Mr. Robot: Η Καλύτερη Σειρά Γύρω Από Το Hacking

mr-robot-poster

Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω για μια νέα ταινία ή σειρά με θέμα το hacking είναι: όχι πάλι. Το παρελθόν, βλέπεις, δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα, με τα Blackhat, CSI: Cyber και Scorpion να είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα. Περίμενα λοιπόν το Mr. Robot να ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτά. Κάθε άλλο. Με τα 9 από τα 10 επεισόδια της πρώτης σεζόν να έχουν προβληθεί, η σειρά του USA Network έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή τόσο των κριτικών όσο και των θεατών χάρη στη ρεαλιστικότητα αυτών που δείχνει.

Η κεντρική ιστορία του Mr. Robot κινείται γύρω από τη ζωή του Elliot Anderson, ενός νεαρού που εργάζεται ως security engineer σε μια εταιρεία. Ο ίδιος πάσχει από κοινωνική φοβία και κλινική κατάθλιψη και έτσι, θέλοντας να νιώσει πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους, τους χακάρει. Όταν ανακαλύπτει πως κάποιος από αυτούς κάνει κάτι κακό, στέλνει στην αστυνομία ανώνυμα τα στοιχεία που βρίσκει. Κάτι σαν cyber vigilante θα μπορούσαμε να πούμε. Πολύ σύντομα στην ιστορία μπαίνει και μια ομάδα χακτιβιστών που θέλει να σβήσει από τον χάρτη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Έχει ενδιαφέρον. Να, δες και το trailer:

Από το πρώτο κι όλας επεισόδιο βλέπουμε τον Elliot να χρησιμοποιεί social engineering και email phishing, δύο πρακτικές που συναντούμε συχνά και στον πραγματικό κόσμο. Κάθε κομμάτι κώδικα που εμφανίζεται στην οθόνη είναι σωστά γραμμένο και σε κανένα σημείο της σειράς δεν θα δεις κάποιον από τους πρωταγωνιστές να περνάει το ένα firewall μετά το άλλο και να χακάρει το Πεντάγωνο για πλάκα. Τον τρόπο που προσεγγίζουν οι δημιουργοί αυτές τις σκηνές εξηγεί πολύ ωραία στο Forbes και στο Vulture ο Michael Bazzell, ο οποίος εργάζεται στη σειρά ως σύμβουλος.

Μέχρι να προβληθεί το φινάλε της σεζόν, το οποίο αναβλήθηκε λόγω της πρόσφατης επίθεσης κατά των δύο δημοσιογράφων στην Αμερική, είπαμε να ρίξουμε μια ματιά στα προγράμματα και τις επιθέσεις που χρησιμοποιήθηκαν στα προηγούμενα επεισόδια, όπως αυτά τα συγκέντρωσε η Violet Blue για λογαριασμό του Engadget.

(ακολουθούν spoilers)

mr-robot-episode-01

Το δίκτυο Tor

Στην αρχή του πρώτου επεισοδίου, ο Elliot έρχεται αντιμέτωπος με έναν διακινητή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Μαθαίνουμε πως κατάφερε να τον εντοπίσει, παρόλο που χρησιμοποιούσε το δίκτυο Tor. Από την περιγραφή του Elliot καταλαβαίνουμε πως χρησιμοποιήθηκε η επίθεση Sybil. Για την ιστορία, το δίκτυο Tor δέχθηκε μια τέτοια επίθεση το 2014. Ήταν η περίοδος που οι αμερικανικές αρχές κυνηγούσαν τους διαχειριστές του Silk Road. Λόγω αυτού πολλοί πιστευουν πως πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση κρύβονταν η NSA και η CIA.

Brute-force attacks

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν ο Elliot χρησιμοποιεί μία μέθοδο brute-force προκειμένου να βρει τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν επιλέξει τα θύματα του. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί φαίνεται να βασίζεται στο THC-Hydra, ένα εργαλείο του οποίου τον κώδικα μπορείς να βρεις στο GitHub.

