LG Optimus G Review: Οικονομικό & High End, Γίνεται;

thumb

Τι συμβαίνει όταν ψάχνεις ένα μοντέλο υψηλών προδιαγραφών και επιδόσεων, αλλά έχεις σχετικά περιορισμένο budget; Επιλογές υπάρχουν και το Optimus G είναι μια εξ’αυτών. Αξίζει όμως;

Με πολλά κορυφαία μοντέλα να περνούν από τα χέρια μας το τελευταίο τρίμηνο, «ξεχάσαμε» σχεδόν τις χαμηλότερες βαθμίδες της αγοράς, που, άλλωστε, είναι και οι πλέον ενδιαφέρουσες για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Τα 600 και 700 ευρώ που κοστίζουν οι εκάστοτε ultra high-end προτάσεις δεν αφορούν πολύ κόσμο, έτσι πρέπει να προσγειωνόμαστε ανά διαστήματα και να κοιτάμε πιό «λογικές» λύσεις, που όμως δε θυσιάζουν λειτουργικότητα και επιδόσεις στο βωμό του χαμηλού κόστους.

Αν και καθυστερημένα (ως συνήθως γίνεται με την ελληνική αγορά), το Optimus G (E975) της LG έφτασε και στη χώρα μας, με μια τιμή μεταξύ 350-400 €, αλλά αρκετά μεγάλο και ισχυρό για να τραβήξει τα βλέμματα. Ουσιαστικά η συσκευή είναι ο άμεσος διάδοχος του Nexus 4 που εμφανίστηκε πριν μερικούς μήνες, καθώς μοιράζονται αρκετά στοιχεία, ενώ και τιμολογιακά βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Βελτιώσεις υπάρχουν, σαφώς, όμως τι μπορεί να κάνει πραγματικά το Optimus G που δε μπορούσε το Nexus 4;

Ξεκινώντας από την οθόνη, έχουμε το ίδιο True HD-IPS panel των 4,7 ιντσών, με την ίδια ανάλυση φυσικά, στα 768 x 1280 pixels. Όσοι περιμένατε full HD ανάλυση, μη βιαστείτε να προσπεράσετε το μοντέλο της LG, αφού η ποιότητα απεικόνισης είναι εξαιρετική σε σχέση με τα απλά TFT LCD panels, τα χρώματα πολύ ζωντανά και η φωτεινότητα υψηλή. Σε ελάχιστες περιπτώσεις θα παρατηρήσετε τα «λίγα» pixels, αφού τις περισσότερες φορές η ανάλυση επαρκεί για το μέγεθος της οθόνης και τις κοινές δραστηριότητες του χρήστη. Αν είστε φανατικοί του gaming, φυσικά, θα αναζητήσετε κάτι ανώτερο (με το αντίστοιχο τίμημα).

1

Η συσκευή αυτή καθ’αυτή θυμίζει ελαφρώς Nexus 4, όμως είναι κάπως βαρύτερη, αλλά μικρότερη σε διαστάσεις (μισό χιλιοστό πιο λεπτή και 2 χιλιοστά μικρότερη σε μήκος), το φινίρισμα είναι τυπικό LG, δηλαδή μαύρες, glossy επιφάνειες με μικρές νίκελ λεπτομέρειες. Συνολικά προσδίδουν στο Optimus G ένα τόνο «σοβαρότητας» και αφήνουν την αίσθηση στιβαρής κατασκευής, χωρίς όμως τα χαρακτηριστικά «τούβλου», όπως π.χ. συμβαίνει με το Xperia Z. Δεν απέχει από την πραγματικότητα αυτή η αίσθηση, αφού το G είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, προσφέροντας όμως το απαραίτητο grip για να μη το χάνετε μέσα από τα χέρια σας με την παραμικρή απότομη κίνηση. Η πλάτη του καλύπτεται από γυαλί (αν και θυμίζει περισσότερο πλαστικό στην αφή) για ένα πιο εντυπωσιακό look, κάνοντας «παιχνιδίσματα» με το φως ανάλογα με τη γωνία. Αρκετά καλή ποιότητα κατασκευής και συναρμογή, ενώ δεν υπάρχει αποσπώμενο πίσω μέρος. Η micro-sim εισέρχεται συρταρωτά από το πλάι, ενώ υποδοχή για microSD δεν υπάρχει - θα αρκεστείτε στην εσωτερική μνήμη των 32 GB. Τα hard buttons είναι 2, ένα (διπλό) για την ένταση στα αριστερά και ένα power button στα δεξιά, η πρόσβαση σε αυτά με τα δάκτυλα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή όταν κρατάτε τη συσκευή με το ένα χέρι, όμως κρίνεται γενικά ανεκτή. Το ηχείο βρίσκεται στην πλάτη της συσκευής ενώ η κάμερα εξέχει ελαφρώς, χωρίς όμως αυτό να εμποδίζει στην χρήση, στην τοποθέτηση, στην αποθήκευση και γενικά σε καμιά περίπτωση το χρήστη. Όσο για τα κύρια πλήκτρα λειτουργίας, είναι 3 και είναι όλα αφής, βρίσκονται στο κάτω μέρος της συσκευής, μακριά από την οθόνη, με το Home στο κέντρο, το Back στα αριστερά και τις ρυθμίσεις/λοιπές επιλογές στα δεξιά. Το μέγεθος και η ευαισθησία των πλήκτρων αυτών τα καθιστούν εύχρηστα και δεν έχουμε κανένα παράπονο από το Optimus G σε αυτόν τον τομέα.

