Σχετικά Με Το Mailbox App

mailbox

To Mailbox (iTunes link) είναι ένας ολοκαίνουριος e-mail client για το iPhone που έκανε αρκετό σούσουρο στα παγκόσμια ίντερνετς τις προηγούμενες ημέρες χάρις στις εκθειαστικές κριτικές και τον κάπως πρωτότυπο τρόπο με τον οποίο λανσαρίστηκε: Με μια λίστα αναμονής εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών, στους οποίους η εφαρμογή διατίθεται σταδιακά. Μετά από μια αναπάντεχα σύντομη αναμονή (προχωράει γοργά η ουρά, σα καλοεπανδρωμένα διόδια), το κατέβασα και το δοκίμασα γεμάτος προσμονή και ελπίδα, καθώς το email είναι ταυτόχρονα ένα πολύτιμο εργαλείο και ένα μόνιμο μαρτύριο στη ζωή μου. Μπορεί να αντικαταστήσει την εφαρμογή του Gmail που χρησιμοποιώ; Μπορεί να μειώνει την καταπίεση που μου προκαλεί το inbox κάθε ώρα που είμαι ξύπνιος, και μερικές από τις ώρες που κοιμάμαι; Κοίτα:

Όχι.

Η απάντηση είναι όχι.

Το email είναι ένα αλλόκοτο πράγμα, μια ασύγχρονη μορφή επικοινωνίας πολύ ευέλικτη και καθολικά διαδεδομένη και ως εκ τούτου εξαιρετικά ευέλικτη και ταυτόχρονα απεριόριστη στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει. Ένας άνθρωπος που λαμβάνει περισσότερα από 50 emails ημερησίως είναι σε εύκολη επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους, κι αυτό είναι καλό. Ταυτόχρονα όμως αποκτά 50 νέες υποχρεώσεις κάθε ημέρα, τις οποίες κάπως πρέπει να αντιμετωπίσει. Άλλες μπορεί να τις αγνοήσει, άλλες απλά να τις καταναλώσει/διαβάσει, άλλες να τις απαντήσει αμέσως, άλλες να τις απαντήσει αφού πρώτα κάνει κάτι άλλο. Τα σύγχρονα εργαλεία διαχείρησης αυτού του πράγματος βοηθάνε ώστε ο όγκος των υποχρεώσεων να γίνεται μικρότερος -το spam filter του Gmail είναι αμείλικτο, ας πούμε-, αλλά ποτέ δεν τον μηδενίζει. Άνθρωποι σαν εμένα πρέπει να διαχειρίζονται αυτές τις επαφές κάθε μέρα παίρνοντας μια σειρά από μικρές αποφάσεις που, όλες μαζί, τρώνε χρόνο και εγκεφαλική λειτουργία, και τίποτα από τα δύο δεν μας περισσεύει, ομολογουμένως.

Το Mailbox υπόσχεται να βοηθήσει σ' αυτό τον τομέα δίνοντας μια δραστική λύση στο πρόβλημα: Αντιμετωπίζει κάθε ένα email ως task προς σκότωμα και σου δίνει έναν πολύ απλό και γρήγορο τρόπο να τα σκοτώσεις επί τόπου, στο κινητό σου, οπουδήποτε και με ελάχιστη σπατάλη χρόνου. Κάθε email που βλέπεις στη λίστα σου μπορείς να το πετάξεις στα archived με ένα απλό swipe προς τα δεξιά. Μπορείς να το πετάξεις στα deleted με ένα μακρύτερο swipe προς τα δεξιά. Αν δεν θέλεις να το αντιμετωπίσεις αυτή τη στιγμή, μπορείς να το κάνεις ένα μικρό swipe στα αριστερά, και να προγραμματίσεις πότε θέλεις να ασχοληθείς μαζί του. Το app θα στο υπενθυμίσει τότε. Με ένα πιο μακρύ swipe αριστερά μπορείς να το βάλεις σε μια custom to-do list. Αυτό είναι. Δες και το βίντεο:

To Mailbox είναι πάρα πολύ λιτό, καλοσχεδιασμένο και γρήγορο, πιο γρήγορο από την επίσημη εφαρμογή του Gmail και φυσικά πολύ ωραιότερο κι από την υποτυπώδη επίσημη εφαρμογή της Apple. Δουλεύει μόνο με το Gmail, παρεμπιπτόντως, δεν ασχολείται με άλλους λογαριασμούς προς το παρόν. Ωστόσο, η προσέγγισή του στο θέμα e-mail είναι κάπως, πώς τα το πω, έντονη. Τελεσίδικη. Επιβλητική. Κάπως αποπνικτική.

