Μια Μέρα Στα Γραφεία Του Skroutz.gr

Skroutz Awesome Factory

Το ξέρεις το skroutz.gr είναι η μεγαλύτερη μηχανή σύγκρισης τιμών και προϊόντων που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και πλέον κάνει τα πρώτα του βήματα και στην τεράστια αγορά της Τουρκίας. Πρόσφατα, η ομάδα του skroutz.gr μετακόμισε στα νέα της γραφεία στη Νέα Ιωνία. Τα παιδιά της ομάδας με είχαν καλέσει οπότε δέχτηκα την πρόσκληση τους και τους επισκέφτηκα για να δω πώς είναι να δουλεύει κανείς σε μία από τις πλέον επιτυχημένες Ελληνικές startups. TL;DR, δεν το μετάνιωσα. Αν θες όμως να δεις πραγματικά τι έμαθα σε αυτές τις ώρες που βρέθηκα στα γραφεία του skroutz.gr, συνέχισε να διαβάζεις.

Τα Καινούρια Γραφεία

Όπως είπαμε, είναι στη Νέα Ιωνία. Κατά τα άλλα, ουδεμία σχέση έχουν με την Ελλάδα. Εξηγούμαι: πρόκειται για έναν τεράστιο, βιομηχανικό χώρο που η αρχιτεκτονική ομάδα dip (design in progress) έχει μετατρέψει σε έναν εντυπωσιακό, ευχάριστο και λειτουργικό εργασιακό περιβάλλον για τα 60+ άτομα που εργάζονται στο skroutz.gr. Όπως λένε και οι ίδιοι, πρόκειται για το δικό τους, Skroutz Awesome Factory.

Skroutz Awesome Factory

Μπαίνοντας μέσα λοιπόν, πριν καν φτάσεις στην υποδοχή, παρατηρείς στα δεξιά σου ένα τεράστιο meeting room ενώ αριστερά βρίσκεται η τραπεζαρία με την κουζίνα. Το meeting room είναι από αυτά τα τεράστια, με τα μεγάλα τραπέζια και τις οθόνες. Ακριβώς απέναντι, στην τραπεζαρία, το κυρίαρχο στοιχείο είναι το ξύλο ενώ το χρώμα που επικρατεί είναι το μαύρο. Εκτός από τον πάγκο της κουζίνας, το μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι και τα μικρότερα τραπέζια 4 ατόμων, στην τραπεζαρία βρίσκεται τραπέζι για ping-pong και darts. Ευχάριστη έκπληξη ήταν το ψυγείο με τα δωρεάν αναψυκτικά.

Skroutz Awesome Factory

Προχωρώντας, πέρασα από ένα διάδρομο που και στις δύο πλευρές είχε tablets (?!) που έδειχναν διάφορες πληροφορίες. Στο τέλος του διαδρόμου, ξεκινά ο ενιαίος χώρος των γραφείων που στεγάζει την ομάδα του skroutz.gr. Μου έκαναν πολλά πράγματα εντύπωση.

