Γι αυτό ακριβώς η Amazon είναι μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο

Τόσες και τόσες e-commerce startups έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, όμως μόνο η Amazon έχει ξεφύγει με διαφορά σε όλα τα μεγέθη. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία που δημιούργησε το 1994 ο Jeff Bezos καταγράφει έσοδα που ξεπερνούν τα $50 δις. Ποιοι είναι οι λόγοι που την οδήγησαν μέχρι εδώ; Ένας από αυτούς είναι ο παρακάτω.

Πριν από μερικές μέρες ο Henry Blodget, editor και CEO του The Business Insider, νοίκιασε από το Amazon την ταινία Casablanca. Επειδή ήθελε να γράψει ένα άρθρο σχετικό με το πως κάποια απλά μαθήματα για τις επιχειρήσεις από την ταινία μπορούν να εφαρμοστούν στην αμερικανική οικονομία, δεν θα την έβλεπε μία και καλή, αλλά για να μπορέσει να την αναλύσει έπρεπε να επιστρέφει συνεχώς σε προηγούμενα σημεία της ταινίας ή να πηδάει σε επόμενα.

Παρατήρησε όμως πως κάποιες φορές ο video player τον ανάγκαζε να αρχίσει το streaming ξανά από την αρχή. Όλα αυτά τα fast-forwards, rewinds κλπ δεν ανήκουν στην περίπτωση χρήσης που είχαν στο μυαλό τους οι engineers του Amazon, οπότε δε μπορούσε να είναι σίγουρος αν το πρόβλημα δημιουργούνταν από τη δική του γραμμή ή αν το Amazon δεν είχε προβλέψει πως κάποιος θα έκανε τόσες πολλές μεταπηδήσεις. Τελικά όμως κατάφερε να τη δει όπως ήθελε και να ολοκληρώσει το άρθρο.

Την επόμενη ημέρα έλαβε το παρακάτω e-mail από την Amazon:

Hello,
We noticed that you experienced poor video playback while watching the following rental(s) on Amazon Video On Demand:
Casablanca
We're sorry for the inconvenience and have issued you a refund for the following amount(s):

$2.99

...We hope to see you again soon.

Amazon Video On Demand Team

Όχι μόνο παρατήρησαν(!) πως αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στο video playback, αλλά του έδωσαν και αποζημίωση(!) για αυτό. Χωρίς καν να τους ενημερώσει, χωρίς να διαμαρτυρηθεί για αυτά τα προβλήματα. Δε θυμάμαι να έχω ακούσει κάποια ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν από άλλες εταιρείες όπως η Apple ή το Netflix.

Σε αντίθεση με τη νόρμα, o Jeff Bezos από την πρώτη στιγμή έχει αποφασίσει πως ό,τι κάνει η εταιρεία του θα είναι με τη σκέψη στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και όχι στα βραχυπρόθεσμα. Η Amazon έχει εμμονή με το να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία στους χρήστες που την εμπιστεύονται. Η φιλοσοφία αυτή κοστίζει, αλλά όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα έχει αποδώσει και με το παραπάνω και είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να αποδίδει.

[via]

Σχολιάστε >
3 σχόλια
|
Κατηγορίες:

3 απαντήσεις στο “Γι αυτό ακριβώς η Amazon είναι μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο”

  1. Ο/Η myCrazyBusiness λέει:

    Οι άνθρωποι είναι γενικά πολλοί εξυπηρετικοί. Πριν από ένα χρόνο είχα παραγγείλει ένα βιβλίο που κόστιζε περίπου 20 ευρώ από το Amazon.co.uk και όταν τους ενημέρωσα ότι άργησε πολύ να έρθει (το έστειλα με standard mail και όχι με courier) μου έστειλαν ένα άλλο και μου είπαν ότι αν τελικά έρθει το πρώτο βιβλίο να μην τους το στείλω πίσω γιατί θα ήταν ακριβά τα έξοδα αποστολής κι αν θέλω να το δωρίσω σε κάποιο ίδρυμα - πράγμα που έκανα και το δώρισα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.  Το ωραίο είναι ότι μετά από κάποιους μήνες μου ήρθε και μήνυμα από τα ταχυδρομεία της Μ. Βρετανίας (Royal Mail) και μου ζήτησαν συγνώμη καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν.   Πράγματα που δεν ξέρω αν θα τα κάνουμε στην Ελλάδα ούτε σε 50 χρόνια...

  2. Ο/Η stavros_a λέει:

    H  APPLE   το εχει κανει απειρες φορες  σε πολλους τομεις...αν δεν το εχεις ακουσει προφανως δεν εχεις ασχοληθει...

  3. Ο/Η CharisTas λέει:

    @stavros_a Αν έχεις κάποια πηγή με την Apple να δίνει refund, χωρίς προηγουμένως ο χρήστης να έχει επικοινωνήσει μαζί της, ευχαρίστως να διορθώσω το post :)