Αν και το hardware του G είναι παρεμφερές με του Nexus 4, δυστυχώς στο εσωτερικό του βρίσκουμε Android 4.1.2 και όχι 4.2, κάτι που δε γνωρίζουμε αν θα αλλάξει στο μέλλον και το πότε. Τακτική της Google και των εταιρειών, ίσως με την έλευση της επόμενης έκδοσης του OS (4.3) να δούμε το 4.2 στη συσκευή της LG. Όπως και να’χει, το 4.1.2 παραμένει μια πολύ καλή έκδοση, πλήρως λειτουργική και με τις κατάλληλες προσθήκες εφαρμογών, δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα από οποιαδήποτε άλλη. Το interface και οι λειτουργίες είναι γνωστές, αν και η LG έχει προσθέσει τις δικές της μικρές «πινελιές» για να εμπλουτίσει το λειτουργικό, όπως το Qslide. Mε αυτό το χαρακτηριστικό ο κατασκευαστής προσπαθεί να πλασάρει το Optimus σαν ιδανικό για multitasking, στην πραγματικότητα η χρησιμότητά του είναι πολύ μικρή προς το παρόν και δεν προσφέρει πολλά στο χρήστη. Ναι, μπορείτε να «ανεβάσετε» ένα video που παίζει στο πάνω μέρος της οθόνης σε ημιδιάφανη προβολή και παράλληλα να ανοίξετε κάποια άλλη εφαρμογή, αλλά δε νομίζω ότι πολλοί χρήστες ψάχνουν αυτό ακριβώς σε ένα smartphone. Θετική η προσέγγιση ωστόσο, με περαιτέρω ανάπτυξη μπορεί να αποδώσει ιδανικά σε μελλοντικές συσκευές. Με τον τετραπύρηνο Krait στο 1,5 GHz και τα 2 GB RAM, το Optimus G τα κάνει όλα όσο smooth θα περιμέναμε από αυτό, χωρίς καθυστερήσεις και «κολλήματα». Η Adreno 320 GPU αναλαμβάνει τα 3D γραφικά και φέρνει την αποστολή εις πέρας με επιτυχία, αν και οι συνολικές επιδόσεις φυσικά απέχουν από αυτές των κορυφαίων συσκευών της αγοράς. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πάντως, η ισχύς είναι υπερ-αρκετή για οποιοδήποτε task.