 1. Όλες οι θέσεις εργασίας είχαν ανατομική καρέκλα, πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι οι εργαζόμενοι περνούν περίπου 8 ώρες την ήμερα καθισμένοι εκεί.
 2. Ο κάθε εργαζόμενος στο skroutz.gr έχει αρκετά μεγάλο γραφείο και, κατ' επέκταση, προσωπικό χώρο.
 3. Σε κάθε θέση εργασίας αντιστοιχούν 2 οθόνες. Δουλεύοντας κι εγώ ο ίδιος σε δύο οθόνες, μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται. Ο Freddos, σε μία συζήτηση που είχαμε κάνει για το συγκεκριμένο θέμα, μου είχε πει 40% σύμφωνα με έρευνες. Δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω.
 4. Με εξαίρεση 2-3 υπολογιστές, κανένας δεν χρησιμοποιούσε Apple. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν Windows, κάποιοι Linux (δεν πρόσεξα τι διανομή ήταν) αλλά μόνο οι designers προτίμησαν το μισοφαγωμένο μήλο. Εδώ που τα λέμε, δεν μου φαίνεται παράλογο. Το skroutz.gr είναι μία εταιρεία που έχει φτιαχτεί από engineers για engineers και, ως γνωστόν, οι engineers θέλουν να πειράζουν τα πράγματα τους και όχι να αντιμετωπίζουν διάφορους περιορισμούς.
 5. Εκτός από τις διπλές οθόνες στα γραφεία, υπάρχουν κι άλλες, μεγάλες, οθόνες στο χώρο που στεγάζεται η ομάδα του skroutz.gr. Αυτές οι οθόνες, τουλάχιστον 50 ιντσών, έδειχναν διάφορα νούμερα και στατιστικά στοιχεία σχετικά με το skroutz.gr. Τη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε ότι μπορεί κανείς να βρει και να συγκρίνει περισσότερα από 5.677.000 προϊόντα ενώ αυτός ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά.
 6. Ο χώρος εργασίας δύο εκ των τριών δρυτών του skroutz.gr δεν βρίσκεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αντίθετα, τα γραφεία τους βρίσκονται μαζί με όλους τους υπολοίπους, ενισχύοντας το open culture που υπάρχει στην εταιρεία. Η ομάδα που με ξενάγησε στα γραφεία του skroutz.gr, δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα συγκεκριμένα γραφεία και, αν δεν ήταν οι περίεργες βάσεις των οθονών, δεν θα συνειδητοποιούσα ποτέ ότι εκεί κάθονται οι 2 founders της εταιρείας.

Skroutz Awesome Factory

Η Κουλτούρα Του skroutz.gr

Σου είπα ό,τι ήξερα και ό,τι είδα για το χώρο εργασίας στο skroutz.gr. Πάμε τώρα στην ουσία, σε αυτό που κάνει μία εταιρεία να ξεχωρίζει από μία άλλη: την κουλτούρα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο προσκήνιο και το leadership team δουλεύει με τέτοιο τρόπο ώστε να φροντίζει να είναι ικανοποιημένοι και χαρούμενοι.

Η επίσκεψη μου έγινε λίγες μέρες πριν το Χριστουγεννιάτικο γεύμα όλης της ομάδας και, όσο ήμουν εκεί, συζητιόταν η έκπληξη που ήταν στα σκαριά: Κατά τη διάρκεια του γεύματος, εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί της διαδραστικής θεατρικής παράστασης "Βρες Τον Δολοφόνο" (extra kudos για το site τους) και έκαναν ακόμα πιο ευχάριστο το γιορτινό γεύμα της ομάδας.

Skroutz Awesome Factory

Μου φάνηκε περίεργο που δεν υπήρχε χώρος που να έχει μετατραπεί σε γυμναστήριο. Ρώτησα. Πήρα την απάντηση που δεν περίμενα ποτέ να ακούσω:

Παρόλο που αρχικά υπήρχε η σκέψη να δημιουργηθεί γυμναστήριο, τελικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είπαν ότι δεν το θέλουν γιατί.. δεν θα είχαν λόγο να φύγουν από το γραφείο.

Και η αλήθεια είναι ότι οι... skroutzistas φεύγουν νωρίς, έχουν ζωή και εκτός της δουλειάς τους. Έχοντας δουλέψει σε τέτοιο περιβάλλον στο παρελθόν, μπορώ να πω ότι αυτή η συνταγή οδηγεί στην επιτυχία και σου επιτρέπει να είσαι πιο αποδοτικός στη δουλειά σου. Έφτασα στα γραφεία τους γύρω στις 4.30 και λίγο αργότερα ο κόσμος είχε.. εξαφανιστεί!

Μάλιστα, ένας εργαζόμενος που πριν το skroutz.gr εργαζόταν σε PR agency, μου είπε μια αστεία ιστορία:

Τις πρώτες μέρες που ξεκίνησε να εργάζεται στο Skroutz Awesome Factory, καθόταν μέχρι τις 7-8, έχοντας συνηθίσει στα εξουθενωτικά ωράρια της διαφημιστικής αγοράς. Οι "παλιοί" του είπαν "Τι κάνεις; Φύγε. Δεν έχεις λόγο να κάθεσαι μέχρι άργα".

