Χαμένοι Στη Μετάφραση: Όταν Ο "Κωδικός Χρήστη" Σημαίνει "Username", Όχι "Password". Μάλλον.

Σήμερα για πολλούς το online banking είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Άλλοι, βέβαια, το βλέπουν διστακτικά επειδή ανησυχούν για την ασφάλεια του υπολοίπου του λογαριασμού τους. Για κάποιους όμως από τους πελάτες της Alpha Bank, αυτή η υπηρεσία μπορεί να δημιουργήσει εντελώς διαφορετικά προβλήματα.

Η ιστορία έρχεται από έναν πρώην πελάτη της Εμπορικής Τράπεζας, ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες, μετά και την απορρόφηση της συγκεκριμένης τράπεζας από την Alpha Bank, εξυπηρετείται πλέον από την τελευταία. Ο πελάτης αυτός αποφάσισε πρόσφατα να ενεργοποιήσει το Alpha Web Banking. Παρακάτω καταγράφουμε την ιστορία που μας διηγήθηκε. 

Η πρώτη επαφή με την υπηρεσία

Το πρώτο “καμπανάκι” χτύπησε κατά την παραλαβή του αρχικού κωδικού, ο οποίος στάλθηκε μέσω απλής αλληλογραφίας στο σπίτι του. Θα περίμενε κανείς πως αφού η παραλαβή δεν έγινε από το κατάστημα, αυτός ο κωδικός θα έρχονταν ως συστημένο, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί ο παραλήπτης. Αλλά όχι.

Αφότου λοιπόν παρέλαβε τον κωδικό και πραγματοποίησε την πρώτη σύνδεση στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, συνάντησε μια οθόνη με τίτλο “Υποχρεωτική αλλαγή Κωδικού Συνδρομητή”. Την βλέπεις παρακάτω. Πήγε να βάλει έναν καινούργιο κωδικό και παρατήρησε πως αυτά που πληκτρολογούσε δεν εμφανίζονταν με τη μορφή αστερίσκων, αλλά ως απλό κείμενο.

alpha-web-banking-screenshot

Σε αυτή τη σελίδα το “Κωδικός Συνδρομητή” εμφανίζεται ως απλό κείμενο

Το προσπέρασε, συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία, έριξε μια ματιά στην υπηρεσία και βγήκε.

Όταν όμως θέλησε να συνδεθεί ξανά λίγες μέρες αργότερα, το σύστημα δεν δέχονταν τον κωδικό του. Επικοινώνησε με την εξυπηρέτηση πελατών και αυτή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως πολλοί από τους πρώην πελάτες της Εμπορικής Τράπεζας αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Όταν το “κωδικός συνδρομητή” σημαίνει “όνομα χρήστη”

Τότε ο υπάλληλος τον ενημέρωσε πως ο πελάτης είχε ορίσει ένα νέο όνομα χρήστη. Και αμέσως άρχισε να του διαβάζει τον (καινούργιο) κωδικό που είχε καταχωρήσει στην υπηρεσία πριν από λίγες μέρες. Όπως καταλαβαίνεις, με το “Κωδικός Συνδρομητή” η Alpha Bank εννοούσε το “Όνομα Χρήστη ή αλλιώς το “Username”.

Η αλήθεια είναι πως στην σελίδα που συναντάς καθώς συνδέεσαι για πρώτη φορά στην υπηρεσία, η τράπεζα αναφέρει πως το “Κωδικός Συνδρομητή” είναι διαφορετικό πράγμα από το “Μυστικός Κωδικός”. Ακούγοντας όμως και τα λόγια του υπαλλήλου της εξυπηρέτησης πελατών, πολλοί χρήστες δεν προσέχουν το συγκεκριμένο μήνυμα και αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

Από τον Οκτώβριο και έπειτα όλοι οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της πρώην Εμπορικής Τράπεζας εξυπηρετούνται πλέον από τις υπηρεσίες online banking της Alpha Bank. Καταλαβαίνουμε πως το παραπάνω επηρεάζει εκατοντάδες πελάτες εδώ και μήνες. Αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Παράλληλα δεν αποκλείεται αυτοί οι πελάτες να χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό σε άλλες τράπεζες ή διαδικτυακές υπηρεσίες. Τον ίδιο κωδικό που επειδή ακριβώς είναι το όνομα χρήστη για το Alpha Web Banking, στο σύστημα της Alpha Bank είναι αποθηκευμένος ως απλό κείμενο.

Έχουμε προσεγγίσει την Alpha Bank για κάποιο σχόλιο. Μόλις η τράπεζα επικοινωνήσει μαζί μας, θα ενημερώσουμε αντίστοιχα το άρθρο.

Μάθε ακόμαΠως Να Στείλεις Κρυπτογραφημένα E-mails Μέσω Του Gmail

[hat tip to @thanpolas]

Σχολιάστε >
21 σχόλια
|
Κατηγορίες:

21 απαντήσεις στο “Χαμένοι Στη Μετάφραση: Όταν Ο "Κωδικός Χρήστη" Σημαίνει "Username", Όχι "Password". Μάλλον.”

  1. Ο/Η Pavlaras λέει:

    Είδα το άρθρο, και λέω, για να το διαβάσω, νομίζοντας ότι ήταν κάτι σοβαρό...

    Ο τίτλος άκυρος 100%. Ένα γραφειοκρατικό-τυπικό θέμα μίας λέξης είναι και το παρουσιάζετε ως κενό ασφαλείας...