Rootkit σε CD μουσικής

Στο δεύτερο επεισόδιο ένα από τα μέλη του Dark Army υποδύεται έναν ανερχόμενο ράπερ, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα άλμπουμ μουσικής προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα του υπολογιστή της Angela. Θυμίζει αυτό που συνέβει με την Sony BMG το 2005, όταν αποκαλύφθηκε πως πάνω από 500.000 υπολογιστές σε όλο τον κόσμο είχαν εκτεθεί χάρη σε κάποια CD μουσικής.

mr-robot-episode-02

Root σε Android χωρίς υπολογιστή

Σε ένα σημείο του τρίτου επεισοδίου ο Tyrell, SVP of Technology στην E Corp, χρησιμοποιεί μια κάρτα SD για να αποκτήσει πρόσβαση root σε μια συσκευή Android. Το APK που κάνει αυτή τη δουλειά υπάρχει στην πραγματικότητα, λέγεται Framaroot. Αμέσως μετά εγκαθιστά μια εφαρμογή για να μπορεί να παρακολουθεί τις επικοινωνίες του χρήστη της συσκευής. Αυτή η εφαρμογή υπάρχει και λέγεται Flexispy.

Raspberry Pi

Σύντομα μαθαίνουμε πως ο Elliot σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα Raspberry Pi για να αποκτήσει τον έλεγχο του κλιματισμού στους χώρους του Steel Mountain. Ένας θεατής της σειράς ετοίμασε ένα tutorial για το πως θα μπορούσε κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο έχοντας μόνο ένα Raspberry Pi.

Κλωνοποίηση κάρτας RFID

Κατά τη διάρκεια του πέμπτου επεισοδίου ο Mr. Robot καταφέρνει να κλωνοποιήσει την κάρτα εισόδου ενός ανθρώπου που εργάζεται Steel Mountain. Ο τρόπος που το έκανε θα μπορούσε να είναι αυτός που περιγράφει ο Francis Brown στην παρουσίαση που έκανε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου DEF CON 21. Και εδώ θα βρεις τις αναλυτικές οδηγίες για να το κάνεις και εσύ.

mr-robot-episode-04

SMS spoofing

Λίγο αργότερα μια υπάλληλος του Steel Mountain λαμβάνει ένα SMS από τον σύζυγο της, κάτι που δίνει την ευκαιρία στον Elliot να μείνει μόνος του μέσα στο κτήριο. Προφανώς ο αποστολέας δεν ήταν ο σύζυγος της, μιας και χρησιμοποιήθηκε η τεχνική spoofing. Ένα εργαλείο που κάνει αυτή τη δουλειά είνα το Social-Engineer Toolkit από την TrustedSec.

Η επίθεση στο Target

Στη συνέχεια βλέπουμε τον Elliot να συνδέεται επιτυχώς στο σύστημα κλιματισμού HVAC του Steel Mountain. Παρόλο που δεν έχει άμεση σχέση, μας θυμίζει την επίθεση που δέχθηκε πέρυσι η αλυσίδα καταστημάτων Target και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή των στοιχείων των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από 40 εκατομμύρια πελάτες. Τότε οι αρχές είχαν βγάλει το συμπέρασμα πως οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό δίκτυο του Target έχοντας υποκλέψει τα στοιχεία πρόσβασης ενός υπαλλήλου που ήταν υπεύθυνος για τη συντήρηση του συστήματος κλιματισμού.

Keystroke injection

Στο έκτο επεισόδιο η Darlene σκορπάει μερικά στικάκια USB σε ένα πάρκινγκ. Στόχος είναι το υποψήφιο θύμα να βρει ένα από αυτά και να το συνδέσει από περιέργεια στον υπολογιστή του, μολύνοντας τον χωρίς τη θέληση του. Το στικάκι που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Darlene είναι το USB Rubber Ducky Deluxe, ένα keystroke injection tool.

Σχολιάστε >
59 σχόλια
|
Κατηγορίες:

59 απαντήσεις στο “Mr. Robot: Η Καλύτερη Σειρά Γύρω Από Το Hacking”

 1. […] post Mr. Robot: Η Καλύτερη Σειρά Γύρω Από Το Hacking appeared first on […]

 2. Ο/Η Leo Derosa λέει:

  Ότι ο κ ρομπότ ο εμπειρογνώμονας του υπολογιστή όλων των εμπειρογνωμόνων νομίζω. Μεγάλη μυαλό με εμπειρογνώμονα σας.

 3. Ο/Η Robbie Keane λέει:

  Great looking website. Think you did a great deal of your very ownyour very own html coding
  Robbie Keane http://www.motuochexiaoshou.com/comment/html/index.php?page=1&id=59498

 4. Ο/Η Franz Beckenbauer λέει:

  Great internet site! It looks very expert! Maintain the excellent work!

 5. Ο/Η Roberto Baggio λέει:

  You're a very valuable internet site; couldn't make it without ya!

