Το Gangnam Style Του Psy Τερματίζει Το Μετρητή Στο YouTube

gangnam-style-psy

2.154.720.723. Τόσες προβολές έχει συγκεντρώσει το Gangnam Style του Psy στο YouTube μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές. Είναι ένας αριθμός τόσο μεγάλος, που μέχρι πριν από λίγες βδομάδες το ίδιο το YouTube δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί.

Πριν από 9 χρόνια, όταν δημιουργήθηκε το YouTube, κανείς δεν περίμενε πως ένα βίντεο θα συγκέντρωνε πάνω από 2 δις προβολές. Έτσι οι προγραμματιστές επέλεξαν να αποθηκεύσουν τον αριθμό των προβολών ενός βίντεο σε μια μεταβλητή τύπου signed 32-bit integer. Η μέγιστη τιμή μιας τέτοιας μεταβλητής είναι 2.147.483.647 και είναι γνωστή στη γλώσσα προγραμματισμού C ως INT_MAX. Νωρίτερα μέσα στο φθινόπωρο η ομάδα του YouTube παρατήρησε πως το πλήθος των προβολών Gangnam Style κόντευε να ξεπεράσει το παραπάνω όριο, οπότε διόρθωσαν τον πηγαίο κώδικα έτσι ώστε το YouTube να χρησιμοποιεί μια μεταβλητή signed 64-bit integer.

Τώρα, επόμενος στόχος για τον Psy είναι το βίντεο του να ξεπεράσει τις 9.223.372.036.854.775.808 -ή αλλιώς 9 πεντάκις εκατομμύρια και κάτι ψιλά- προβολές. Αυτό είναι το νέο όριο του μετρητή που συναντάμε στο YouTube.

Όποιος θέλει να συμβάλλει στην εκπλήρωση του νέου στόχου του Psy, μπορεί να θυμηθεί και να χορέψει στους ρυθμούς του Gangnam Style από εδώ:

Το Unix και το έτος 2038

Το YouTube δεν είναι το μόνο λογισμικό που επηρεάζεται από τον παραπάνω περιορισμό. Ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το “Unix Millennium Bug”, ένα όνομα που θυμίζει αρκετά το “Mellennium Bug” που συναντήσαμε και ξεπεράσαμε επιτυχώς το 2000.

Το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται στο γεγονός πως στις 3:14:07 UTC της 19ης Ιανουαρίου του 2038 τα 32-bit Unix συστήματα θα “ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο” και θα δείξουν πως βρισκόμαστε στο έτος 1901. Ο λόγος που θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι πως τα συστήματα αυτά αποθηκεύουν το χρόνο σε μια μεταβλητή τύπου signed 32-bit integer. Εκείνη τη χρονική στιγμή η μεταβλητή αυτή θα αγγίξει τη μέγιστη τιμή της και από εκεί και πέρα θα πάψει να δείχνει την σωστή ημερομηνία.

Το θετικό στην περίπτωση αυτή είναι πως μεγάλο μέρος των συστημάτων έχει περάσει ήδη στην 64-bit εποχή. Παράλληλα υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις όπου χρειάζονται, έτσι ώστε τα προβλήματα που θα προκύψουν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.