Πόσο Προβληματική Είναι Η Αγορά Εργασίας Για Τους Νέους Στην Ευρώπη;

EU Youth

Αν μου ζητούσε κάποιος να περιγράψω την αγορά εργασίας για τους νέους στην Ελλάδα θα απαντούσα με έναν και μόνο τρόπο: FUBAR. Δηλαδή, Fucked Up Beyond All Repair. Βρέθηκα μέσα στην εβδομάδα στις Βρυξέλλες, καλεσμένος της Microsoft μαζί με άλλους bloggers από την Ευρώπη. Από τις συζητήσεις που κάναμε με τους υπόλοιπους bloggers, το FUBAR δείχνει να ισχύει για όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Οι λόγοι φαίνεται να είναι πολλοί, πέρα από την οικονομική κρίση.

Μία από τις κυριότερες αιτίες αυτού του φαινομένου είναι η αποσύνδεση της αγοράς εργασίας με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια, καλώς ή κακώς, δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις ραγδαίες και συνεχείς αλλαγές. Οι απόφοιτοι πολλές φορές δεν έχουν απαραίτητες δεξιότητες για να μπορέσουν να εργαστούν σε μία εταιρεία στον τομέα τους. Ο Gary Vaynerchuk, τον Οκτώβρη του 2013 είχε κάνει μία, ρητορική, ερώτηση από την κεντρική σκηνή του WebSummit:

Ποια εποχή ήταν πιο ενδιαφέρουσα να ζεις κανείς στην ιστορία της ανθρωπότητας από αυτή που ζούμε τώρα;

Φυσικά, αναφερόταν στο διαδίκτυο και τις απεριόριστες δυνατότητες που δημιουργεί για όλους εμάς. Το χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει κληθεί ποτέ να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος. Εκτός όμως από τους ανθρώπους, την ίδια αλλαγή αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν και οι εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, όλες οι θέσεις εργασίας έχουν άμεση συσχέτιση με την τεχνολογία και το Internet. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στις οποίες όμως είναι απαραίτητος ο χειρισμός υπολογιστή και των δυνατοτήτων του.

Αντίστοιχα, απόφοιτοι που έχουν και γνώσεις πληροφορικής εκτός από το κύριο αντικείμενο τους, προτιμούνται από αποφοίτους που μπορεί να είναι πιο καταρτισμένοι στο αντικείμενο τους αλλά δεν έχουν γνώσεις υπολογιστή. Αυτό το κενό, προσπαθούν να το καλύψουν διάφοροι κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί που παρέχουν την απαραίτητη εκπαίδευση σε νέους σε εξωπανεπιστημιακά μαθήματα. Το φαινόμενο αυτό το παρατηρούν και οι ίδιοι οι φοιτητές και πλέον επιλέγουν τις σπουδές τους με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση και όχι τις πραγματικές τους προτιμήσεις.

Μάλιστα, η Laura Vilaca, blogger από την Πορτογαλία, ανέφερε έναν νέο όρο: The Ryanair Immigration. Αυτός ο όρος δείχνει ότι η νέα γενιά των Ευρωπαίων είναι διατεθειμένη να μετακομίσει πολύ εύκολα από τη μία χώρα στην άλλη κυνηγώντας την καλύτερη δυνατή δουλειά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, εκτός από 6 Ευρωπαίους bloggers, ο ιδρυτής του NFTE (Network For Teaching Entrepreneurship), ο Γενικός Γραμματέας του European Youth Forum και η Lori Harnick (General Manager, Citizenship and Public Affairs της Microsoft). Αναφέρθηκε εκτενώς το πρόγραμμα YouthSpark που έχει ξεκινήσει η Microsoft εδώ και 16 μήνες παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτού, η εταιρεία από το Redmond, θέλει να βοηθήσει παγκοσμίως περισσότερους από 300 εκατομμύρια νέους.

Ο Giuseppe Porcaro, Γενικός Γραμματέας του European Youth Forum, αναφέρθηκε στον τρόπο που βοηθά ο οργανισμός του να αποκτήσουν νέες δυνατότητες και δεξιότητες οι νέοι ανά την Ευρώπη ενώ ο Dennis Anning, μετανάστης στο Βέλγιο από τη Γκάνα, μας μίλησε για τον τρόπο που βοηθήθηκε από το NFTE για να κάνει τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα. Η Lori Harnick μίλησε για τη δέσμευση της Microsoft ώστε να κάνει την αγορά εργασίας πιο φιλική προς τους νέους. Το YouthSpark, εκτός από τη βοήθεια που παρέχει σε ΜΚΟ, υποστηρίζει και εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχοντας σε μαθητές και φοιτητές δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα.

Κλείνοντας η συζήτηση αυτή, μου έμεινε εντυπωμένη στο μυαλό η φράση του Pedro De Bruyckere, blogger από το Βέλγιο:

Οι άνθρωποι πλέον δεν εμπιστεύονται και δεν περιμένουν πράγματα από τους άλλους. Όμως, πιστεύουν στον εαυτό τους και ότι αυτοί θα καταφέρουν να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει.

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Πόσο Προβληματική Είναι Η Αγορά Εργασίας Για Τους Νέους Στην Ευρώπη;”

  1. […] Μάθε ακόμα: Ο Mark Lange Κάνει Lobbying Για Τη Microsoft Πόσο Προβληματική Είναι Η Αγορά Εργασίας Για Τους Νέου… […]