 6. Ο/Η Fernando Morientes λέει:

  Awesome Site, Stick to the fantastic work. Many thanks!.

 7. Ο/Η Juan Riquelme λέει:

  Love the website-- extremely individual friendly and great deals to see!
  Juan Riquelme http://www.thatsmyfresh.com/forum/index.php?action=profile;u=32782

 8. Ο/Η my blog λέει:

  Wow, stunning portal. Thnx ..

 9. Ο/Η van cleef joaillerie λέει:

  cartierlovejesduas It’s awesome for me to have a site, which is beneficial for my knowledge. thanks admin
  van cleef joaillerie http://www.bijouxpopulaire.com/category/bijoux-van-cleef-arpels-replique

 10. cartierlovejesduas I precisely needed to thank you very much once more. I do not know the things I would’ve used without those methods shown by you regarding this subject. It was actually an absolute scary setting in my circumstances, nevertheless taking a look at a new expert strategy you managed it took me to cry with gladness. Extremely happier for your guidance and thus hope that you find out what a great job you are putting in teaching men and women through your site. Probably you have never got to know any of us.
  love cartier braccialetto copia http://www.braceletluxe.fr/it/

 11. cartierlovejesduas niiiiice menand love the white outfits
  réplique pendentif van cleef prix http://www.bijouxpopulaire.com/

 12. cartierlovejesduas Están haciendo mucho pero con lo que ya existe estamos servidos…
  cartier love bangle size 16 replica http://courtshipgift.com/cartier-bracelet-love-replica-transfer-everlasting-really-like.html

 13. cartierlovejesduas Hola! tengo una duda, hace 2 semanas a mi novio y a mi nos dio candidiasis, tomamos el tratamiento y al parecer ya estábamos bien, me hice un cultivo en donde todo salió negativo y el también se lo hizo pero apareció que tenía Staphylococcus aureus en el miembro, antes de que vieramos el resultado volvimos a tener relaciones sin condón, eso significa que ya me infecté de eso? qué tratamientos existen para ambos, muchas gracias
  bracciale cartier uomo replica http://www.migliorecollana.net/

 14. cartierlovejesduas Thanks for the blog post.Much thanks again. Great.
  love bangle screwdriver cheap http://www.beauty-bracelet.com/hello-world.html

 15. cartierlovejesduas Whilst I applaud the general \”local is lekker\” sentiment here, I think it\’s a bit simplistic in this case. KEWL has been extensively publicised in South Africa over the last few years, so it\’s not as if Sakai was chosen simply because it was the only open source alternative that was known about. And there are significant differences between these two applications. I\’d say any educational institution must have a primary duty to adopt the right technology for their own delivery objectives, and not just follow a blind \”local is lekker\” imperative!
  cartier anelli con diamanti neri replica http://www.mercibassocosto.net/category/anello-love-cartier-falso

 16. cartierlovejesduas You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I抣l try to get the hang of it!
  bague homme cartier replique http://www.bijouxpascher.net/

 17. Ο/Η imitation bracelets λέει:

  cartierlovejesduas I’ve had pretty bad allergies when it comes to airborne stuff throughout the year. Luckily, I found the right medicine for me that makes me allergy free. I think understanding the triggers is really important. Growing up on a farm with all kinds of different trees and plants, I could tell when something opened up in the spring and summer. For example, walking in grasses and corn really flare up my allergies.
  imitation bracelets http://www.whatjewelleryhouse.com/category/replica-cartier-jewelery-analysis

 18. Ο/Η cartier tortue hommes λέει:

  rondo own niggas shoulda kept him out da streets n told him to focuz on his craft. thats how u know his own niggas was jealous of him because no one stopped him from going out to do a drill. now he just a waste.
  cartier tortue hommes http://www.repliquemontrecartier.com/

 19. Ο/Η Maxo Nicara λέει:

  Write more stories, more chapters.

 20. Ο/Η check my site λέει:

  Magnificent beat ! Can I be your apprentice? Just kidding!

 21. Ο/Η Elia Golfin λέει:

  Enjoyed studying this, very good stuff, thanks.

 22. Ο/Η Woxe Nitamo λέει:

  I like your blog. It sounds every informative.

 23. Ο/Η Mori Noxia λέει:

  I am lucky that I discovered this website , precisely the right info that I was searching for! .

