WebSummit 2013: Οι Startups Που Γνωρίσαμε

Startups in WebSummit 2013

Στο WebSummit έδωσαν το παρόν startups από κάθε γωνιά του κόσμου. Κύριος στόχος τους δεν ήταν να αυξήσουν τη βάση των χρηστών τους με άμεσο τρόπο αλλά είτε να προσελκύσουν κάποιον επενδυτή, είτε για να αποκτήσουν δημοσιότητα μιλώντας με δημοσιογράφους και bloggers. Η οργανωτική επιτροπή του WebSummit το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και προσπάθησε να φέρει πιο κοντά τις startups με τα media και τους investors διοργανώνοντας speed networking sessions. Συμμετείχα σε ένα από αυτά και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω 6 startups και να μου μιλήσουν για το vision τους.

cashcloud

Ο Ινδός Tanmoy Biswas ίδρυσε το cashcloud και θέλει η εφαρμογή του να αντικαταστήσει το πορτοφόλι που όλοι κουβαλάμε. Πρακτικά, το cashcloud λιτουργεί ως προπληρωμένη κάρτα την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε online είτε offline. Έχοντας ήδη συνάψει συνεργασία με τη MasterCard, μπορεί να πληρώσει κανείς χρησιμοποιώντας το cashcloud όπου είναι αποδεκτές οι κάρτες MasterCard με NFC. Τέλος, επιτρέπει και τη μεταφορά χρημάτων ανάμεσα στους χρήστες του χωρίς να υπάρχει κάποια προμήθεια. Το cashcloud έχει λανσαριστεί σε 4 Ευρωπαϊκές αγορές μέχρι στιγμής.

Η άποψη μου: Δύσκολο industry τα micropayments και πολλοί οι υποψήφιοι "βασιλιάδες". Πιστεύω ότι ο τελικός νικητής θα είναι κάποιος μεγάλος παίχτης της αγοράς όπως το PayPal ή το Square.

Περισσότερες πληροφορίες στο cashcloud.com

Deveo

Το Deveo είναι ένα εργαλείο που στόχο έχει να λειτουργήσει ως το μοναδικό repository στην εταιρεία σου χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τίποτα στις συνήθειες τους οι developers. Συνεργάζεται άψογα με Git, Mercurial και Subversion ενώ ο κώδικας που γράφουν οι developers βρίσκεται on the cloud ανά πάσα στιγμή. Είναι διαθέσιμο δωρεάν σε startups που έχουν μέχρι 6 developers και μπορεί να εγκατασταθεί και σε τοπικούς servers χωρίς να βρίσκονται τα πάντα στο διαδίκτυο.

Η άποψη μου: Δέχομαι ότι οι προγραμματιστές δύσκολα αλλάζουν συνήθειες (λίγοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν ακόμα VI?) αλλά δεν πιστεύω ότι αν υπάρχει company policy που λέει "χρησιμοποιούμε GitHub", θα αρνηθεί ο developer να δουλέψει σε GitHub. Βέβαια, η γνώμη ενός project manager είναι σημαντικότερη από τη δική μου.

Περισσότερες πληροφορίες στο deveo.com

Zeocode

Αντί να παίρνεις τηλέφωνο και να λες το όνομα σου, τη διεύθυνση σου, τον όροφο που βρίσκεσαι και το τηλέφωνο σου κάθε φορά που θες να παραγγείλεις φαγητό, μπορείς να λες έναν αριθμό, το Zeocode που αντιστοιχεί σε όλα τα παραπάνω. Ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μέχρι 5 Zeocodes δωρεάν. Για την ιστορία, ο ιδρυτής του Zeocode ήρθε από την Ινδία για το WebSummit και για να δείξει την ιδέα του.

Η άποψη μου: Η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα και θα είχε πρακτική εφαρμογή αν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες και όλοι αυτοί που μας στέλνουν λογαριασμούς χρησιμοποιούσαν το Zeocode. Αλλάζοντας το Zeocode, θα ενημερώνονταν αυτόματα όλοι αυτοί και θα μας γλύτωνε από πολύ κόπο κάθε φορά που μετακομίζουμε. Για να στεφθεί αυτή η startup με επιτυχία, οφείλει η ομάδα του Zeocode να αναγκάσει τους μέγαλους και γεμάτους γραφειοκρατία οργανισμούς να το χρησιμοποιήσουν.