Το Mailbox αντιμετωπίζει κάθε ένα email που σου έρχεται ως πρόβλημα που πρέπει είτε να το ξεφορτωθείς αμέσως είτε να το μεταθέσεις στο μέλλον. Είναι πολύ ωραίος και ευχάριστος ο τρόπος με τον οποίο τα πετάς τα άχρηστα διαβασμένα emails με μια κίνηση, αλλά ταυτόχρονα είναι και λίγο περιοριστικός, γιατί σου απορρίπτει μια προσέγγιση που για ανθρώπους σαν εμένα είναι πολύ σημαντική: Της απάθειας.

Το να μην κάνεις τίποτα.

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική επιλογή στο θέμα του email: Να μην κάνεις τίποτα απολύτως. Να μην το πετάξεις. Να μην το απαντήσεις. Να μην το διαβάσεις ολόκληρο καν, αν δεν θέλεις. Να το αφήσεις να υπάρχει στο inbox, marked as "read", και να το ξεχάσεις. Το Mailbox δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα των unread emails που έχουμε στο inbox: Θέλει να μην έχουμε καθόλου emails στο inbox. Είναι φτιαγμένο για να σε αναγκάζει να τα διώχνεις από εκεί, να τα στοιβάζεις σε προδιαγεγραμμένα folders ή στο archive ή να τα πετάς στα σκουπίδια. Θέλει το inbox σου να έχει μηδέν emails. Είναι κι αυτή μια προσέγγιση. Όχι η δικιά μου προσέγγιση.

Εμένα το inbox μου αυτή τη στιγμή έχει 91.572 emails.

Αυτή ήταν η ιδέα πίσω από το Gmail, αν θυμάσαι: Δε χρειάζεται να πετάς κανένα email ποτέ, μπορείς απλά να τα αφήνεις εκεί μέσα, να μην τα κάνεις τίποτα, επειδή έχεις σχεδόν απεριόριστο χώρο. Το έχουμε ξεχάσει πια, στις ημέρες της cloud αφθονίας μας, αλλά τα παλιά τα χρόνια το προσόν του Gmail αυτό ήταν. Γι' αυτό το υιοθετήσαμε και στην πορεία μάθαμε ότι τα 50 emails που μας έρχονται κάθε ημέρα (που κάποιες μέρες μπορεί να γίνονται και 100) μπορούμε να τα αφήνουμε εκεί και να μην τα κάνουμε τίποτα.

Το Mailbox την απορρίπτει αυτή τη λογική. Θέλει να σου καταλάβει το inbox και να στο αδειάσει. Με το που το εγκατέστησα του icon έβγαλε ένα κοκκινο δείκτη με ένα νούμερο που άρχιζε από 56 και θα ήταν πενταψήφιο αν χώραγε. Διαβασμένα όλα αυτά, περιεχόμενα του inbox (προφανώς δε χωράει 90+ χιλιάδες). "Σβήστα", ήταν σα να μου λέει. "Πέτα τα, ουστ".

Μα δε θέλω.

Μπορεί να χάνω τη μπάλα με τόσα emails, να μην προλαβαίνω να τα απαντήσω όλα, και ακόμα και στα απαραίτητα να είμαι πλέον περίπου τρεις εβδομάδες πίσω, αλλά το inbox για εμένα είναι και κάτι άλλο: Αποθήκη. Αρχείο. Θέλω εκεί μέσα να ανατρέχω για παλιές κουβέντες και επικοινωνίες, όχι μόνο για να μπορώ να λέω "μα κοιτάχτε κύριέ μου τι μου λέγατε στις 14/3/2009" αλλά και επειδή πολλά από τα πράγματα που δεν θέλω να χρειάζεται να θυμάμαι αλλιώς τα έχω αφήσει να υπάρχουν στο Gmail, κάπου σε κάποια παλιά κουβέντα, ή σε ένα email στον εαυτό μου με ακριβώς αυτό το σκοπό. Το Mailbox δεν αντιμετωπίζει το inbox έτσι. Δεν το αφορούν τα labels ή τα πολλών ειδών αστεράκια που χρησιμοποιώ εγώ (παρεμπιπτόντως, γι' αυτό δε με βόλεψε και το Sparrow). Αντιμετωπίζει τα emails αυταρχικά. Καταλαβαίνω την πρόθεση, αλλά δεν αφορά εμένα.

