Fire Phone: Το Πρώτο Smartphone Που Δημιουργεί Το Amazon

fire-phone-01

Χθες βράδυ ο Jeff Bezos παρουσίασε το πρώτο κινητό τηλέφωνο του Amazon, το Fire Phone. Θα κυκλοφορήσει μόνο στην Αμερική στις 25 Ιουλίου και θα κοστίζει $649 ξεκλείδωτο, κάτι που το φέρνει στα ίδια επίπεδα τιμής με τα υπόλοιπα high-end smartphones.

Η οθόνη, ο επεξεργαστής και η κάμερα

Η οθόνη του έχει διαγώνιο 4,7″ και ανάλυση 720p. Σύμφωνα με την εταιρεία θα μπορείς να το χρησιμοποιείς αρκετά άνετα κάτω από τον ήλιο, κι αυτό λόγω της φωτεινότητας των 590 nits και της τεχνολογίας που ονομάζει Dynamic Image Contrast. Από μέσα είναι αρκετά γρήγορο, αφού χρησιμοποιεί έναν τετραπύρηνο Qualcomm Snapdragon επεξεργαστή στα 2,2 Ghz, ενώ έχει και 2 GB RAM. Στο κομμάτι των γραφικών χρησιμοποιεί έναν Adreno 330. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με χωρητικότητα 32 GB και 64 GB αντίστοιχα. Τέλος, η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 2.400 mAh, κάτι που σύμφωνα με την περιγραφή του κινητού αρκεί για 22 ώρες ομιλίας.

Από πίσω η κάμερα του είναι 13 MP με φακό πέντε στοιχείων και διαφράγματος f/2.0. Ακόμα περιλαμβάνει LED φλας, οπτική σταθεροποίηση εικόνας (OIS), ενώ μπορεί να τραβάει και φωτογραφίες σε HDR. Όλα αυτά ακούγονται ωραία στην θεωρία, όμως θα πρέπει να τα δούμε και στην πράξη. Από μπροστά έχει μία κάμερα στα 2.1 MP, ένα μέγεθος αρκετά ικανοποιητικό για selfies και βίντεο κλήσεις. Και οι δύο κάμερες μπορούν να τραβούν βίντεο σε υψηλή ανάλυση 1080p.

Τρισδιάστατα γραφικά προς τα... μέσα

Κατά το προηγούμενο διάστημα ακούσαμε διάφορα για έναν νέο αισθητήρα που θα έφερνε μαζί του το smartphone του Amazon. Αυτός επιβεβαιώθηκε χθες. Το Fire Phone λοιπόν έχει 5(!) κάμερες στο μπροστινό του μέρος. Χάρη σε αυτές και σε διάφορους αλγορίθμους της υπολογιστικής όρασης, το κινητό καταλαβαίνει το που βρίσκεται κάθε στιγμή το περιβάλλον (και ο χρήστης), αλλάζοντας σε ζωντανό χρόνο αυτό που προβάλλει στην οθόνη. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους. Εσύ νιώθεις πως βλέπεις 3D γραφικά, όχι όμως προς τα έξω, όπως έχουμε συνηθίσει για παράδειγμα στον κινηματογράφο, αλλά προς τα μέσα. Πάρε μια ιδέα:

fire-phone-dynamic-perspective

Ο Jeff Bezos δήλωσε πως η εταιρεία θα κυκλοφορήσει ένα SDK που θα δίνει τη δυνατότητα στους developers ανά τον κόσμο να ενσωματώσουν στις εφαρμογές τους αυτή την τεχνολογία. Λογικά θα είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον αν εφαρμοστεί σωστά στα παιχνίδια.

Αναγνωρίζει βιβλία και DVDs με το πάτημα ενός πλήκτρου

Θυμάσαι τον μικρό χαμό που δημιουργήθηκε πρόσφατα από μια ενημέρωση της mobile εφαρμογής του Facebook, σύμφωνα με την οποία το κινητό θα μπορούσε να "ακούει" το περιβάλλον έτσι ώστε να αναγνωρίζει αυτόματα τα τραγούδια που ακούς ή τις σειρές που βλέπεις; Ε κάτι αντίστοιχο υπάρχει και στο Fire Phone. Μάλιστα η εταιρεία το διαφημίζει ως μία από τις πιο σημαντικές του λειτουργίες. Αυτό ονομάζεται Firefly και πέρα από τραγούδια, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, μπορεί να αναγνωρίζει τηλεφωνικούς αριθμούς, barcodes, διευθύνσεις email, καθώς και εκατομμύρια προϊόντα (όπως βιβλία και DVDs). Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις το πλήκτρο "Firefly" που βρίσκεται στα πλαϊνά του κινητού και να στρέψεις την κάμερα προς αυτό που θέλεις να αναγνωρίσει.

fire-phone-02

Βασισμένο στο Android 4.2.2, άρα χωρίς Bluetooth Low Energy

Όσον αφορά το λογισμικό, το smartphone του Amazon τρέχει πάνω σε αυτό που η εταιρεία ονομάζει Fire OS 3.5, το οποίο βασίζεται στο Android 4.2.2. Είναι το ίδιο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν και οι ταμπλέτες Kindle Fire HDX. Ουσιαστικά το Amazon πήρε το Android που βρίσκουμε στα κινητά της Google και πρόσθεσε σε αυτό όλα τα καλούδια που αναπτύσσει το ίδιο: Carousel, X-Ray, Prime Music, Prime Video, Immersion Reading, WhisperSync for Voice και άλλα.

Επειδή όμως βασίζεται στο Android 4.2.2, δεν υποστηρίζει το Bluetooth Low Energy (BLE). Αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους διάφορους αισθητήρες που κυκλοφορούν και λειτουργούν μόνο μέσω αυτής της τεχνολογίας. Ο λόγος είναι πως το Android άρχισε να την υποστηρίζει από την έκδοση 4.3 και μετά. Το Amazon σκοπεύει να κυκλοφορήσει μια ενημέρωση που θα βασίζεται στο Android 4.3, όμως προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει το πότε θα είναι έτοιμη αυτή.

Και εδώ βρίσκεται το βίντεο της παρουσίασης

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Fire Phone: Το Πρώτο Smartphone Που Δημιουργεί Το Amazon”

  1. […] πως μιλάει περιφρονητικά, τουλάχιστον όσον αφορά το Fire Phone: “They've come up with a phone. You don't see it in a lot of places.” Κλείνοντας με […]