CSSproject: Τώρα Μαθαίνεις CSS3 Εύκολα, Άμεσα Και Δωρεάν

cssproject-01

Θυμάσαι το Snow Fall των New York Times ή το Firestorm του The Guardian; Είναι δύο εκπληκτικά όμορφα άρθρα που έγιναν πραγματικότητα χάρη στο συνδυασμό διαφόρων τεχνολογιών, όπως είναι η HTML5, η CSS3 και η βιβλιοθήκη jQuery.

Τα αρχικά της λέξης CSS αντιστοιχούν στο Cascading Style Sheets. Πρόκειται για μία γλώσσα που καθορίζει πως θα εμφανίζονται τα στοιχεία της HTML. Πράγματα όπως το μέγεθος των γραμματοσειρών, το χρώμα που θα έχει το φόντο και τα περιθώρια καθορίζονται από την CSS. Οι δυνατότητες της γλώσσας βέβαια, δεν σταματούν μόνο σε αυτά. Η CSS3 είναι η τρίτη έκδοση της γλώσσας αυτής.

Τώρα έχεις τη δυνατότητα να την μάθεις βήμα προς βήμα, στα ελληνικά και χωρίς το παραμικρό κόστος από την πλευρά σου. Αυτό γίνεται μέσα από το CSSproject, το οποίο χρησιμοποιεί μια καινούργια e-learning πλατφόρμα που ακούει στο όνομα LearnWorlds.

Ανάμεσα σε αυτά που περιλαμβάνει το CSSproject συναντάμε:

  • 6 ώρες βίντεο με οδηγίες βήμα βήμα για προγραμματισμό σε CSS3
  • 439 σελίδες αλληλεπιδραστικού e-book
  • 196 παραδείγματα
  • 12 badges γνώσης που σε περιμένουν να τα ξεκλειδώσεις
  • 59 κορυφαίες πηγές ενημέρωσης για τη CSS3
  • 168 προτεινόμενοι πόροι και εργαλεία

Είτε ασχολείσαι επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά με το web development, μπορείς να πραγματοποιήσεις την εγγραφή σου στα μαθήματα με μια επίσκεψη στο cssproject.gr.

cssproject-02

Στο πρώτο μάθημα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της CSS3 και γνωρίζουμε το περιεχόμενο των επόμενων μαθημάτων

Με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων αυτών, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις στον Φάνη Δεσποτάκη, μέλος της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την πλατφόρμα LearnWorlds. Παρακάτω, μας δίνει απαντήσεις για το feedback που έχουν πάρει μέχρι σήμερα, για τις διαφορές που έχει η πλατφόρμα τους σε σχέση με άλλες αλλά και για το πως επηρεάζει το e-learning τον παραδοσιακό ρόλο των καθηγητών.

Παρατηρώ πως μέχρι σήμερα πάνω από 350 άτομα έχουν εγγραφεί στη σειρά μαθημάτων για τη CSS3. Ποιο είναι το feedback που σας στέλνει ο κόσμος;

Πολλοί δεν πιστεύουν ότι ένα τέτοιο μέγεθος υλικού (50 βίντεο και ένα ολοκληρωμένο βιβλίο) σε μια τόσο ιδιαίτερη πλατφόρμα μάθησης δίνεται δωρεάν και μας ρωτούν πότε θα γίνει επί πληρωμή και πόσο θα κοστίζει. Κάποιοι άλλοι μας ζητούν νέα μαθήματα και ρωτούν επίμονα για το πότε θα γίνουν διαθέσιμα. Ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί μας ρωτούν πως μπορούν να κάνουν και οι ίδιοι μαθήματα στην πλατφόρμα LearnWorlds.

Η γενική αίσθηση είναι ότι ο συνδυασμός της πρωτότυπης εμπειρίας μάθησης με το πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο λειτουργεί ελκυστικά για τους ενδιαφερόμενους. Υπάρχουν αρκετά άτομα που έχουν μείνει στην πλατφόρμα για περισσότερες από 20 ώρες μελετώντας μέσα σε 2-3 ημέρες.

Θα λέγαμε πως το CSSproject είναι ένα MOOC (Massive Open Online Course). Ποια πιστεύετε πως είναι τα πλεονεκτήματα του να παρακολουθεί κάποιος ένα τέτοιου είδους μάθημα;

Εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία με μια σημαντική όμως διαφορά. Τα MOOCs στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν ως χαπάκια μάθησης, δηλαδή υποτίθεται ότι βλέπεις 10 ώρες βίντεο (αν αντέξεις) και στη συνέχεια είσαι έτοιμος να εφαρμόσεις τις νέες γνώσεις. Επιστημονική φαντασία, δεν έχει συμβεί ποτέ.

Στο CSSproject, ο μαθητευόμενος μπορεί να δοκιμάζει τη γνώση που του παρουσιάζεται στο βίντεο (πειράζοντας για παράδειγμα τον κώδικα που του παρουσιάζεται εκείνη τη στιγμή), μπορεί να διαβάζει τα νέα της βιομηχανίας ώστε να μυριστεί καλύτερα την αγορά εργασίας και τις τάσεις, μπορεί να χρησιμοποιήσει το κοινωνικό δίκτυο για να ρωτήσει ή να μοιραστεί κάτι ενδιαφέρον, μπορεί να χρησιμοποιήσει το workpad για τη στιγμή που δουλεύει, για να έχει δίπλα του τα εργαλεία που χρειάζεται κτλ. Εννοώ ότι το CSSproject, και γενικότερα η πλατφόρμα LearnWorlds, σου προσφέρει τη δυνατότητα να μάθεις με τρόπο φυσικό, να ενταχθείς γρηγορότερα στον κόσμο του αντικειμένου μάθησης, να βρεις τους πρωταγωνιστές του πεδίου κτλ.

Πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα μαθήματα του μέλλοντος. Στο μέλλον θα μπαίνουμε σε κόσμους μάθησης στους οποίους δε θα “καταναλώνουμε” απλά πληροφορίες, αλλά θα “ζούμε” όλες τις εκφάνσεις του γνωστικού αντικειμένου γρήγορα, απλά και χωρίς ατελείωτο googling.

Πιστεύετε πως η ηλεκτρονική μάθηση μπορεί στο μέλλον να παραγκωνίσει τον ρόλο του καθηγητή όπως τον έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα;

Κάθε άλλο. Σε πλατφόρμες όπως η LearnWorlds οι οποίες λειτουργούν ως εκπαιδευτικοί ενισχυτές, ο καθηγητής πλέον θα βάζει το υλικό του, που ας πούμε αξίζει εκπαιδευτικά Α, και θα παρέχει στους μαθητές αξία 5Α, καθώς το υλικό του θα πλαισιώνεται από μια σειρά από υπηρεσίες που καθιστούν την εμπειρία του χρήστη μοναδική. Για παράδειγμα ο μαθητής μπορεί να επιλέξει μια πρόταση από το βιβλίο και να τη συζητήσει μαζί με τους συναδέλφους.

Ο καθηγητής πλέον επηρεάζει πολυσήμαντα τον μαθητευόμενο, αφού του προτείνει τις καλύτερες πηγές για πληροφόρηση, τις καλύτερες και σχετικότερες προσωπικότητες με το αντικείμενο στο Twitter, τα πρακτικά εργαλεία για τη φάση της εφαρμογής, θα συμμετέχει στο κοινωνικό δίκτυο κτλ. Όλα αυτά ενδυναμώνουν τους καθηγητές να εκφράσουν-μοιραστούν τις γνώσεις τους ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.