Το Ubuntu έρχεται στις mobile συσκευές

Ubuntu for Mobile

Όπως αναμέναμε, η Canonical ανακοίνωσε τις πρώτες λεπτομέρειες της mobile έκδοσης του Ubuntu, η οποία στοχεύει να καταλάβει την 3η θέση πίσω από τα Android και iOS. Τα πρώτα smartphones που θα τρέχουν το Ubuntu for Mobile αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2014, κι αυτό επειδή όπως διευκρινίζει ο Mark Shuttleworth, αυτή τη στιγμή δεν έχει επέλθει συμφωνία με κάποιον από τους μεγάλους κατασκευαστές.

Το Ubuntu for Mobile είναι βασισμένο στον πυρήνα και στους drivers του Android και θα υποστηρίζει τόσο τους x86, όσο και τους ARM επεξεργαστές. Οι πιο "ψαγμένοι" χρήστες θα μπορούν να το εγκαταστήσουν μόνοι τους στα Android smartphones τους, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν νέα συσκευή. Προς το παρόν βέβαια μόνο το Galaxy Nexus υποστηρίζεται επίσημα από την Canonical.

Οι developers μπορούν να αναπτύξουν είτε HTML5, για λιγότερο κόπο από μέρους τους, είτε native εφαρμογές, για καλύτερες αποδόσεις. Οι web apps έχουν τα δικά τους εικονίδια και τα δικά τους notifications, όπως ακριβώς και οι native. Έτσι, εφαρμογές όπως το Facebook, το Twitter, τα Google Maps, το Gmail και το Spotify θα είναι διαθέσιμες από την πρώτη μέρα.

Ubuntu for Mobile

Τις προάλλες λέγαμε πως η RIM μπαίνει με καθυστέρηση στο χορό, όμως η Canonical θα αργήσει ακόμα περισσότερο. Για να κερδίσει λοιπόν τους χρήστες, αναμενόμενο είναι να εισάγει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο νέο λειτουργικό σύστημα. Οι κινήσεις των δαχτύλων από την άκρη της οθόνης θα έχουν σημαντική θέση στο Ubuntu for Mobile, ενώ κάθε πλευρά θα προορίζεται για διαφορετική χρήση. Ένα μικρό swipe για παράδειγμα από τα αριστερά φέρνει την οθόνη των αγαπημένων εφαρμογών.

Η ομάδα που αναπτύσσει το λειτουργικό σύστημα έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο multitasking, καθώς όπως βλέπουμε η εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών που τρέχουν είναι πανεύκολη. Ένα πλήρες swipe από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά εμφανίζει μια οθόνη με τις ενεργές εφαρμογές, ενώ η αντίθετη κίνηση φέρνει στο προσκήνιο την τελευταία εφαρμογή που χρησιμοποιούσες. Μία δεύτερη αντίθετη κίνηση φέρνει την αμέσως προηγούμενη εφαρμογή κ.ό.κ.

Όταν θέλεις να αναζητήσεις ένα όνομα, το smartphone θα ψάξει τόσο στις επαφές που έχεις αποθηκευμένες σε αυτό, όσο και στους φίλους και τους followers σε Facebook και Twitter αντίστοιχα. Ομοίως και με τη μουσική, πέρα από τα τραγούδια που βρίσκονται τοπικά, η αναζήτηση θα καλύπτει και το Amazon και το Ubuntu One Music Store.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.