H Google Θέλει Να Φέρει Το Internet Παντού Χρησιμοποιώντας Μπαλόνια

Αυτές τις μέρες η ομάδα του Google X αποκάλυψε το "Project Loon". Με αυτό σκοπεύει λέει να φέρει πρόσβαση στο Internet με 3G ταχύτητες στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Πως θα το καταφέρει; Θα χρησιμοποιήσει μπαλόνια. Πολλά μπαλόνια. Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά είναι μια ιδέα που στο παρελθόν κι άλλοι έχουν δοκιμάσει να κάνουν πράξη.

Στο σύστημα που έχουν υλοποιήσει τα μπαλόνια πετάνε μέσα στη στρατόσφαιρα, σε ύψος περίπου διπλάσιο από εκείνο στο οποίο ταξιδεύουν τα εμπορικά αεροσκάφη. Ένα από τα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν, έχει να κάνει με το γεγονός πως οι άνεμοι θα μετακινούν συνεχώς τα μπαλόνια - πολλές φορές μάλιστα σε μέρη που δε θα 'πρεπε. Για να το ξεπεράσουν θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της ηλιακής ενέργειας. Με τη βοήθεια της θα μετακινούν το μπαλόνι πάνω ή κάτω, επιλέγοντας έτσι τους ανέμους που θέλουν να μετακινήσουν το κάθε μπαλόνι.

Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Για να λειτουργήσει πρέπει να τεθούν σε λειτουργία σύνθετοι αλγόριθμοι και να χρησιμοποιηθεί σημαντική υπολογιστική ισχύς.

Το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά αυτή τη βδομάδα σε μια περιοχή στο νότιο μέρος της Νέας Ζηλανδίας. Η Google ανέβασε στον ουρανό 30 τέτοια μπαλόνια και από κάτω συμμετείχαν 50 άτομα, τα οποία προσπαθούσαν να συνδεθούν  στο Internet μέσα από αυτά. Στο μέλλον αναμένεται να γίνουν περισσότερες δοκιμές σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι κάτοικοι δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο Internet.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.