Τα Kέρδη Tου Startup Weekend Athens 2013

fr82

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε το πέμπτο ετήσιο Startup Weekend Athens, στο κτίριο της ΑΚΤΟ στην Κυψέλη. Έχεις διαβάσει ποιοι ήταν οι νικητές (fr8) αλλά και οι finalists (Zombot και Matetti). Άρα δεν θα ξαναδιαβάσεις για αυτά εδώ. Τούτο το κείμενο θα σου μιλήσει για κάτι άλλο, λιγότερο προφανές. Τα πολλαπλά κέρδη του Startup Weekend Athens 2013 για το ελληνικό οικοσύστημα.

15 νέες ιδέες

Πρακτικά, στόχος ενός SW είναι να δημιουργήσει ένα pop up πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα δημιουργηθούν νέες startups, μέσα σε μόλις ένα Σαββατοκύριακο. Και το πέτυχε. Είδα 15 προσπάθειες, από τις 30+ ιδέες που ακούστηκαν το βράδυ της Παρασκευής, να βρίσκουν τελικά τον δρόμο τους στο final pitching της Κυριακής. Αν και είναι δεδομένο πως τα περισσότερα από αυτά δεν θα συνεχίσουν την πορεία τους της επόμενες εβδομάδες και μήνες, υπάρχει για πρώτη φορά η αίσθηση πως άνω του 40% των startups έχουν τα στοιχειώδη που απαιτούνται (ιδέα, ομάδα, θέληση) για αν συνεχίσουν το επιχειρηματικό τους ταξίδι πέρα από το Σαββατοκύριακο. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον υπάρχει…

Ωριμότητα

Πριν με παρεξηγήσεις, δώσε μου την δυνατότητα να σου εξηγήσω τι εννοώ. Πάντα υπήρχαν σοβαρές ιδέες και άνθρωποι σε αυτά τα events. Πάντα έβγαιναν 1-2 καλές ιδέες (βλ. Babelverse, Useum κλπ.). Απλά πλέον είναι εμφανές πως ο κόσμος ο οποίος αποφασίζει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, έρχεται σε αυτές περισσότερο ώριμος και συνειδητοποιημένος. Ξέρει τι ψάχνει, είναι ευέλικτος και προσαρμόζεται εύκολα στα ζητούμενα και τις απαιτήσεις της κάθε διοργάνωσης και θέλει να πάρει κάτι φεύγοντας από αυτές. Πείτε το επαφές, πείτε το συμβουλές και καθοδήγηση. Και ψάχνει κάτι ακόμα πλέον. Εκπαίδευση.

Εκπαίδευση

Το SWA'13 είχε την χαρά να έχει στη διάθεση σου αρκετά έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη από την αγορά του Digital Marketing και το ευρύτερο Startup Ecosystem. Δείτε εταιρείες. Microsoft, Google, Tribal DDB Athens, Rascal, dopios, Radiojar, PJ Tech Catalyst Fund. Και η λίστα συνεχίζεται. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο εύκολο να έχεις πρόσβαση σε ανθρώπους της αγοράς, έτοιμους να βοηθήσουν με την εμπειρία και τις παραστάσεις τους.

Το σημαντικότερο όλων: Συνεργατικότητα και ενότητα

Το Startup Weekend Athens 2013 διοργανώθηκε από το Microsoft Innovation Center, το CoLab και το 123P. Για το πρώτο, το MIC, αξίζουν για ακόμα μια φορά θερμά συγχαρητήρια και μπράβο στο Φώτη Δραγανίδη και την Λυδία Μορατζάνη οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν και εργάζονται για αυτό το event. Αν υπάρχει μετά από πέντε χρόνια ακόμα Startup Weekend το οφείλουμε στην Microsoft Hellas και σε αυτούς τους ανθρώπους, κακά τα ψέματα. Ειδική αναφορά στον Patrick Malone, COO της Microsoft Hellas, καθώς το SWA ξεκίνησε ως θεσμός στην Ελλάδα επί των ημερών του, όταν είχε ακόμα την θέση του Γενικού Διευθυντή στο Κέντρο Καινοτομίας της εταιρείας.

Όσο αφορά τους δύο άλλους φορείς, είδαμε για πρώτη φορά τα δύο μεγαλύτερα co working spaces της Ελλάδας, το CoLab και το 123P, να συνεργάζονται σε μια εκδήλωση. Τέτοιου είδους συνεργασίες, αναδεικνύουν με λίγα λόγια αλλά ουσιαστικές πράξεις την συνολική κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το ελληνικό οικοσύστημα. Αυτή της επικοινωνίας και δημιουργίας συνεργιών μεταξύ starups-coworking places-VCs-startup facilitators. Για την αξία της ενότητας έχω γράψει και εδώ, διάβασε.

Και εις άλλα.

getdone

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Τα Kέρδη Tου Startup Weekend Athens 2013”

  1. [...] από τις ιδέες που ξεχώρισαν στο 5ο Startup Weekend Athens ήταν το Matetti. Πρόκειται για ένα online marketplace, το οποίο [...]