Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Τους Νέους Haswell Επεξεργαστές Της Intel

intel-haswell-01

Εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε ακούσει διάφορα για την επόμενη γενιά επεξεργαστών της Intel, την οποία λογικά θα χρησιμοποιεί ο επόμενος υπολογιστής που θα αγοράσεις. Σήμερα ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε καλύτερα τους επεξεργαστές που ακούν στο όνομα Haswell και να δούμε τι ακριβώς μπορούν να μας προσφέρουν.

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας

Όταν παρουσιάστηκε ο Ivy Bridge, δεν έφερε κάτι περισσότερο από μια λογική αναβάθμιση στην ισχύ των επεξεργαστών. Σήμερα όμως, που ζούμε στην εποχή του mobile, η ισχύ είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της μπαταρίας, αφού αν δεν έχεις το δεύτερο, δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς το πρώτο. Έτσι η Intel αποφάσισε να στρέψει την προσοχή της στην κατανάλωση ενέργειας. Τελικά μπορούμε να πούμε πως τα κατάφερε. Η ίδια η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά για τους Haswell:

This is the biggest [generation to generation] battery life increase in Intel's history.

Με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς, η Intel υπολογίζει πως ένα laptop με Haswell επεξεργαστή θα μπορεί να λειτουργεί για 33% περισσότερο από ότι αν χρησιμοποιούσε έναν της σειράς Ivy Bridge. Είναι πολύ πιθανό όμως να μη δούμε ποτέ αυτή την αύξηση σε αρκετές από τις νέες φορητές συσκευές, με τους κατασκευαστές να εκμεταλλεύονται τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, είτε για να μικρύνουν το μέγεθος της μπαταρίας, και κατά συνέπεια της ίδιας της συσκευής, είτε για να ενσωματώσουν σε αυτή τεχνολογίες που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, όπως για παράδειγμα είναι οι οθόνες με ανάλυση σαν τη Retina.

intel-haswell-02

Η νέα τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους υπολογιστές να χρησιμοποιούν την "Active Idle" λειτουργία, στην οποία ο επεξεργαστής καταναλώνει τόση ενέργεια, όση κι όταν μπαίνει σε λειτουργία "ύπνου". Η φιλοσοφία είναι πως ό,τι δεν χρειάζεται, παύει να λειτουργεί.

Για να πάρουμε μια καλύτερη ιδέα, ας συγκρίνουμε τον καινούργιο Core i7-4650U με τον Core i7-3667U, ο οποίος κυκλοφόρησε την προηγούμενη χρονιά και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μερικά από τα καλύτερα ultrabooks που συναντάμε. Σύμφωνα με την Intel, με το νέο επεξεργαστή μπορείς να βλέπεις βίντεο υψηλής ανάλυσης για 3,1 ώρες περισσότερες. Όταν μάλιστα ο υπολογιστής βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, ο παλιός επεξεργαστής κρατούσε 4,5 ημέρες, ενώ σήμερα αυτός ο χρόνος εκτινάσσεται στις 10 με 13 ημέρες.

Επειδή οι Haswell βασίζονται στην ίδια αρχιτεκτονική των 22 nm που βασίζονταν και οι Ivy Bridge, είναι εκπληκτικό το τι πέτυχε με αυτούς η Intel. Αν αναρωτιέσαι πως το έκανε, οι μηχανικοί της εταιρείας εξηγούν με απλά λόγια πως αυτή τη φορά έχουν ενσωματώσει πλήρως το σύστημα διαχείρισης ενέργειας μέσα στο ίδιο το chip. Έτσι τώρα έχουμε έναν ενιαίο ελεγκτή, ο οποίος μπορεί να αυξομειώνει την τάση πολύ πιο γρήγορα από ότι γίνονταν παλιότερα.

Ακόμα καλύτερα γραφικά

Μπορεί η κατανάλωση ενέργειας να είναι αυτό που μας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον, όμως δεν πρέπει να αφήσουμε εκτός συζήτησης τα γραφικά. Οι Haswell επεξεργαστές έρχονται με την επόμενη γενιά ενσωματωμένης κάρτας γραφικών, την Iris. Όπως έγινε και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος η Intel προχωράει σε σημαντικές βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα.

