Το live tweeting της αναζήτησης ενός κλεμμένου laptop

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως θα μπορέσετε να ανακτήσετε το laptop σας σε περίπτωση κλοπής; Ο Sean Power, ένας συγγραφέας από τη Νέα Υόρκη, έχασε το laptop του. Παρολαυτά, με τη βοήθεια ενός προγράμματος που είχε εγκαταστήσει στον υπολογιστή του καθώς και τη συνδρομή μερικών δεκάδων followers του από τη Νέα Υόρκη, κατάφερε να βγάλει φωτογραφία τον κλέφτη, να βρει το όνομα και το επάγγελμα του και τελικά να πάρει πίσω το laptop του. Κι όλα αυτά, ενώ ο ίδιος βρίσκονταν κάποιες 100δες χιλιόμετρα μακριά... στον Καναδά.

Αρκετοί από τους Έλληνες χρήστες του Twitter, όταν ακούν τη λέξη "κλέφτης" ή "κλοπή" σε συνδυασμό με τα social media, θυμούνται την ιστορία του @bunnysuicides. Εκείνο το βράδυ, αρκετοί από εμας παρακολουθούσαμε με ενδιαφέρον και σχολιάζαμε το live tweeting της έρευνας. Αυτό που έζησαν όμως οι followers του Sean από τη Νέα Υόρκη, δεν συγκρίνεται με καμία από τις ιστορίες που έχω ακούσει.

Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Prey, ο Sean Power κατάφερε να βρει την τοποθεσία (ένα μπαράκι στο Brooklyn) όπου βρισκόταν το κλεμμένο laptop καθώς και να τραβήξει φωτογραφίες τον άνθρωπο που το χρησιμοποιούσε εκείνη τη στιγμή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ενημέρωνε τους followers του για το τι συμβαίνει. Μαζί με τη βοήθεια τους, κατάφεραν να βρουν το όνομα και το επάγγελμα του ανθρώπου που είχε το laptop.

Στη συνέχεια ζήτησε από μερικούς followers να πάνε ως το μπαρ και να περιμένουν εκεί μέχρι να φτάσει η αστυνομία, την οποία θα ειδοποιούσε. Έτσι, μετά από λίγο μία κοπέλα έπινε σφηνάκια με τους δύο bartenders, ενώ δύο άλλοι followers έπιναν ήσυχοι το ποτάκι τους σε ένα τραπέζι. Φαίνεται πως η γραφειοκρατία δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αφού οι αστυνομικοί του τμήματος που ο Power πήρε τηλέφωνο, του είπαν πως αφού δεν έχει υποβάλλει γραπτή καταγγελία, δεν μπορούν να πάνε να συλλάβουν τον κλέφτη. Μετά από αυτό φαίνεται πως είχε έρθει η ώρα οι twitter-ers να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Έτσι, κατάφεραν να πάρουν πίσω το laptop, αφού όταν ο τότε κάτοχος έμαθε πως ήταν κλεμμένο, το παρέδωσε αμέσως στους followers του Sean Power.

Για την ιστορία, ο άνθρωπος που το είχε φαίνεται πως δεν ήταν ο ίδιος ο κλέφτης, αλλά το είχε αγοράσει από αυτόν. Τελικά, ο Sean Power πήρε πίσω το laptop του χωρίς να προχωρήσει σε κάποια καταγγελία, και η εταιρεία που δημιούργησε το Prey δέχτηκε μια πολύ καλή και δωρεάν διαφήμιση του προϊόντος της. Ακόμα μία φορά φάνηκε το τι μπορεί να πετύχει κανείς με τη βοήθεια των social media. Μία συμβουλή μόνο προς τους επίδοξους κλέφτες: Για το καλό σας, μην κλέβετε υπολογιστές χρηστών του Twitter.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες timeline με το live tweeting του Sean Power και τα σχόλια των followers του, εδώ. Εσείς, χρησιμοποιείτε κάποιο software για την προστασία του υπολογιστή σας σε περίπτωση κλοπής;

[image]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Το live tweeting της αναζήτησης ενός κλεμμένου laptop”

  1. Ο/Η DailyWeb λέει:

    Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που τρέχει σε συσκευές Apple (iMac, MacBook, iPhone κλπ) είναι το Undercover. Ρίξτε μια ματιά http://www.orbicule.com/undercover/