 24. Ο/Η Mori Noxia λέει:

  Your thing regarding creating will be practically nothing in short supply of awesome. This informative article is incredibly useful and contains offered myself a better solution to be able to my own issues. Which can be the specific purpose MY PARTNER AND I has been doing a search online. I am advocating this informative article with a good friend. I know they are going to get the write-up since beneficial as i would. Yet again many thanks.

 25. Ο/Η girls dresses wholesale λέει:

  Thanks pertaining to discussing the following superb written content on your site. I ran into it on the search engines. I will check back again if you publish extra aricles.

 26. Ο/Η Bonuses λέει:

  I simply want to mention I'm very new to blogging and really enjoyed your page. Most likely I’m going to bookmark your site . You actually come with great writings. Bless you for sharing with us your website page.

 27. Woah this is just an insane amount of information, must of taken ages to compile so thanx so much for just sharing it with all of us. If your ever in any need of related information, just check out my own site!

 28. Ο/Η 465 Brickell Av λέει:

  I Am Going To have to come back again when my course load lets up - however I am taking your Rss feed so i can go through your site offline. Thanks.

 29. Ο/Η Articles.kz λέει:

  I am glad to be a visitor on this website!, regards for this rare information!

 30. Ο/Η corburterilio λέει:

  I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :)

 31. Ο/Η CISO Terbaik λέει:

  Jabatan adalah sekumpulan pekerjaan yang berisi tugas-tugas yang sama atau berhubungan satu dengan yang lain, dan yang pelaksanaannya meminta kecakapan, pengetahuan, keterampilan dan kemampuan yang juga sama meskipun tersebar di berbagai tempat.

 32. Ο/Η how do you patent an idea λέει:

  I am no longer sure where you are getting your information, but good topic. I must spend a while finding out more or understanding more. Thanks for fantastic information I used to be looking for this information for my mission.

 33. Ο/Η how do I get a patent λέει:

  Hi, Neat post. There's a problem with your site in web explorer, may check this… IE nonetheless is the market leader and a large element of people will miss your fantastic writing because of this problem.

 34. Ο/Η Green Pastures Fish Oil λέει:

  What i don't realize is in truth how you are no longer really much more smartly-preferred than you might be now. You're so intelligent. You recognize thus significantly in terms of this topic, made me in my opinion believe it from so many numerous angles. Its like men and women don't seem to be involved until it?¦s one thing to do with Girl gaga! Your own stuffs outstanding. All the time deal with it up!

 35. Ο/Η Fish Oil Benefits λέει:

  I conceive this web site contains very wonderful written written content articles.

 36. Ο/Η Green Pastures Fish Oil λέει:

  hello there and thank you to your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did on the other hand expertise several technical issues using this web site, as I experienced to reload the site lots of times prior to I may just get it to load properly. I have been thinking about if your hosting is OK? No longer that I'm complaining, however slow loading circumstances times will sometimes have an effect on your placement in google and could damage your high-quality ranking if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this once more soon..

 37. Ο/Η Try Know λέει:

  I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

 38. Ο/Η Fanz Live λέει:

  I’m impressed, I must say. Actually not often do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me inform you, you have got hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the problem is something that not sufficient persons are speaking intelligently about. I'm very blissful that I stumbled across this in my seek for something referring to this.

 39. Ο/Η mens ruby ring λέει:

  The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 40. Ο/Η ruby engagement ring λέει:

  Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 41. Ο/Η ruby jewelry λέει:

  Really good visual appeal on this website , I'd rate it 10 10.

 42. Ο/Η ruby jewelry λέει:

  This is very interesting, You're a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 43. Ο/Η buy Kratom online λέει:

  My issues have been very similar, with my family. But, we made some different decisions. It’s complex.

 44. Ο/Η breaking news λέει:

  I view something really special in this internet site.

 45. Ο/Η national news λέει:

  Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results. If you know of any please share. Kudos!

 46. Ο/Η Hotel & Motel Detergent λέει:

  I always was concerned in this subject and still am, regards for putting up.

 47. Thanks for sharing superb informations. Your web site is very cool. I'm impressed by the details that you've on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn't come across. What an ideal web-site.

 48. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 49. I really like meeting utile info, this post has got me even more info! .

 50. Hello there, I discovered your website via Google while looking for a comparable topic, your web site got here up, it appears to be like great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 51. Ο/Η android emulator for pc λέει:

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 52. Ο/Η InventHelp Reviews λέει:

  Hello, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 53. Ο/Η espanhol intensivo λέει:

  Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks Nevertheless I'm experiencing problem with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting equivalent rss downside? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *