Review: Samsung Galaxy Tab 3

Το Samsung Galaxy Tab 3 είναι ένα από τα τρία καινούρια tablets της Samsung. Όχι, ούτε εγώ γνωρίζω γιατί η Samsung κυκλοφορεί τρία καινούρια tablets. Ούτε το γιατί τα δύο από αυτά, το Galaxy Note 8.0 και ετούτο εδώ που δοκίμασα, είναι τόσο παρόμοια μεταξύ τους, που δύσκολα τα ξεχωρίζεις αν δεν τα μελετήσεις πολύ προσεκτικά. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ετούτο, το συγκεκριμένο, είναι ένας ενδιαφέρων -και προσιτός ανταγωνιστής του iPad Mini και του Nexus 7, των δημοφιλέστερων "μικρών". Πόσο ενδιαφέρων; Ας δούμε.

galaxy-tab-3-sm-t311-3g

1) το απέξω

Το Samsung Galaxy Tab 3 είναι ένα πολύ πολύ ευχάριστο στην αφή αντικείμενο. Έχει αυτό το γλιστερό πλαστικό από πίσω, το ίδιο που έχουν όλες οι Galaxy συσκευές πλέον, που σε εμένα ομολογώ ότι δεν δίνει την εντύπωση του φτηνιάρικου. Μοιάζει να σου λέει: "Εδώ δεν επιλέξαμε το πλαστικό για να πέσει το κόστος. Αλλά τα βάλαμε κάτω και καταλήξαμε ότι αυτό είναι το καταλληλότερο υλικό." Από μπροστά έχει ένα εξίσου γλιστερό γυαλί, ενώ τα γύρω γύρω κουμπάκια και υποδοχές βρίσκονται στα αναμενόμενα σημεία και έχουν την αναμενόμενη μορφή. Σε γενικές γραμμές κοιτώντας το Galaxy Tab 3 επιβεβαιώνεται το εξής: Η Samsung έχει ξεκινήσει μια ενιαιοποίηση του design των γκάτζετ της, δηλαδή μικρά και μεγάλα κινητά, phablets και tablets μοιάζουν να είναι το ίδιο αντικείμενο σε resize. Δεν είναι κακή η ιδέα. Αλλά μερικές φορές, έχει και συνέπειες κάπως περίπλοκες. Θα το εξηγήσω αυτό παρακάτω.

galaxy-speakers

 

2) το απομέσα

Τα αναλυτικά specs του Galaxy Tab 3 μπορείς να τα δεις στο τέλος του review, ή κι εδώ.

Τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη χρήση της ταμπλέτας στον πραγματικό κόσμο, ωστόσο, είναι τα εξής:

Η οθόνη του Galaxy Tab, αν και λαμπερή και φωτεινή, υστερεί μπροστά στις νέες Full HD οθόνες που αποκτούν σιγά σιγά οι μικρές ταμπλέτες νέας γενιάς, με πρώτο το Nexus 7 (και σύντομα ενδεχομένως και το δεύτερο iPad Mini). Έχει ανάλυση 1200x800 και αυτή είναι ομολογουμένως αρκετή για τις περισσότερες δουλειές, και με το παραπάνω. Αλλά δεν είναι Full HD.

Αυτό πιθανότατα συνεισφέρει στο ότι το μηχάνημα είναι γρήγορο. Φαντάσου δέκα tabs στον Chrome ανοιγμένα, ενώ από πίσω τρέχουν YouTube, Evernote, Pocket, Fruit Ninja και βεβαίως το κατ’ εξοχήν αχρείαστα μνημοβόρο app του Facebook. Το lag είναι σπάνιο. Χρησιμοποιώντας Adobe Reader, η ανάγνωση βαριών PDF (150MB+) έγινε εντελώς απροβλημάτιστα, με σχεδόν ακαριαία μετάβαση σε τυχαίες σελίδες. Και εξίσου γρήγορα γινόταν η εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών.

Ένα αναπάντεχο πρόβλημα στην πραγματική χρήση -αυτό που ανάφερα παραπάνω-, είναι η παρουσία των capacitive κουμπιών στο κάτω μέρος της συσκευής: Όταν γυρνούσα το tablet σε landscape για να δω ένα βίντεο στο YouTube (όπου τα βίντεο έμοιαζαν πιο ζωντανά και crisp απ' ότι σε οθόνες με περισσότερα ppi, περίεργο φαινόμενο αυτό, αλλά απολύτως καλοδεχούμενο), δεν υπήρχε τρόπος να το κρατήσω από τη δεξιά πλευρά χωρίς να πατήσω κατά λάθος ένα από τα κουμπιά -συνήθως το back. Είχα καταλήξει πως θα γράψω γι' αυτό το πρόβλημα από το πρώτο μισάωρο χρήσης της πρώτης μέρας. Επιπλέον, η θέση των κουμπιών είναι μεν ακριβώς στο σημείο που πατάς καταλάθος με την παλάμη, αλλά την ίδια στιγμή είναι και πάρα πολύ άβολο να τα πατήσεις με τον αντίχειρα όταν όντως θέλεις.

