Το WikiLeaks Δημοσιεύει Τα Kissinger Cables Από Την Περίοδο 1973 - 1976

wikileaks-01

Το WikiLeaks επιστρέφει δημοσιεύοντας περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια διπλωματικά έγγραφα από την περίοδο που ο Henry Kissinger ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Η ίδια η ιστοσελίδα τα περιγράφει ως "σημαντικές αποκαλύψεις για τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε φασιστικές δικτατορίες, ιδίως στη Λατινική Αμερινή, την Ισπανία του Φράνκο και την Ελλάδα υπό το καθεστώς των συνταγματαρχών". Από αυτά, 19.910 αφορούν την Ελλάδα και 11.189 την Κύπρο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, τα περισσότερα έγγραφα που είναι απόρρητα βγαίνουν στη δημοσιότητα 25 χρόνια μετά τη σύνταξη τους. Όπως υποστηρίζει το WikiLeaks όμως, αυτό δε συνέβει ποτέ με τα συγκεκριμένα έγγραφα, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να τα κρατήσει απόρρητα.

Η ιστοσελίδα συνεργάζεται με διάφορα μέσα ανά τον κόσμο, τα οποία μελετούν τα έγγραφα που αφορούν την κάθε χώρα και στο επόμενο διάστημα θα δημοσιεύουν άρθρα σχετικά με αυτά. Στην Ελλάδα το WikiLeaks έχει επιλέξει Τα Νέα, τα οποία φιλοξενούν ένα άρθρο για τα έγγραφα που αφορούν τα κοιτάσματα στο Αιγαίο.

Επειδή τα διπλωματικά έγγραφα που φιλοξενεί το WikiLeaks αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια, για να είναι εύκολη η ανάγνωση τους, η ιστοσελίδα έχει δημιουργήσει μια μηχανή αναζήτησης. Έτσι, μπορείς να θέσεις χρονικούς περιορισμούς, αποστολέα, παραλήπτη και άλλα χαρακτηριστικά για να βρεις τα έγγραφα που σε ενδιαφέρουν άμεσα. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις από εδώ.

[via] [image via]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Το WikiLeaks Δημοσιεύει Τα Kissinger Cables Από Την Περίοδο 1973 - 1976”