Θα γνωρίσουμε πέντε διαφορετικές ενσωματωμένες κάρτες γραφικών. Η Iris 5100 φέρνει διπλάσιες επιδόσεις από την προκάτοχο της, την Intel HD 4000, όμως λογικά θα χρησιμοποιείται μόνο στα laptops που απευθύνονται για όποιον ψάχνει τις επιδόσεις. Ο λόγος είναι πως απαιτεί 28 watts TDP, τη στιγμή που οι επεξεργαστές εξαιρετικά χαμηλής τάσης που προορίζονται για ultrabooks όπως το MacBook Air απαιτούν το πολύ 15 watts TDP. Το ίδιο θα συμβεί και με την Iris 5200, η οποία προσθέτει ακόμα 128 MB eDRAM στον επεξεργαστή, προσφέροντας επιδόσεις 2,5 φορές καλύτερες από την προηγούμενη γενιά. Τέλος, η Iris Pro 5200 προσφέρει μέχρι και 3 φορές καλύτερες επιδόσεις.

Αμέσως μετά ακολουθούν η Intel HD 5000 και η Intel HD 4600, οι οποίες είναι 1,5 φορές καλύτερες από την Intel HD 4000 που είχαμε μέχρι σήμερα. Η μόνη τους διαφορά είναι πως η πρώτη προορίζεται αποκλειστικά για τα ultrabooks, αφού απαιτεί 15 watts TDP, ενώ η δεύτερη θα είναι η πιο συνηθισμένη ενσωματωμένη κάρτα γραφικών που θα έρχεται μαζί με τους νέους επεξεργαστές.

intel-haswell-03

Το συγκεκριμένο γράφημα προσφέρει μια γρήγορη σύγκριση μεταξύ της προηγούμενης και της νέας γενιάς.

Η Intel υποστηρίζει πως τα γραφικά Iris μας δίνουν τη δυνατότητα να παίζουμε μερικά από τα πιο απαιτητικά παιχνίδια σήμερα στη χαμηλή ρύθμιση επιπέδου γραφικών, χωρίς να αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Ως ενδεικτικό παράδειγμα έχουμε το Call of Duty: Modern Warfare 3, το οποίο σε ανάλυση 1920x1200 παίζει με 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Όπως καταλαβαίνεις, τα ενσωματωμένα γραφικά είναι πλέον αληθινά όμορφα.

Ultrabooks που είναι πραγματικά.. ultrabooks

Αν κάποια εταιρεία μπορεί να επηρεάσει το hardware των υπολογιστών όπως το κάνει η Microsoft και η Apple, αυτή είναι η Intel. Ας μην ξεχνάμε πως το 2011 η ίδια έβγαλε το ποσό των $300.000.000 από τα ταμεία της και το επένδυσε σε άλλους κατασκευαστές, λέγοντας τους πως πρέπει να δημιουργήσουν συσκευές που να μπορούν να ανταγωνιστούν το MacBook Air. Τελικά το έκαναν. Φέτος η Intel φέρνει μερικές ανανεώσεις στη λίστα με τα ελάχιστα χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρεί ένας υπολογιστής για να μπορεί να ονομάζεται ultrabook.

Παρατηρώντας την παρακάτω εικόνα, βλέπουμε πως από εδώ και πέρα ο πήχης ανεβαίνει ακόμα ψηλότερα. Φωνητικός έλεγχος, οθόνες αφής, ενεργοποίηση σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα και τουλάχιστον 6 ώρες αναπαραγωγής βίντεο υψηλής ανάλυσης. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που ζητάει η Intel από τους κατασκευαστές.

intel-haswell-04

Ο πήχης ανεβαίνει ακόμα ψηλότερα φέτος.

Προφανώς η Intel δεν μπορεί να αναγκάσει τους κατασκευαστές να δημιουργούν laptops με τέτοια χαρακτηριστικά, όμως και μόνο το γεγονός πως η ίδια πιστεύει πως σήμερα μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα, δείχνει κάτι. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, όπου τα ultrabooks θα προσφέρουν αυτά ακριβώς που ονειρεύεται ο καθένας μας από ένα τέτοιο μηχάνημα. Θα είναι ωραία.

[via, via] [image via]

Σχολιάστε >
68 σχόλια
|
Κατηγορίες:

68 απαντήσεις στο “Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Τους Νέους Haswell Επεξεργαστές Της Intel”

  1. [...] Air των 11 και 13 ιντσών αναβαθμίζονται με τους επεξεργαστές Haswell της Intel προσφέροντας καλύτερη διάρκεια μπαταρίας, καθώς και [...]

  2. […] φοράει έναν από τους τελευταίους i3, i5 και i7 της γενιάς Haswell. Για τον i5 γνωρίζουμε πως τρέχει στα 1,6 GHz, μια […]