Η Google Αφήνει Την Apple Και Το WebKit, Δημιουργεί το Blink

Google Chromium

Η Google ανακοίνωσε σήμερα μία νέα rendering engine που ακούει στο όνομα Blink, σπάζοντας έτσι το δεσμό που συνέδεε τους Chrome και Safari τα τελευταία χρόνια. Από το 2008 μέχρι και σήμερα οι δύο browsers χρησιμοποιούσαν το WebKit, μια τεχνολογία που δημιούργησε η Apple και από ένα σημείο και μετά αναπτύσσονταν από κοινού από την Apple, τη Google, τη Nokia και άλλες.

Σύμφωνα με τον Adam Barth, software engineer στη Google, τα τελευταία χρόνια τα κέρδη από τη συνεργασία των εταιρειών στο WebKit ήταν λιγότερα από τα προβλήματα. Θέματα όπως η multi-process αρχιτεκτονική που χρησιμοποιεί ο Chromium και οι αρχιτεκτονικές που χρησιμοποιούσαν οι υπόλοιποι browsers δημιουργούσαν επιπλέον πολυπλοκότητα, η οποία μόνο καθυστερήσεις έφερνε.

Η Google υποστηρίζει πως με τις τελευταίες αλλαγές τόσο το Blink, όσο και το WebKit θα μπορέσουν να εξελιχθούν ταχύτερα. Μακροχρόνια, λόγω του ανταγωνισμού που θα δημιουργηθεί, η απόφαση αυτή θα κάνει καλό και στο ίδιο το web.

Στην αρχή το Blink θα χρησιμοποιεί τον κώδικα του WebKit, όμως σιγά-σιγά και με τις αλλαγές που θα γίνονται πάνω σε αυτόν, θα δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο project. Πέρα από τον Chrome, πιστεύεται πως και ο Opera θα χρησιμοποιεί τη νέα μηχανή.

Αν είσαι developer, έχει ενδιαφέρον να διαβάσεις το FAQ του Blink.

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Η Google Αφήνει Την Apple Και Το WebKit, Δημιουργεί το Blink”

  1. Το WebKit το χρησιμοποιεί και ο νέος Opera για το android και νομιζω και γενικα ολος ο Opera θα παει προς τα εκει και οχι στο Blink.