[Συνέντευξη] Η Syntellia Μιλάει Για Το Fleksy Και Την Ομάδα Πίσω Από Αυτό

Fleksy

Το 2011 δημιουργήθηκε η Syntellia, μια εταιρεία που λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησε το Fleksy, μια εφαρμογή για iOS (iTunes). Αν έχεις δει τη δουλειά που έχει γίνει στην εφαρμογή, θα καταλάβεις γιατί εδώ στο Away.gr θέλαμε να ακούσουμε περισσότερα τόσο για το ίδιο το Fleksy, όσο και για την ομάδα που βρίσκεται πίσω από το αυτό.

Πριν από λίγες μέρες είχαμε την ευκαιρία να στείλουμε κάποιες ερωτήσεις, τις απαντήσεις στις οποίες δίνουν παρακάτω οι Κώστας Ελευθερίου (Founder & CEO), Βασίλης Ράππος (UX Designer) και Γιάννης Βερδελής (Founder & COO).

Away.gr: Τι είναι το Fleksy;

Κώστας Ελευθερίου: Το Fleksy είναι ένα πληκτρολόγιο αυτόματης διόρθωσης τόσο δυνατό, που επιτρέπει στο χρήστη να δακτυλογραφεί σε οθόνες αφής, ακόμα και με τα μάτια του κλειστά.

Away.gr: Γιατί κάποιος να προτιμήσει το Fleksy έναντι κάποιου άλλου πληκτρολογίου;

Βασίλης Ράππος: Θα σου δώσω 5 λόγους:

  • Γράψε άνετα και φυσικά χωρίς να χρειάζεται να δώσεις όλη την προσοχή σου στην οθόνη.
  • Όταν κοιτάς την οθόνη και συντάσσεις εκτενή κείμενα, το Fleksy δεν ζητά κομμάτια της προσοχής σου.
  • Γράψε άνετα, ακόμα και με μεγάλους αντίχειρες.
  • Αν είσαι τυφλός, το Fleksy σου επιτρέπει να γράψεις 4-5 φορές γρηγορότερα.
  • Όλα αυτά, χωρίς να χρειάζεται να μάθεις ένα νέο σύστημα πληκτρολόγησης.

Away.gr: Τι σας οδήγησε στο να το δημιουργήσετε; Πως ξεκίνησε η ιδέα;

Γιάννης Βερδελής: Από τότε που το πρώτο iPhone έκανε τις οθόνες το επόμενο σύστημα αλληλεπίδρασης με τηλέφωνα και φορητές συσκευές, τα τηλέφωνα με φυσικά πλήκτρα άρχισαν να λιγοστεύουν εντυπωσιακά γρήγορα. Τα πλεονεκτήματα της οθόνης αφής είναι τόσα πολλά, όμως θυσιάσαμε την άνεση εισαγωγής κειμένου. Είναι εντυπωσιακό πόσο πιο εύκολο ήταν να στείλεις SMS με τηλέφωνα 10ετίας. Nokia 3310 κάτω από το έδρανο και μιλούσες με όλη την αίθουσα. Τα σημερινά έξυπνα κινητά δεν είναι τόσο έξυπνα πια.

Κ.Ε.: Πιστεύουμε πως η εισαγωγή κειμένου σε οθόνες αφής είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει με σύγχρονες παραμέτρους. Χρειάζεται λοιπόν μια τεχνολογία ειδικά για τα νέα δεδομένα, ότι δηλαδή η πληκτρολόγηση γίνεται σε οθόνες αφής.

Γ.Β.: Η τεχνολογία πίσω από το Fleksy είναι κάτι που ο Κώστας (Ελευθερίου, ιδρυτής και CEO) δουλεύει σχεδόν εδώ και 2 χρόνια. Ο πυρήνας είναι ένας ισχυρός αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που από μόνος του δεν έχει σχέση με την εισαγωγή κειμένου. Σε συζητήσεις μας, η εφαρμογή στο πρόβλημα της δακτυλογράφησης έγινε προφανής και η Syntellia ξεκίνησε.

Μετά τις πρώτες υλοποιήσεις, ο στόχος έγινε "να μπορείς να γράψεις ακόμα και αν δεν κοιτάς καθόλου" - όπως άλλωστε συμβαίνει και στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Και τότε ανακαλύψαμε την ανάγκη στην πρώτη αγορά που διεισδύσαμε, την αγορά των τυφλών και ατόμων με περιορισμένη όραση.

Away.gr: Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για το iOS και σύντομα θα κυκλοφορήσει και μια έκδοση για Android. Θα δούμε το Fleksy και σε άλλες πλατφόρμες στο άμεσο μέλλον;

Κ.Ε.: Ο στόχος μας είναι να διαθέσουμε το Fleksy σε όλες τις συσκευές με οθόνη αφής. Πιστεύουμε πως είναι το μέλλον στις μεθόδους εισαγωγής κειμένου, άλλωστε. Θα είμαστε εκεί σε όσες πλατφόρμες μας δίνουν την ευκαιρία. Για την ώρα, το ανοιχτό Android είναι η πλατφόρμα με τις ιδανικές συνθήκες για να υλοποιήσουμε ένα πληκτρολόγιο που λειτουργεί αξιόπιστα πραγματικά παντού και αναδεικνύει άμεσα τα πλεονεκτήματά του. Με τον αντίστοιχο ανταγωνισμό φυσικά.