Περισσότερες πληροφορίες στο zeocode.com

Rumble

Στο Rumble οι παραγωγοί video μπορούν να κερδίσουν μέχρι και 25 φορές περισσότερο σε κάθε video τους σε σχέση με το YouTube. Η editorial ομάδα του Rumble σε συνδυασμό με τους αλγορίθμους που έχουν αναπτύξει, αξιολογούν ένα video και, ανάλογα με την ποιότητα του, το κοστολογούν και, αν ενδιαφέρεται ο παραγωγός, μπορεί να το πουλήσει άμεσα. Στη συνέχεια, η ομάδα του Rumble το εκμεταλλεύεται εμπορικά μέσω των συνεργασίων που έχει ήδη αναπτύξει με content providers όπως η Microsoft και το MSN.

Η άποψη μου: Το γεγονός ότι το Rumble πληρώνει πολύ καλύτερα από το YouTube τους content creators, ίσως να προσελκύσει περιεχόμενο υψηλότερου επιπέδου και να εξελιχθεί σε μία διαφημιστική πλατφόρμα μελλοντικά αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια το YouTube ή το Vimeo.

Περισσότερες πληροφορίες στο Rumble.com

Koybu

Το Koybu φιλοδοξεί να γίνει ένας οnline interactive οδηγός πόλης μέσα στον οποίο θα βρίσκονται καταχωρημένα όλα τα καταστήματα και πληροφορίες γι αυτά.

Η άποψη μου: Δεν πιστεύω ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει ποτέ τις απαραίτητες πληροφορίες η ομάδα του Koybu καθώς δεν μπορώ να σκεφτώ έναν scalable τρόπο να γίνει αυτό αλλά η πλατφόρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για virtual tours.

Περισσότερες πληροφορίες στο Koybu.com

PhoneNear

Το PhoneNear είναι μία υπηρεσία που σου επιτρέπει να χειρίζεσαι το τηλέφωνο σου ακόμα κι αν αυτό δεν είναι δίπλα σου. Μέσω του υπολογιστή σου ή του tablet σου μπορείς να λαμβάνεις και να απαντάς σε SMS ενώ μπορείς να απαντάς σε κλήσεις που δέχεσαι. Ακόμα, εμφανίζονται στοιχεία για το σήμα και τη μπαταρία. Ακόμα, εμφανίζει και συγκεντρωτικά στατιστικά τόσο για τους ανθρώπους με τους οποίους έχεις επικοινωνήσει περισσότερο όσο και για τις δικές σου τηλεφωνικές συνήθειες.

Το πιο χρήσιμο, για τους γονείς, feature είναι ότι μπορούν να βλέπουν που βρίσκεται το κινητό τηλέφωνο του παιδιού τους και να ορίσουν "ασφαλείς" ζώνες όπως το σχολείο ή το φροντιστήριο. Μόλις το κινητό τηλέφωνο βρεθεί εκτός αυτής της περιοχής, ο γονιός ενημερώνεται.

Η άποψη μου: Η ιδέα έχει προοπτικές και θυμίζει κατά πολύ το iMessage της Apple. Αν η ομάδα αναπτύξει το PhoneNear ώστε να μπορείς να χειρίζεσαι ολοκληρωτικά το τηλέφωνο (δηλαδή τα apps του) από τον υπολογιστή σου, πιστεύω ότι θα γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο.

Περισσότερες πληροφορίες στο PhoneNear.com

Θα χρησιμοποιήσεις κάποια από τις παραπάνω startups εσύ;

Διάβασε σχετικά:
WebSummit 2013: Το Zizz Αλλάζει Τον Τρόπο Που Κοιμάσαι
WebSummit 2013: Με Το TripGems Ανακαλύπτεις Τα Μυστικά Κάθε Πόλης

Σχολιάστε >
105 σχόλια
|
Κατηγορίες:

105 απαντήσεις στο “WebSummit 2013: Οι Startups Που Γνωρίσαμε”

  1. Ο/Η tsironakos λέει:

    Για το deveo το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Το κάθε σύστημα έχει διαφορετικό workflow, δε μπορείς να τα βάλεις όλα σε ένα κουβά, εκτός αν έχεις ένα de facto workflow που συνοδεύει το deveo.

    Επίσης, vi και vim και emacs χρησιμοποιούνται ακόμα διότι είναι όντως χρήσιμα εργαλεία, αντίθετα με άλλους text-editors που είναι λίγο trends.