[Not a valid template]

Tα ηχεία πάντως είναι αρκετά καλά και σε πολύ καλό σημείο. Η αλήθεια είναι πως στους περισσότερους από εμάς ούτως ή άλλως δεν θα χρειαστούν πολύ συχνά.

Τέλος, η κάμερα είναι καλή και, όσο κι αν γελάμε στη θέα ενός ταμπλετοφωτογράφου, σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμη σε κάποια ανάγκη. Ο φακός της εξέχει μια ιδέα από το κυρίως σώμα του tablet, αλλά δεν φάνηκε πολύ ευάλωτος σε γρατζουνιές.

3) Το λογισμικό

Το Galaxy Tab 3 τρέχει κι αυτό το Android 4.2, "πειραγμένο" ως συνήθως από τη Samsung. Έχει όλα τα καλά του Android, με το προφανές πρόβλημα: Οι περισσότερες εφαρμογές δεν τρέχουν προσαρμοσμένες στις μεγαλύτερες διαστάσεις της συσκευής, αλλά με την μορφή που τρέχουν στα πολύ μικρότερα κινητά τηλέφωνα με Android. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, βεβαίως, αλλά το Android απέχει ακόμα πολύ από το οικοσύστημα των apps που έχει δημιουργηθεί στο iPad.

Κατά τα άλλα, ήθελα να δώσω μια ευκαιρία στο bloatware της Samsung, τα διάφορα utilities που συνοδεύουν το TouchWiz, επειδή ήταν η πρώτη φορά που είχα στα χέρια μου δικιά της συσκευή Android. Αν και ξεκίνησα αρνητικά προδιατεθειμένος, η αλήθεια είναι πως η ύπαρξή τους δεν φάνηκε να επιβαρύνει την απόδοση του μηχανήματος. H Samsung κοντεύει να χτίσει το δικό της λειτουργικό πάνω στο Android, σε βαθμό που μου θύμισε λίγο το Facebook Home. Και φοβάμαι πως η δική της εκδοχή είναι σε όλα χειρότερη από το καθαρό Android. Διαπίστωσα την απουσία μερικών βασικών apps από τη συσκευή, όπως του Google Calendar. Το κερασάκι στην τούρτα: Όταν άνοιξα το S-Calendar (S for Samsung, βεβαίως) είδα πως κατά τη διαδικασία του συγχρονισμού δεν είχε χάσει την ευκαιρία να κάνει στα μουλωχτά import τις καταχωρήσεις μου από το Google.

Από την άλλη, χάρη στη συμφωνία της Samsung με το Dropbox ο χρήστης δικαιούται 50 GB δωρεάν χώρο* στη δημοφιλή υπηρεσία. Καθόλου άσχημο.

4) Συμπεράσματα

Το Samsung Galaxy Tab 3 δεν είναι τέλειο. Είναι όμως αξιοπρεπέστατο. Με μια τιμή που ξεκινά από τα 300 ευρώ (για τη Wi-Fi έκδοση) είναι μια τίμια απόπειρα στο χώρο των μικρών tablets, και μια αξιόλογη εναλλακτική επιλογή για όσους δεν θέλουν το (ακριβότερο) iPad Mini ή το (δυσεύρετο) Nexus 7.

galaxy-vs-transformer

 5) Specs

  • Ωραία οθόνη 8 ιντσών 1280x800, aka 189ppi
  • Διπύρηνος επεξεργαστής Exynos 4212 στο 1,5GHz
  • Android 4.2 "Jelly Bean"
  • Κάμερα μπρος 1,2 megapixel
  • Κάμερα πίσω 5 megapixel
  • Χώρος 16 GB
  • Μνήμη RAM 1,5 GB
  • Διάρκεια μπαταρίας 11 ώρες
  • Υποδοχή για microSD έως και 64 GB
  • Υποδοχή για κάρτα SIM

(*) Η συμφωνία Samsung-Dropbox προβλέπει πως τα 50 GB στο Dropbox τα κρατάς για 2 χρόνια μόνο, αλλά σε έναν κόσμο που το flickr χαρίζει 1 TB και ο ανταγωνισμός στο cloud storage φουντώνει, μου φαίνεται απίθανο να μη γίνει μέσα σε 2 χρόνια κάτι, και κάπως να τα κρατήσουμε αυτά τα 50 GB για πάντα.

Σχολιάστε >
21 σχόλια
|
Κατηγορίες:

21 απαντήσεις στο “Review: Samsung Galaxy Tab 3”

  1. Ο/Η Melax Sketo λέει:

    exo parei ena to opio mesa se 5 meres eklise kai dn ksananikse to epestrepsa m dosan amesos kainoyrio kai to epathe ksana kai ayto meta apo 15 meres...eleos ?