Syntellia Working

Away.gr: Πριν το Fleksy, η ομάδα σας είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστή στην διεθνή σκηνή με το iSteam, μία τελείως διαφορετική εφαρμογή. Πώς και επιλέξατε να “αλλάξετε” κατεύθυνση και να κινηθείτε προς πιο χρηστικές εφαρμογές;

Β.Ρ.: Πέρασαν πολλά χρόνια από το iSteam (iTunes), κλείσαμε 4(!) το Γενάρη με πολλές και είχαμε διαφορετικές κινήσεις για κάθε μέλος της GreatApps, της εταιρείας που ιδρύσαμε τότε.

Η Syntellia είναι καινούρια ομάδα, καινούρια εταιρεία με διαφορετικό και ξεκάθαρο όραμα. Ο Κώστας με το Γιάννη συνιδρυτές και εγώ και τα άλλα παιδιά, 7 πλέον σύνολο, απλά ταιριάξαμε. Ξανά, στη δική μου περίπτωση. Μας συνδέει το πάθος για τεχνητή νοημοσύνη και συστήματα αλληλεπίδρασης, ενώ πάντα προσπαθούμε να πιέζουμε τα όρια του συνηθισμένου. Αυτό το στοιχείο παραμένει από τότε που κάναμε το iSteam, δεν υπήρχαν άλλες εφαρμογές που φυσούσες το τηλέφωνο για να αλληλεπιδράσεις τότε.

Away.gr: Με τι άλλα projects ασχολείστε αυτή την περίοδο; Τι πρέπει να περιμένουμε από εσάς στους επόμενους μήνες;

Γ.Β.: Είμαστε φυσικά κυρίως αφοσιωμένοι στο Fleksy. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μέχρι να το φέρουμε σε όλες τις συσκευές αφής άλλωστε. Αλλά ετοιμάζουμε και κάποιες άλλες εφαρμογές, ακόμα πιο "φουτουριστικές". Δεν μπορούμε να πούμε λεπτομέρειες ακόμα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα ενθουσιαστείτε όταν δείτε τα αποτελέσματα. Πιστεύουμε στην έρευνα εκ βάθρων για νέα αντικείμενα και πραγματικά νέες τεχνολογίες.

Syntellia Working

Away.gr: Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που είχατε να αντιμετωπίσετε τους πρώτους μήνες;

Κ.Ε.: Όπως σε κάθε νέα τεχνολογία, παίρνει αρκετές προσπάθειες από την αρχική ιδέα μέχρι να βγει το τελικό προϊόν (που για εμάς, δεν έχει ακόμα βγεί!). Σε κάθε προσπάθεια μαθαίνεις τρόπους να λύσεις τα προβλήματα, και πολλές φορές συναντάς και φοβερές ευκαιρίες και ιδέες που δεν είχες αρχικά σκεφτεί. Φυσικά, θέλει αφοσίωση και πίστη.

Γ.Β.: Η απόσταση και η διαφορά ώρας. Μέχρι να μετακομίσω στο San Francisco και να βρω τον Κώστα, μιλούσαμε στο Skype από WiFi Hotspots στα Starbucks ανά την Ευρώπη. Στην προηγούμενη μου δουλειά ταξίδευα συχνά, ενώ έμενα στο Manchester. Πολλές φορές ο Κώστας περνούσε ώρες δημιουργώντας, ώρες που κοιμόμουν, επιχειρηματολογώντας μόνο με τον ασπροπίνακα.

Away.gr: Πως και από ποιους έχετε χρηματοδοτηθεί σε αυτά τα 2 περίπου χρόνια;

Γ.Β.: Τον Οκτώβρη ανακοινώσαμε το κλείσιμο του seed funding γύρου μας. Το κεφάλαιο έρχεται από πολλούς angel investors από το San Francisco και τη Washington, DC.

Away.gr: Η έδρα σας είναι στο San Francisco. Για ποιους λόγους έγινε αυτή η επιλογή;

Κ.Ε.: Το κεφάλαιο, οι καλοί συνεργάτες, οι άνθρωποι που σου δίνουν ευκαιρίες και δυνατότητες είναι εδώ. To San Francisco και η Silicon Valley ήταν πάντα τρομερά ενδιαφέρουσες περιοχές για μένα. Τόσο που μετακόμισα πολύ πριν ξεκινήσει η Syntellia. Είναι ένα μέρος που σε εμπνέει να δουλέψεις και να υλοποιήσεις, αλλά σου δίνει και τα εργαλεία να πετύχεις ή να αποτύχεις γρήγορα.

Away.gr: Πιστεύεις πως αν είχατε επιλέξει ως έδρα την Ελλάδα, θα είχατε την ίδια ανταπόκριση από τον κόσμο;

Κ.Ε.: Είναι μια πολύ καλή ερώτηση έτσι όπως τη διατυπώνεις. Δεν νομίζω ότι η τοποθεσία μας είναι ο λόγος που η εφαρμογή μας έχει ανταπόκριση. Λύνουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά των έξυπνων κινητών, με τεχνολογίες που προέρχονται από πραγματική έρευνα και φέρνοντας πραγματικές καινοτομίες στην αγορά.

Away.gr: Πως φαντάζεστε τη Syntellia ας πούμε σε 2 χρόνια από σήμερα;

Γ.Β.: Αν υλοποιήσουμε το όραμα μας, φανταζόμαστε την τεχνολογία μας να είναι αναπόσπαστο μέρος σε κάθε κινητή συσκευή. Δηλαδή, σε δισεκατομμύρια κινητές συσκευές ανά τον κόσμο.

Φυσικά, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας..

Syntellia

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “[Συνέντευξη] Η Syntellia Μιλάει Για Το Fleksy Και Την Ομάδα Πίσω Από Αυτό”

  1. […] Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στη συνέντευξη που είχαμε πάρει από την ομάδα πέρυσι τον χειμώνα από εδώ. […]