Η Αξία Του Uber Αγγίζει Πλέον Τα $17 Δις

uber

Αυτές τις ημέρες το Uber επιβεβαίωσε πως σήκωσε $1,2 δις, σε μια επένδυση που εκτινάσσει την αξία της εταιρείας στα $17 δις. Πρόκειται για μια αποτίμηση ρεκόρ στον κόσμο των startups, τοποθετώντας το Uber μπροστά από εταιρείες όπως το Dropbox και το Airbnb. Κι όλα αυτά μόλις πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του.

Ανάμεσα στους βασικούς επενδυτές για αυτό τον γύρο χρηματοδότησης, που τελικά αναμένεται να κλείσει στα $1,4 δις, συναντάμε την Fidelity Investments, την Wellington Management και την BlackRock Inc. Η Wall Street Journal αναφέρει ακόμα την Summit Partners, την Kleiner Perkins, την Google Ventures και την Menlo Ventures.

Θα έλεγε κανείς πως μια τόσο μεγάλη επένδυση είναι πάρα πολλά χρήματα για μια εταιρεία που στην πράξη ανταγωνίζεται την αγορά των ταξί. Όπως όμως δηλώνει ένας εκ των συνιδρυτών του Uber στο Businessweek, το όραμα τους είναι αρκετά πιο φιλόδοξο:

Our vision is to offer a way for people to get around cities without having to drive a car. It’s ground transportation as a service. [...] To give you an example, ground transportation just in the San Francisco Bay Area is a $22 billion spend a year. That’s just one little city. When you look at the global opportunity, it’s pretty massive. If you can make it economical for people to get out of their cars, or sell their cars, and turn transportation into a service, it’s a pretty big deal.

Όλα αυτά έρχονται φυσικά σε μια εποχή που το Uber και οι υπηρεσίες που λειτουργούν όπως αυτό αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα με τον νόμο. Ο λόγος είναι πως η πλειοψηφία των οδηγών δεν έχει πάρει την ειδική άδεια που απαιτείται για να μπορεί να μεταφέρει άλλους ανθρώπους έναντι αμοιβής. Μόλις πριν από λίγες ώρες για παράδειγμα η κομητεία του Miami-Dade κατάσχεσε μερικές δεκάδες οχήματα που εργάζονται στην πλατφόρμα του Lyft, ο βασικός αντίπαλος του Lyft.

Αυτό που κάνουν μέχρι σήμερα το Uber και η Lyft είναι να συνεχίζουν την λειτουργία και την επέκταση τους, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών, έτσι ώστε τελικά να κερδίσουν την υποστήριξη του κόσμου και να αναγκάσουν την αλλαγή της νομοθεσίας. Και γιατί άλλωστε να μην το τολμήσουν; Αυτή τη στιγμή το κόστος μιας διαδρομής στο San Francisco μέσω του Uber είναι 25% χαμηλότερο από ότι το κόστος της ίδιας διαδρομής μέσω ενός απλού ταξί. Το Uber θέλει να ρίξει ακόμα περισσότερο τις τιμές και να φτάσει να είναι 40% με 45% φθηνότερο. Αν λοιπόν οι οδηγοί των ταξί δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση, δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν η πίεση του κόσμου οδηγήσει σύντομα στην αλλαγή της νομοθεσίας.

Διάβασε ακόμα:
Επένδυση Ύψους $4 Εκατομμυρίων Στο Taxibeat

Σχολιάστε >
58 σχόλια
|
Κατηγορίες:

58 απαντήσεις στο “Η Αξία Του Uber Αγγίζει Πλέον Τα $17 Δις”

  1. […] σχετικά: Η Αξία Του Uber Αγγίζει Πλέον Τα $17 Δις Η Google Εξαγοράζει Τη Nest Labs Έναντι $3,2 […]