Αν έχεις καταλάβει ποιον αφορά -ή αν αφορά εσένα- εξήγησε το πώς και το γιατί στα σχόλια. Γιατί το έχω απορία.

Σχολιάστε >
9 σχόλια
|
Κατηγορίες:

9 απαντήσεις στο “Σχετικά Με Το Mailbox App”

  1. Ο/Η Markos Giannopoulos λέει:

    Μαλλον κατι δεν καταλαβατε. Δεν σε υποχρεωνει να σβησεις κατι, απλα το βαζεις στο αρχειο. Για το οποιο φυσικα συνεχιζουν να ισχυουν label, κτλ

    • Ο/Η Thodoris λέει:

      Το γράφω αυτό. Εσείς δεν καταλάβετε: Το πρόβλημα είναι ότι σε αναγκάζει να κάνεις μια ενέργεια για κάθε ένα συγκεκριμένο email (να το βάλεις στο αρχείο ή σε κάποιο folder). Δεν σ' "αφήνει" να το παρατήσεις εκεί που είναι χωρίς να κάνεις τίποτε. 

      • Ο/Η Markos Giannopoulos λέει:

        Δεν εχω ακομα την εφαρμογη, αλλα απο το βιντεο δεν βλεπω το υποχρεωτικο κομματι που λετε. Παντως σιγουρα δεν διαγραφεται κατι αν δε το θελεις.
        Εν πασει περιπτωση, για την λογικη πισω απο την εφαρμογη, βαλτε στο google "inbox zero" και "get things done". Ενας μαγικος κοσμος παραγωγικοτητας και οργανωσης σας περιμενει :)

  2. Ο/Η Antonis Makriyannis λέει:

    Το έγραψες και μόνος σου. Δεν πετάει τα email, τα αποθηκεύει. Απλά όχι μπροστά στα μάτια σου. Εκεί είναι όταν θέλεις να ανατρέξεις και να βρεις τι σου έγραφαν στις 14/9/2011. Απλά κρατάει το inbox καθαρό ώστε να μη χαθεί το σημαντικό, που πρέπει να βρίσκεται εκεί. Δε νομίζω να άφηνες το πραγματικό inbox του παραδοσιακού ταχυσρομείου σου γεμάτο με αλληλογραφία...

    By the way, κι εγώ μέχρι τώρα τη δική σου προσέγγιση ακολουθώ (και με το search εργαλείο στο OSX βρίσκω "κουβέντες" ολόκληρες πολύ γρήγορα) αλλά ένα καθαρό inbox μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά...

    Ίδωμεν, μόλις φύγουν από μπροστά μου 712.486  άτομα θα σε ενημερώσω :P

  3. Ο/Η Telis Sotiropoulos λέει:

    Και μόνο το τρικ με τη λίστα αναμονής (κατά το πρότυπο του pinterest, που κάνει τη δημιουργία λογαριασμού να μοιάζει με ειδικό προνόμιο) μου δημιουργει μια αρνητική προδιάθεση έναντι της εφαρμογής. Παρόλα αυτά συμφωνώ ότι το inbox υπάρχει για να περιέχει κάτι και όχι για να είναι άδειο. Στην ουσία φαίνεται σαν να "τακτοποιεί", ενώ απλά κρύβει τη σκόνη κάτω από το χαλί.

  4. [...] το τόσο παρωχημένο πια email. (δεν συμφωνούν όλοι σε αυτό https://www.away.gr/2013/02/14/mailbox) Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας [...]

  5. [...] ίσως ήδη θα έχεις διαβάσει, το Dropbox αγόρασε το Mailbox. Ακούγεται πως το συνολικό κόστος (ρευστό και μετοχές) [...]

  6. [...] ακριβώς δουλεύει το Mailbox, μπορείς να διαβάσεις αυτό το τεράστιο κείμενο του Θοδωρή Γεωργακόπουλου στο οποίο εκφράζει την [...]