, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει καρπούς, αφού το πρώτο WP7 Nokia smartphone (ονόματι Nokia W7) θα κυκλοφορήσει το Q4 του 2011. Μέχρι τότε η εταιρεία συνεχίζει με τα Symbian μοντέλα και παράλληλα χάνει διαρκώς έδαφος απέναντι στον ανταγωνισμό της, ενώ η τιμή της μετοχής της έχει παρουσιάσει πτώση της τάξεως του 10% το τελευταίο τρίμηνο.

Με διάφορους αναλυτές, όπως ο Eldar Murtazin του Mobile-Review.com να υποστηρίζουν πως ήδη Microsoft και Nokia κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πίσω από κλειστές πόρτες, οι φήμες για επικείμενη εξαγορά της εταιρείας γίνονται όλο και εντονότερες. Σύμφωνα με τις ίδιες (αυστηρά ανεπίσημες) αναφορές, η συμφωνία δε θα ανακοινωθεί στο κοινό αλλά είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2011. Σημειώνουμε εδώ πως η συνολική αξία των μετοχών της Nokia ανέρχεται στα 32,2 δις δολλάρια με σημερινές τιμές, συνεπώς η Microsoft θα πρέπει να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο βάζοντας το χέρι στην τσέπη για να εξαγοράσει έστω και ένα μικρό ποσοστό της εταιρείας.

Nokia Windows Phone 7 Concept

Η Nokia, άλλοτε κραταιά στη αγορά κινητών τηλεφώνων, τα τελευταία χρόνια έχει απωλέσει αρκετά μεγάλο μερίδιο της αγοράς, αν και συνεχίζει να παράγει αξιόπιστες συσκευές. Το μεγάλο της πρόβλημα αυτή τη στιγμή έγκειται στη χρήση του Symbian λειτουργικού, πού υπολείπεται σημαντικά στον τομέα των χαρακτηριστικών σε σχέση με το iOS της Apple και το Android της Google. Όσα retouches και να δεχθεί, είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των απαιτητικών χρηστών, αν και η χρήση του σε φθηνά μοντέλα κάτω των 100 € αποτελεί βιώσιμη στρατηγική. Ακόμη και με τα δεδομένα αυτά όμως, η Nokia παραμένει μια κερδοφόρα επιχείρηση και ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά. Ήτοι ένα δέλεαρ για την Microsoft, πού βλέπει το WP7 να μη δέχεται και τις καλύτερες κριτικές μέχρι στιγμής, ενώ θέλει και τον έλεγχο πάνω στο hardware (συσκευές) πού θα φέρει το λειτουργικό της. Makes sense…

Υπάρχει φυσικά και ο αντίλογος πού θέλει την Microsoft να μην ενδιαφέρεται (προς το παρόν, έστω) για την εξαγορά της Nokia, ειδικά μετά την μεταξύ τους συμφωνία όσον αφορά τα WP7. Σε μια δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, ένα νέο μέτωπο είναι ίσως κάτι πού δεν επιθυμεί η Microsoft, ειδικά αν συνοδεύεται από το μεγάλο κόστος εξαγοράς της Nokia. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως ο μεγάλος αντίπαλος της MS σε πολλούς πλέον τομείς είναι η Google και κάθε μάχη πού κερδίζει η τελευταία είναι ακόμα ένα βήμα προς την εκθρόνιση του «βασιλιά» του software. Η μηχανή αναζήτησης Bing.com και η αναβάθμιση του Hotmail για να ανταγωνιστούν Google και Gmail αντίστοιχα, φανερώνουν τη διάθεση της Microsoft να μην αφήσει κανένα περιθώριο στην αντίπαλό της (πού με τη σειρά της δεν επαναπαύεται), ενώ δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά των smartphones και των embedded συστημάτων γνωρίζει μεγάλη άνθηση και πρόκειται να αποκτήσει τεράστιο οικονομικό μέγεθος μέσα στην δεκαετία πού διανύουμε. Γιατί να μείνει έξω από το χορό η Microsoft λοιπόν;

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.