2

Εκτός του μεγαλύτερου χώρου αποθήκευσης, το Optimus διαθέτει και θεωρητικά καλύτερη κάμερα από το Nexus 4. Λέμε «θεωρητικά» γιατί τα 13 Megapixels ακούγονται πολλά και θα περιμέναμε πολύ καλή ποιότητα λήψεων εικόνας και video. Το φλας είναι ισχυρό (αν και σε πολύ σκοτεινά σκηνικά δεν βοηθά ιδιαίτερα), το HDR mode δηλώνει «παρών» και όλα θα (μπορούσαν να) ήταν τέλεια, αν το τελικό αποτέλεσμα ήταν αντίστοιχα υψηλού επιπέδου. Δυστυχώς δε μπορούμε να πούμε πως μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από τα στιγμιότυπα που λαμβάνει η κάμερα της συσκευής, καθώς αποδίδει όπως οι τυπικές 8άρες κάμερες του ανταγωνισμού. Επιπλέον ψάχνουμε να βρούμε το λόγο που τα volume buttons αντί για zoom in/out κάνουν λήψη στιγμιοτύπου, σίγουρα δεν βοηθά το χρήστη κάτι τέτοιο. Τα full HD videos (στα 30 FPS) μας κάλυψαν σε ένα βαθμό, ωστόσο θα θέλαμε κάτι καλύτερο συνολικά από μια κάμερα με τέτοιες προδιαγραφές. Η δευτερεύουσα κάμερα είναι μια τυπική 1,3 MP που κάνει ό,τι χρειάζεται χωρίς πρόβλημα.

Ένα χαρακτηριστικό του Optimus που μας εξέπληξε ευχάριστα ήταν και η ποιότητα του ήχου κατά την αναπαραγωγή video/μουσικής. Το μονό ηχείο δεν είναι προφανώς ιδανικό για να μετατρέψει τη συσκευή σε φορητό home cinema, όμως αποδίδει πολύ καλά, τόσο από πλευράς έντασης, όσο και καθαρότητας. Η εμπειρία γίνεται ακόμα καλύτερη αν βάλουμε στην εξίσωση τις «ψείρες» της LG που συμπεριλαμβάνονται στη συσκευασία, με αυτές η ακρόαση ανεβαίνει σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο και ελάχιστα, εκπαιδευμένα αυτιά θα μείνουν ανικανοποίητα. Σε σύγκριση με το Beats Audio δε θα προβούμε, όμως από τις δοκιμές που κάναμε, πήραμε τις καλύτερες εντυπώσεις. Αν λοιπόν είστε από τους χρήστες που απολαμβάνουν μουσική/ραδιόφωνο στο κινητό τους, θα καλυφθείτε πλήρως.

3

Κλείνουμε, όπως πάντα, με την αυτονομία της συσκευής. Η μπαταρία είναι πολυμερών λιθίου και με χωρητικότητα 2.100 mAh, έτσι περιμέναμε αρκετές ώρες ζωής με μια πλήρη φόρτιση. Το Optimus G δε μας απογοήτευσε, αφού η κατανάλωση ενέργειας είναι αισθητά μικρότερη από άλλων τετραπύρηνων μοντέλων και η μεγάλη μπαταρία επιτρέπει στο χρήστη να παίζει με το smartphone, ξέγνοιαστος πως δεν πρόκειται να ξεμείνει από «καύσιμα». Η LG αναφέρει «endurance rating» 45 ωρών, εμείς αυτό που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι οι 30-35 ώρες δεν είναι καθόλου δύσκολη υπόθεση στην περίπτωση της εν λόγω συσκευής, με τυπική χρήση αλλά και σύνεση όσον αφορά 3G/Wi-Fi.

Θέλετε ένα τελικό συμπέρασμα; Θα σας δώσουμε ένα. Αν ψάχνετε μια συσκευή με πολύ μεγάλη οθόνη, ισχυρό hardware και προσιτή τιμή, το Optimus G τα έχει όλα. Δεν είναι πανάκριβο όπως οι «ναυαρχίδες» των 4,7-5 ιντσών, έχει πολύ καλή αυτονομία, μια οθόνη χάρμα οφθαλμών και ελκυστικό design με στιβαρή κατασκευή. Δεν είναι στο ρετιρέ, αλλά ρεμβάζει απολαμβάνοντας τη θέα από τα τελευταία πατώματα πριν την κορυφή. Έχει αδύναμα σημεία, όμως αν δεν εμπεδώσατε ακόμη το «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις», μάλλον δε δίνετε τη δέουσα σημασία στα reviews. Το σημαντικό είναι πως δε θα βρείτε κάποιο σοβαρό σφάλμα πάνω στη συσκευή της LG, άλλωστε κανείς δεν περιμένει δυνατότητες επαγγελματικής φωτογραφικής από ένα smartphone και το 4.2 Jelly Bean θα έρθει κάποια στιγμή μέσω update, ή απλώς θα πρέπει να rootάρετε. Ό,τι κι αν θελήσετε να κάνετε, το Optimus G θα ανταποκριθεί γρήγορα και άνετα. Τίμια πρόταση για τον απαιτητικό χρήστη που δεν έχει την «τσέπη» για ένα One ή ένα S4. Highly recommended.

