WebSummit 2013: Τα Bitcoins Ήρθαν Για Να Μείνουν

Bitcoins

Το δεύτερο μεγαλύτερο trend στην παγκόσμια σκηνή του web, μετά το crowdfunding, είναι τα bitcoins. Έχεις δει πολλούς να μιλάνε γι αυτά στο Twitter, έχεις διαβάσει πολλά άρθρα σε mainstream media με τίτλο "τι είναι αυτό το νέο νόμισμα" ενώ έχεις και εκείνον τον φίλο που ζει μέσα στον υπολογιστή του και σου έχει πει "έφτιαξα έναν υπολογιστή για να κάνει bitcoin mining 24/7". Όμως, ακόμα δεν έχεις καταλάβει αν τα bitcoins είναι ένα trend που θα περάσει σε λίγους μήνες ή αν είναι όντως το επόμενο μεγάλο disruption powered by internet.

Αυτή η απορία "βασανίζει" πολλούς ανθρώπους, ειδικά τους nerds. Εδώ στο WebSummit έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις για αυτό το θέμα. Παρακολούθησα ένα session στο οποίο συμμετείχε και ο Shakil Khan που έχει δουλέψει για το Path και το Spotify, μεταξύ άλλων. Ειπώθηκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση.

Μέχρι στιγμής, τα bitcoins ήταν συνδεδεμένα απόλυτα με το Silk Road και παρόμοια, shady, marketplaces κρυμμένα στο deep web. Παρόλο που τα τεχνολογικά blogs και media λατρεύουν τα bitcoins, η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος τα φοβάται και ακόμα δεν έχει επενδύσει καθόλου σε αυτά. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας των bitcoins καθώς δεν υπάρχει μία κεντρική αγορά στην οποία μπορείς να αγοράσεις και να πουλήσεις bitcoins. Ο κάθε χρήστης κρατάει τα bitcoins του στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι χωρίς να είναι διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή για trading.

ΘυμήσουWebSummit 2013: Ο Φιλανθρωποκαπιταλιστής

Όμως, αυτό το γεγονός παραμένει και ένα από τα κυριότερα πλεονέκτηματα των bitcoins καθώς οποιαδήποτε στιγμή είναι ασφαλή και κρυπτογραφημένα. Δεν υπάρχουν αντίστοιχες τράπεζες που μπορεί να κλείσουν ανά πάσα στιγμή συμπαρασύροντας μαζί τους τους ιδιοκτήτες των bitcoins. Ακόμα, η ασφάλεια αυξάνεται αν σκεφτείς ότι η κρυπτογράφηση βασίζεται αποκλειστικά σε open source λογισμικό. Έτσι, δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει πλεονέκτημα εις βάρος των κατόχων.

Ο Shakil Khan μάλλον έδωσε τον καλύτερο χαρακτηρισμό για τα bitcoins:

Money over IP

Χρησιμοποιώντας bitcoins μπορείς να μεταφέρεις χρήματα οπουδήποτε θες στον κόσμο με λίγα clicks. Χωρίς να υπάρχουν μεσάζοντες και χωρίς να χρειάζεται να κάνεις τη μετατροπή στο τοπικό νόμισμα. Είναι θέμα χρόνου να δούμε κουμπάκια στα e-commerce sites που να λένε "pay with bitcoins". Όπως σωστά τονίστηκε, η βιομηχανία και το οικοσύστημα γύρω από τα bitcoins δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η τιμή των bitcoins τρελάθηκε όταν έκλεισε το Silk Road.

Είναι ένα νόμισμα που ακόμα δεν έχει ισχυροποιηθεί και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα στο άμεσο μέλλον. Όμως, η πραγματική αξία των bitcoins κρύβεται στην ευκολία που υπάρχει και στο πόσο απλοποιούν την καθημερινότητα των χρηστών. Η μάχη με το κατεστημένο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη αλλά, αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να κερδίσει μία τέτοια μάχη, τότε αυτός είναι το Internet, μία κοινότητα 3+ δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Διάβασε ακόμαWebSummit 2013: Ο Elon Musk Ήταν Εκεί

Σχολιάστε >
3 σχόλια
|
Κατηγορίες:

3 απαντήσεις στο “WebSummit 2013: Τα Bitcoins Ήρθαν Για Να Μείνουν”

  1. […] WebSummit 2013: Τα Bitcoins Ήρθαν Για Να Μείνουν […]