Μια Πόλη Χωρίς WiFi

green-bank-telescope-01

Κάθε φορά που περνάει κάποιος μέσα από το Green Bank της West Virginia πρέπει να ξεχάσει το κινητό του τηλέφωνο. Όπως και το ραδιόφωνο. Τον λόγο τον βλέπει με το που φτάνει στον οικισμό: ένα ραδιοτηλεσκόπιο το ύψος του οποίου αγγίζει τα 148 μέτρα. Το Robert C. Byrd Green Bank Telescope (GBT), όπως αυτό ονομάζεται, τοποθετήθηκε εκεί το 1962. Πρόκειται για το μεγαλύτερο του είδους του σε ολόκληρο τον κόσμο και ένα από τα εννιά που έχουν τοποθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή από την κυβέρνηση.

Τα ραδιοτηλεσκόπια διαφέρουν από τα συνηθισμένα (οπτικά) τηλεσκόπια, κι αυτό διότι ανιχνεύουν ραδιοκύματα αντί για φως. Σαν να λέμε πως “ακούμε” το διάστημα, αντί να το “βλέπουμε”. Τα δεδομένα που συλλέγουμε με τη βοήθεια αυτών των τηλεσκοπίων αποκαλύπτουν πολλές φορές πράγματα που δεν θα μαθαίναμε αλλιώς. Επιπλέον, επειδή τα ραδιοκύματα ταξιδεύουν για μεγαλύτερες αποστάσεις από ότι το φως, ένα τηλεσκόπιο σαν το GBT μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε ακόμα πιο μακρινές περιοχές του διαστήματος.

green-bank-telescope-02

Ούτε κινητά τηλέφωνα, ούτε WiFi

Είναι γνωστό πως τα οπτικά τηλεσκόπια χτίζονται σε απόμακρες περιοχές, μακριά από πόλεις και άλλες πηγές φωτός. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επιστήμονες θα βλέπανε πολύ λιγότερα πράγματα. Για τον ίδιο λόγο όποιος θέλει να βγάλει μερικές καλές φωτογραφίες με τα αστέρια στον ουρανό καλό είναι να βγει έξω από την πόλη.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τα ραδιοτηλεσκόπια. Μια απλή τηλεφωνική κλήση από ένα iPhone μπορεί να μπλοκάρει το σήμα που έρχεται από την άλλη άκρη του διαστήματος. Για να πάρουμε μια ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό ο Mike Holstine που εργάζεται στο GBT μας παροτρύνει να σκεφτούμε ένα κερί μέσα στο σκοτάδι. Λένε πως το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει ένα αναμμένο κερί από ένα μίλι μακριά. Όταν όμως κάποιος ανάψει έναν προβολέα κοντά στον παρατηρητή, τότε η φωτιά από το κερί αυτό θα πάψει να είναι ορατή. Έτσι συμβαίνει και με τα ραδιοτηλεσκόπια. Ένα μόνο iPhone ή ένα απλό router είναι ικανό να δημιουργήσει παρεμβολές που θα κάνουν αδύνατη τη μελέτη των ραδιοκυμάτων.

Όσοι επιλέγουν να μείνουν στο Green Bank πρέπει να ξεχάσουν το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα και το WiFi.

Για να αποφύγει τέτοια συμβάντα λίγα χρόνια πριν τεθεί σε λειτουργία το GBT και πιο συγκεκριμένα το 1958 η κυβέρνηση θέσπισε μια ζώνη έκτασης 13.000 τετραγωνικών μιλίων στην οποία από εκείνη τη στιγμή και έπειτα θα απαγορεύονταν η χρήση οποιασδήποτε συσκευής μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρομαγνητικά κύματα. National Radio Quiet Zone την ονόμασε και δεν υπάρχει άλλη στην χώρα. Έτσι γεννήθηκε ο οικισμός του Green Bank. Όσοι επιλέγουν να μείνουν εκεί πρέπει να ξεχάσουν το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα και το WiFi.

national-radio-quiet-zone

Οι κανόνες αυτοί γίνονται ακόμα πιο αυστηροί όσο πλησιάζουμε στο ραδιοτηλεσκόπιο. Στους χώρους του για παράδειγμα, επιτρέπονται μόνο τα αυτοκίνητα που έχουν diesel κινητήρα κι αυτό γιατί το μπουζί ενός βενζινοκίνητου κινητήρα μπορεί να δημιουργήσει παρεμβολές.

