Ένα Chatbot Περνάει Το Turing Test Για Πρώτη Φορά Στην Ιστορία

alan-turing

Ο Alan Turing θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών

Ο Eugene Goostman δεν είναι άνθρωπος. Είναι ένα πρόγραμμα σε υπολογιστή. Κι όμως κατάφερε να πείσει το 33% των κριτών, σε ένα διαγωνισμό που έγινε στο Royal Society του Λονδίνου, πως είναι ένα 13χρονο αγόρι από την Ουκρανία. Έτσι ο Eugene έγινε η πρώτη μηχανή που καταφέρει να περάσει το Turing Test.

Τι είναι το Turing Test και πως λειτουργεί;

Όταν μια μηχανή περνάει το Turing Test, αυτό σημαίνει πως η ικανότητα της να επιδεικνύει ευφυή συμπεριφορά είναι ίδια ή καλύτερη από την αντίστοιχη ικανότητα ενός ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια του test ένας άνθρωπος - κριτής συμμετέχει αρχικά σε μια συζήτηση με έναν άλλον άνθρωπο και στη συνέχεια σε μια συζήτηση με μια μηχανή. Με τυχαία σειρά και χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι ποιος. Αν στο τέλος ο κριτής δεν μπορεί να ξεχωρίσει με σιγουριά ποιος είναι ο άνθρωπος και ποια η μηχανή, τότε θεωρούμε πως η μηχανή αυτή έχει περάσει το Turing Test.

Εμπνευστής αυτής της διαδικασίας ήταν ο Βρετανός μαθηματικός Alan Turing, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών. Δες ένα σύντομο βίντεο για τη ζωή του στο Blue Dot. Ο ίδιος ο Turing δεν είχε καθορίσει τους ακριβείς κανόνες που πρέπει να διέπουν το Turing Test. Για την ακρίβεια είχε δώσει την απλή περιγραφή που διαβάζουμε παραπάνω. Το συγκεκριμένο επιστημονικό άρθρο που είχε γράψει ξεκινούσε με τη φράση: I propose to consider the question, 'Can machines think?'

Ο Alan Turing είχε προβλέψει πως μέχρι το 2000 οι υπολογιστές θα είχαν καταφέρει να ξεγελάσουν πάνω από το 30% των ανθρώπων - κριτών κατά τη διάρκεια 5-λεπτων συζητήσεων. Λόγω αυτού αποδεχόμαστε ότι το 33% των κριτών, που πίστεψαν πως ο Eugene είναι άνθρωπος, είναι αρκετό για να θεωρήσουμε πως η συγκεκριμένη μηχανή έχει περάσει επιτυχώς το Turing Test. Μπορεί να αργήσαμε κάποια χρόνια, αλλά τα καταφέραμε.

Όπως ένα 13χρονο αγόρι από την Ουκρανία

Είναι αρκετοί εκείνοι που γκρινιάζουν, διαμαρτυρόμενοι πως ο Eugene πέρασε το Turing Test ως ένα 13χρονο αγόρι του οποίου τα Αγγλικά δεν είναι η μητρική γλώσσα, αφού είναι από την Ουκρανία. Ο Eugene λοιπόν δεν είναι και ο HAL 9000 του 2001: A Space Odyssey. Ακόμα αρκετοί υποστηρίζουν πως ο Eugene δεν κατάφερε να πείσει ούτε καν το 51% των κριτών, για να πει κανείς πως το αποτέλεσμα είναι δίκαιο.

Όσον αφορά το ποσοστό, είδαμε νωρίτερα πως το όριο αυτό είναι ευρέως αποδεκτό, λόγω της πρόβλεψης που είχε κάνει ο ο Alan Turing. Όσον αφορά τώρα την ηλικία του Eugene, η εξήγηση έρχεται και πάλι από τον Alan Turing. Ο ίδιος είχε πει το 1950: Instead of trying to produce a programme to simulate the adult mind, why not rather try to produce one which simulates the child's? [...] Our hope is that there is so little mechanism in the child brain that something like it can be easily programmed.

Να σημειώσουμε εδώ πως σε αντίθεση με το τι μπορεί να διαβάσεις λανθασμένα σε κάποια μέσα, ο Eugene Goostman δεν είναι υπερυπολογιστής. Για την ακρίβεια δεν είναι ούτε καν υπολογιστής. Είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει σε υπολογιστή.

Στα πλαίσια αυτής της είδησης, ο Doug Aamoth από το TIME είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Eugene. Μπορείς να διαβάσεις το κείμενο από την συζήτηση εδώ και να βγάλεις μόνος σου το συμπέρασμα αν μπορείς να ξεχωρίσεις ή όχι το γεγονός πως τις απαντήσεις δίνει ένα chatbot.

Μετά τον Eugene, τι;

Αυτό που κατάφεραν οι δημιουργοί του Eugene μας δείχνει πως δεν αργεί πολύ η εποχή όπου ένα πρόγραμμα θα καταφέρνει να ξεγελάσει έναν άνθρωπο πως είναι ένας κοντινός του άνθρωπος, ένας φίλος που εμπιστεύεται. Οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή, λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πώς μια συζήτηση που γίνεται γραπτώς σε πραγματικό χρόνο μέσω του Internet μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο, έτσι ώστε αυτός να πιστεύει πως κάτι είναι αληθινό, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Σχολιάστε >
28 σχόλια
|
Κατηγορίες:

28 απαντήσεις στο “Ένα Chatbot Περνάει Το Turing Test Για Πρώτη Φορά Στην Ιστορία”

  1. Ο/Η Blue Dot λέει:

    Ένα σημαντικό διευκρινιστικό σχόλιο από τον καθηγητή Κέβιν Γουώρικ:

    "Some will claim that the Test has already been passed. The words Turing Test have been applied to similar competitions around the world. However this event involved the most simultaneous comparison tests than ever before, was independently verified and, crucially, the conversations were unrestricted. A true Turing Test does not set the questions or topics prior to the conversations. We are therefore proud to declare that Alan Turing's Test was passed for the first time on Saturday."