Ένα Βήμα Πιο Κοντά Στον Αόρατο Μανδύα Του Harry Potter

invisibility-cloak

Για να κάνεις ένα αντικείμενο να φαίνεται αόρατο, η βασική ιδέα λέει πως πρέπει να καταφέρεις να ελέγξεις την διαδρομή που ακολουθούν τα κύματα φωτός. Πρέπει να τα αναγκάσεις να περάσουν γύρω από αυτό το αντικείμενο, όπως ακριβώς περνάει το νερό ενός ποταμού γύρω από έναν βράχο. Για να καταφέρουν κάτι τέτοιο, οι ερευνητές χρησιμοποιούν συνήθως ακριβά υλικά και τεχνικές που υλοποιούνται δύσκολα. Κάποιοι ερευνητές από το University of Rochester είχαν μια πιο απλή ιδέα και είπαν να την δοκιμάσουν. Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά.>

Πήραν λοιπόν δύο ζεύγη κατόπτρων, από αυτά που οποιοσδήποτε μπορεί να βρει στην αγορά, και τα τοποθέτησαν στον χώρο με τρόπο τέτοιο, που να δημιουργείται ένας αόρατος μανδύας. Αυτό που κάνει την μέθοδο τους να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, είναι πως το αντικείμενο παραμένει αόρατο στο μάτι ενός παρατηρητή, ακόμα κι αν ο τελευταίος αλλάξει θέση. Η όλη ιδέα βασίζεται στα μαθηματικά. Το θετικό είναι πως η μέθοδος τους είναι τόσο απλή, που ο καθένας μπορεί να την εφαρμόσει στο σπίτι του. Να, δες:

Να πούμε βέβαια, πως ο αόρατος μανδύας που χρησιμοποιεί στα βιβλία ο Harry Potter δεν είναι κάτι που, μετά την επιτυχία των ερευνητών, θα δούμε σύντομα. Ο χώρος που μπορεί να κρύψει ο "μανδύας του Rochester" είναι τόσο μεγάλος, όσο και τα κάτοπτρα. Όπως και να 'χει, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.