Τι Σημαίνει Το Facebook Home Για Το Privacy Των Χρηστών

Ο Mark Zuckerberg παρουσίασε χθες βράδυ το Facebook Home. Δεν είναι μια απλή εφαρμογή, αλλά δεν είναι και ένα νέο λειτουργικό σύστημα. Πρόκειται για ένα σύνολο εφαρμογών που κουμπώνουν πάνω στο Android, με σκοπό να προσφέρουν στους χρήστες ένα λειτουργικό κομμένο και ραμμένο γύρω από τις υπηρεσίες του ίδιου του Facebook.

Το Facebook Home φέρνει τις ενημερώσεις, το chat και τις επαφές του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου στις home και lock screens των συσκευών. Το γεγονός πως αυτό θα λειτουργεί 24/7 δημιουργεί πολλά ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλές θα είναι το ιδιωτικό απόρρητο όσων αποφασίσουν να το χρησιμοποιήσουν.

Επειδή ακριβώς θα λειτουργεί συνέχεια, το Facebook θα μπορεί να γνωρίζει που βρισκόμαστε κάθε στιγμή. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα, όπου το accelerometer δεν καταγράφει κάποια κίνηση για μερικές ώρες κάθε βράδυ. Η λογική λέει πως στην περίπτωση αυτή κοιμάσαι. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα δεδομένα από το GPS, το Facebook μαθαίνει αμέσως που βρίσκεται το σπίτι σου, ακόμα κι αν δεν το έχεις δηλώσει επίσημα.

Το παραπάνω είναι μόνο ενδεικτικό. Χρησιμοποιώντας το hardware του κινητού το Facebook θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τα αγαπημένα σου εστιατόρια (τι φαγητό σου αρέσει), τα αγαπημένα σου καταστήματα (ποιες μάρκες σου αρέσουν), πότε πας κινηματογράφο, (ποιες ταινίες βλέπεις) και άλλα πολλά.

Όλα αυτά τα δεδομένα είναι κυριολεκτικά χρυσάφι στα χέρια του Facebook, το οποίο θα μπορέσει να τα εκμεταλλευτεί για να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων γεμάτη με πληροφορίες για τον καθένα μας. Αν δεν αλλάξει η νομοθεσία, οι στοχευμένες διαφημίσεις που παρέχει σήμερα,δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που θα παρέχει χρησιμοποιώντας όλα αυτά τα δεδομένα.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.