4

Με μία ματιά το LG Optimus G

Πλεονεκτήματα

  • Κατασκευή
  • Οθόνη
  • Αυτονομία
  • Επιδόσεις

Μειονεκτήματα

  • Η κάμερα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας
  • Απουσία Jelly Bean 4.2

 5

Τεχνικά Χαρακτηριστικά LG Optimus G

  • Δίκτυα: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, 3G Network HSDPA 900 / 2100, 4G Network LTE 800/900/1800/2100/2600
  • Micro-SIM
  • Διαστάσεις: 131.9 x 68.9 x 8.5 mm
  • Βάρος: 145 g
  • Οθόνη: True HD-IPS + LCD capacitive touchscreen, 16.000.000 χρώματα, 768 x 1280 pixels, 4.7” (318 ppi), Corning Gorilla Glass 2.
  • Επιταχυνσιόμετρο
  • Πυξίδα
  • Γυροσκόπιο
  • Proximity sensor
  • I/O: 3.5mm jack
  • Dolby mobile sound enhancement
  • Μνήμη: 32 (εσωτερική), 2 GB RAM
  • Δεδομένα: HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; LTE, Cat3, 50 Mbps UL, 100 Mbps DL, WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth v4.0 με A2DP, NFC, microUSB v2.0, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
  • Κάμερα: 13 MP, autofocus, LED flash, geo-tagging, αναγνώριση προσώπων, σταθεροποίηση εικόνας, HDR, video 1080p @ 30 FPS, εμπρόσθια κάμερα 1.3 MP
  • Λειτουργικό: Android OS, v4.1.2 (Jelly Bean)
  • Chipset: Qualcomm APQ8064
  • CPU: Quad-core 1.5 GHz Krait
  • GPU: Adreno 320
  • Messaging: SMS (threaded view), MMS, Email, Push Email, IM, RSS
  • Browser: HTML5, Adobe Flash
  • Ραδιόφωνο: Stereo FM με RDS
  • Χρώματα: Μαύρο, Λευκό
  • GPS με υποστήριξη A-GPS και GLONASS
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: SNS, επεξεργαστής εικόνων, MP3/WMA/WAV/FLAC/eAAC+/AC3/ MP4/H.264/H.263/WMV/DviX player, organizer, Φωνητικές εντολές, πρόβλεψη κειμενογράφου, document viewer/editor, active noise cancellation mic, TV-Out
  • Μπαταρία: Li-Ion 2100 mAh
  • Αναμονή: Έως 456 ώρες (2G) ή 411 ώρες (3G)
  • Ομιλία: Έως 15 ώρες (2G) ή 13 ώρες (3G)
  • Τιμή Λιανικής: Από 350€

Θυμήσου μερικά reviews ακόμα:

Sony Xperia Z Review: Ο Αδέξιος Γίγαντας
HTC One Review: Ζήτω Ο Βασιλιάς (;)

Σχολιάστε >
13 σχόλια
|
Κατηγορίες:

13 απαντήσεις στο “LG Optimus G Review: Οικονομικό & High End, Γίνεται;”

  1. Ο/Η Γιώργος Καπέλης λέει:

    Τελικά το p6 έχει ανταγωνιστή. Πάνω κάτω οι 2 συσκευες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά επειδή εδώ στην Ελλάδα η Huawei δεν είναι τόσο γνωστη ίσως οι περισσότεροι να προτιμήσουν την lg. Μπορεί να μου πει κάποιος τι ακριβώς παραπάνω έχουν οι οθόνες true ips? Πολύ καλό review!