Όπως συμβαίνει συνήθως, έτσι και εδώ υπάρχουν άτομα που δεν ακολουθούν πάντα τους κανόνες. Ή που απλώς δεν γνωρίζουν ότι τους παραβιάζουν. Έτσι το National Radio Astronomy Observatory (NRAO), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του τηλεσκοπίου, έχει δημιουργήσει μια ομάδα στην οποία έχει αναθέσει μια και μόνο αποστολή: να εντοπίζει και να σταματάει οτιδήποτε μπορεί να δημιουργεί τέτοιες παρεμβολές.

Δεν είναι εύκολη δουλειά. Τα σήματα είναι πιθανό να αντανακλούν πάνω σε τοίχους. Μπορεί ακόμη τη μια στιγμή να είναι εκεί μπροστά σου και λίγο αργότερα να εξαφανίζονται. Επιπλέον δεν βρίσκονται πάντα σε προφανή μέρη. Πριν από μερικά χρόνια για παράδειγμα η ομάδα βρέθηκε στην πίσω αυλή ενός σπιτιού να αναρωτιέται τι είναι αυτό που δημιουργούσε τις παρεμβολές. Όπως αποδείχθηκε, ο σκύλος του ζευγαριού που έμενε εκεί είχε μασήσει την ηλεκτρική του κουβέρτα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεμβολές από τα γυμνά καλώδια. Οι ιδιοκτήτες του σκύλου δεν το είχαν προσέξει και παρόλο που με βάση το νόμο το NRAO είχε τη δυνατότητα να ζητήσει ποινικές διώξεις, αποφάσισε να ακολουθήσει μια πιο ειρηνική οδό, αγοράζοντας μια νέα κουβέρτα για το σκύλο.

Όλα αυτά μπορεί σύντομα να τελειώσουν

Σήμερα το Green Bank των 143 κατοίκων αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους ηλεκτροευαίσθητους (electrosensitives) της χώρας, δηλαδή τους ανθρώπους που υποφέρουν από την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (electromagnetic hypersensitivity). Πρόκειται για μία πάθηση που οδηγεί σε ένα πλήθος από προβλήματα: πονοκεφάλους, ναυτίες, αϋπνίες, πόνους στο στήθος, αποπροσανατολισμό, πεπτικά προβλήματα και άλλα.

Τα χαρακτηριστικά της πάθησης αυτής είναι λίγο θολά, βέβαια, μιας και οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει μέχρι σήμερα στα αίτια και τα συμπτώματα της. Η πλειονότητα των ερευνών για παράδειγμα έχει βρει πως οι άνθρωποι που υποστηρίζουν πως πάσχουν από αυτή δεν είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα πότε εκτίθενται και πότε όχι σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Θα σκέφτεσαι τώρα πως ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παράγουν τα κινητά τηλέφωνα, τα δίκτυα WiFi, το ραδιόφωνο και πάνω-κάτω όλες οι μοντέρνες τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, κάτι που σημαίνει πως για τους ανθρώπους αυτούς δεν ήταν ποτέ εύκολο να ζήσουν μια κανονική και ήρεμη ζωή. Το Green Bank, λοιπόν, ήταν μια λύση.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση οδήγησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε διάφορες περικοπές. Ένα από τα θύματα ήταν και το National Science Foundation, το ίδρυμα το οποίο παρέχει την απαραίτητη χρηματοδότηση στα ραδιοτηλεσκόπια του Green Bank. Πριν από δύο χρόνια έγινε γνωστό πως μια επιτροπή πρότεινε την άρση της χρηματοδότησης.

Η τελική απόφαση αναμένεται να βγει μέσα στους επόμενους μήνες. Εάν είναι αρνητική και το GBT δεν καταφέρει να βρει εξωτερική χρηματοδότηση, τότε αυτό θα σημαίνει το κλείσιμο του και ίσως το τέλος της National Radio Quiet Zone. Και τότε η ζωή των κατοίκων του Green Bank θα αλλάξει για πάντα.

Πηγές: The Guardian, Washingtonian, National Geographic, Ars Technica

Σχολιάστε >
78 σχόλια
|
Κατηγορίες:

78 απαντήσεις στο “Μια Πόλη Χωρίς WiFi”

  1. […] post Μια Πόλη Χωρίς WiFi appeared first on […]