Η QReca! Ενώνει Τον Ψηφιακό Με Τον Πραγματικό Κόσμο Μέσω Των QR Codes

qreca-01

Φαίνεται πως τα QR codes είναι παντού αυτές τις μέρες. Το “παντού” είναι κυριολεκτικό, αφού τα συναντάμε σε αφίσες στο δρόμο, σε διαφημίσεις στην τηλεόραση, στο web, ακόμα και σε συσκευασίες προϊόντων. Σε αυτή την τάση θέλει να συμβάλλει και ένα startup από τα Ιωάννινα, το οποίο ακούει στο όνομα QReca!.

Στόχος της QReca! είναι να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ του ψηφιακού και του πραγματικού κόσμου, δίνοντας μας τη δυνατότητα να μεταφέρουμε πληροφορία άμεσα από το δεύτερο στον πρώτο. Για να το καταφέρει αυτό χρησιμοποιεί τη δύναμη των QR codes.

Πως λειτουργεί

Πρόκειται για μία πλατφόρμα που επιτρέπει στον καθένα να δημιουργήσει εύκολα και γρήγορα web εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες, ακόμα κι αν δεν έχει ιδέα από προγραμματισμό. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί την υπηρεσία ως ένα λευκό καμβά, στον οποίο οι χρήστες μπορούν να προσθέτουν και να αφαιρούν κάθε φορά διάφορα αντικείμενα.

Για να δει κάποιος χρήστης την κάθε εφαρμογή, δεν έχει παρά να σκανάρει το QR code που είναι συνδεδεμένο με αυτήν. Τα QR codes που χρησιμοποιούνται στην QReca!, σε αντίθεση με αυτό που συναντάμε συνήθως, δεν είναι στατικά. Δηλαδή, μία εταιρεία που έχει δημιουργήσει κάποια εφαρμογή, μπορεί να κάνει όσες αλλαγές θέλει σε αυτή, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσει ξανά ένα νέο QR code. Οι εφαρμογές ενημερώνονται σε ζωντανό χρόνο και έτσι οι χρήστες βλέπουν πάντα τις τελευταίες πληροφορίες.

Στο μέλλον, στόχος της εταιρείας είναι να εκμεταλλευτεί και άλλα κανάλια, όπως είναι το NFC ή το GPS, για την μετάδοση της πληροφορίας.

qreca-examples-03

Δύο παραδείγματα web εφαρμογών που μπορεί να δημιουργήσει κανείς με την QReca!

Τα πρώτα βήματα και το σήμερα

Η QReca! ξεκίνησε από τον Δημήτρη Γερογιάννη, τον Κυριάκο Αθανασίου και τον Θωμά Γερογιάννη. Σήμερα, στην ομάδα έχουν προστεθεί δύο ακόμα μέλη, ο Αλέξανδρος Δάλλας και ο Χάρης Χρυσανθόπουλος.

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε την προηγούμενη χρονιά, όταν οι ιδρυτές του θέλησαν να βοηθήσουν ένα τοπικό παραγωγό κρασιού, ο οποίος έψαχνε ένα τρόπο να προωθήσει τα προϊόντα του στο εξωτερικό. Για να το πετύχουν αυτό, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη των QR codes. Αυτά τυπώνονταν πάνω στις φιάλες και το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι καταναλωτές ήταν να τα σκανάρουν. Ο παραγωγός μπορούσε να αλλάζει το περιεχόμενο της εφαρμογής όποτε ήθελε, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία που θα έπρεπε να περάσει για να τυπώσει ένα νέο QR code.

Την ίδια χρονιά το startup συμμετείχε στο διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας “Οδύσσειες Καινοτομίας”, όπου τελικά κέρδισε τη δεύτερη θέση. Λόγω αυτής της διάκρισης, οι ιδρυτές του είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν πριν από λίγους μήνες τις ΗΠΑ, σε ένα ταξίδι που είχε ως στόχο την αναζήτηση χρηματοδότησης και συνεργασιών με άλλες εταιρείες.

qreca-03

Πρόσφατα η QReca! συνεργάστηκε με το TEDxYouth@Pamvotis, οι επισκέπτες του οποίου είχαν τυπωμένα στα καρτελάκια τους QR codes που οδηγούσαν σε vCards, ενώ οι ερευνητές που συμμετέχουν αυτές τις μέρες στο DSP2013 μπορούν να ανταλλάσσουν  μεταξύ τους υλικό από τις εργασίες εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της QReca!.

Ανάλογες συνεργασίες έχουν γίνει και με την Ιωνική, όπου τα QR codes τυπώνονται πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων, και με την ελληνική πρεσβεία στην Washington, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία για να έχει μια πιο άμεση επικοινωνία με τους πολίτες, ακόμα κι όταν η ίδια είναι κλειστή. Όπως καταλαβαίνει κανείς, η ιδέα πίσω από την πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές εφαρμογές.

Αν λοιπόν θέλεις να δεις την QReca! από κοντά, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το qreca.com. Από εκεί μπορείς να δημιουργήσεις και να δοκιμάσεις τις πρώτες σου web εφαρμογές.

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Η QReca! Ενώνει Τον Ψηφιακό Με Τον Πραγματικό Κόσμο Μέσω Των QR Codes”

  1. […] σχετικά: Η QReca! Ενώνει Τον Ψηφιακό Με Τον Πραγματικό Κόσμο Μέσω Τ… Το Pinnatta Ολοκληρώνει Ένα Γύρο Χρηματοδότησης Ύψους […]