Skroutz, Όπως Λέμε Google

Τι σχέση έχει η Ελληνική startup με μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίως εκτός από τα εκπληκτικά τους γραφεία; Και το skroutz.gr και η Google έχουν στο προσκήνιο τους engineers. Αυτοί είναι που πραγματικά παράγουν το προϊόν και αυτοί είναι που το εξελίσσουν συνεχώς. Οι ιδρυτές του skroutz.gr, μηχανικοί και αυτοί, γνωρίζουν ότι το προϊόν τους δεν είναι αποτέλεσμα Marketing οπότε φροντίζουν οι engineers, να βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τμήμα Marketing & Communications δημιουργήθηκε πριν από 2 περίπου χρόνια και απαριθμεί μόλις 2 άτομα.

Ολοκληρώνοντας την.. αρμένικη βίζιτα διάρκειας σχεδόν 3 ωρών στο Skroutz Awesome Factory, έφυγα σκεφτόμενος ένα πράγμα: πόσο πολύ θα ήθελα να δουλεύω σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον.

Skroutz Awesome Factory

Αντί Επιλόγου

Στις 3 ώρες που ήμουν εκεί, μιλήσαμε για πολλά πράγματα. Μιλήσαμε για τα άπειρα στατιστικά στοιχεία που έχει το skroutz.gr και τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν. Μου είπαν πολλά πράγματα που δεν περίμενα. Οι Έλληνες πλέον αγοράζουν online ακόμα και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους. Ψάχνουν για παπούτσια. Συνεχίζουν να λατρεύουν τα gadgets. Αναζητούν αρώματα. Αγοράζουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τα παιδιά τους ενώ όλα τα είδη του σπιτιού τα βρίσκουν στο διαδίκτυο. Δες από κάτω ποια είναι όλα αυτά τα πράγματα που "έκαναν θραύση" το 2013 στις αναζητήσεις του skroutz.gr:

Skroutz Top Products 2013

Αυτά είναι τα προϊόντα που αναζήτησαν περισσότερο οι χρήστες του skroutz.gr

Μπορείς να μάθεις ακόμα περισσότερα για το skroutz.gr εδώ, στο άρθρο που έγραψε η Ελένη Νάτση όταν είχε βρεθεί στην συνέντευξη τύπου λίγες μέρες μετά τη μετακόμιση στο Skroutz Awesome Factory!

Σχολιάστε >
1376 σχόλια
|
Κατηγορίες:

1.376 απαντήσεις στο “Μια Μέρα Στα Γραφεία Του Skroutz.gr”

 1. Ο/Η DIMITRISK λέει:

  Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπέστη λογοκρισία το σχόλιό μου! Η σύγκριση Skroutz και Google είπα ότι είναι ατυχής, ορμώμενος κυρίος από τη φράση του συντάκτη: 'Skroutz, όπως λέμε Google'.

  • Ο/Η Charis Tasioulis λέει:

   Καμία λογοκρισία, απλώς το Disqus αναγνώρισε ένα URL και υπέθεσε πως μπορεί να ήταν spam :)

  • Ο/Η D. Kalogeropoulos λέει:

   Είναι ακριβώς αυτό που λέει ο Χάρης. Το Skroutz.gr, όπως και το Google (στην Αμερική τουλάχιστον), έχει στο προσκήνιο τους engineers και όχι τους ανθρώπους της επικοινωνίας ή/και του Marketing. Δεν είναι ευθεία σύγκριση μεταξύ των 2 εταιρειών. :)

 2. Ο/Η rafael λέει:

  εαν αντιλαμβανονταν ολοι οτι το να πηγαινεις στη δουλεια το 50% ειναι το περιβαλλον θα καναμε το κοσμο καλυτερο...πως ομως περιμενεις απο ελληννα που πηγαινοντας στο γραφειο πεταει το καφε εξω απο το αμαξι...το προβλημα στην ελλαδα ειναι η αντιληψη...