Η καλημέρα δε θα σε πάει μακριά

Έχετε μπει στο Twitter; Έχετε μπει πρωί στο Twitter; Έχετε μπει πρωί στο Twitter και ακολουθείτε την ελληνική κοινότητα; Ε, αυτό που θα σας πω, σίγουρα το ΄χετε δει με τα μάτια σας: την καλημέρα ανάμεσα σε ψηφιακά γειτονάκια, που στην πιο αγαπησιάρικη εκδοχή της μεταφράζεται στον τρόπο που οι κοινότητες χρησιμοποιούν το τουίτα.

Αν έχετε μπει το πρωί στο Twitter και κυρίως στην ελληνική κοινότητα, θα έχετε παρατηρήσει πως όλοι χαιρετιούνται μεταξύ τους. Στις υπόλοιπες κοινότητες που παρακολουθούμε, αυτό δεν συμβαίνει. Το Twitter χρησιμοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας, διακίνησης πληροφορίας/περιεχομένου, ανταλλαγής απόψεων και δημιουργίας debate, επαφής με εταιρίες κ.ο.κ. Στην Ελλάδα όμως βρήκαμε μια ακόμη πατέντα για τη χρήση του μέσου, πιο γραφικής μεν, ιδιαίτερης δε.

Το χρησιμοποιούμε ως εργαλείο chat, όπως δηλαδή οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν το παράθυρο: χαιρετάνε τον απέναντι, το φούρναρη, το γαλατά, τον περαστικό, το παιδί με την αμαξάρα, τον Γιώργο, τον Donald, τον Daffy, τον έτσι και τον γιουβέτσι. Υπάρχει κοινό που πιστεύει πως αυτό είναι προβληματικό, πως το καλημέρα και οι φιλοφρονήσεις δεν είναι πληροφορία αλλά μια αχρείαστη σαχλαμάρα. Αξίζει όμως, ακόμα και αν θεωρείται πρόβλημα, να εντοπίσουμε γιατί συμβαίνει το φαινόμενο αυτό.

Ο αγαπημένος μου Καλογερόπουλος πριν λίγο διάστημα έγραψε ένα ωραίο κείμενο και έδωσε στο πρόβλημα μία-κάποια λύση. Μας εξηγούσε λίγο-πολύ πως αν δε σου αρέσει αυτό που βλέπεις στο twitter, πολύ απλά δεν το ακολουθείς. Όταν όμως ολόκληρη η ελληνική κοινότητα κάθε πρωί χαιρετιέται μεταξύ της, εκεί τι κάνεις; Σταματάς να ακολουθείς τους πάντες ακόμα και τις λίστες σου; Ή σταματάς να μπαίνεις στο Twitter το πρωί; Αυτοί που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε έχουν κάτι να πουν, προφανώς μετά τις 9 το πρωί, και δεν γίνεται να σταματήσεις να τους ακολουθείς όλους.

Η πολυσυζητημένη καλημέρα έχει δύο ιδιότητες: Ως λαός μας χαρακτηρίζει το μεσογειακό ταμπεραμέντο και φροντίσαμε να το μεταφέρουμε μέχρι και στο τουίτερ, γιατί έχουμε ανάγκη την πιο άμεση ανθρώπινη επαφή. Έχουμε μεταφράσει τον καθημερινό τρόπο επαφής μας που συνοδεύεται με αγκαλιές, φιλιά, χειραψίες και χειρονομίες, σε digital διάσταση. Παράλληλα, το καλημέρα έχει άλλη μια λειτουργία, περισσότερο ιδιοτελή. Είναι η στρατηγική, η μέθοδος και η προσπάθεια που κάνει κάποιος για να ενταχθεί σε twitterο-κοινότητες.

Στο ελληνικό τουίτερ σχηματίζονται ομάδες, σαν αυτές που υπάρχουν στα σχολεία, με τα ίδια πάντα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν ομάδες φίλων, δημοφιλών ατόμων, κλειστές μεταξύ κολλητών, περιθωριακών, κουλτουρέ, ατακαδόρων, το βαθύ τουίτερ κ.τ.λ. Παράλληλα, υπάρχει και το νέο αίμα, η περιφέρεια, που αποφασίζει και θέλει να γίνει μέλος στις δελεαστικές κοινότητες. 'Έτσι, το καλημέρα με την δεύτερη ιδιότητά του (όχι αυτήν του ταμπεραμέντου, την άλλη) είναι ένα από τρόπος που χρησιμοποιεί ο "wanna be in" για να ενταχθεί στις παρέες.

Αν θες να γίνεις μέλος, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις το πρωτόκολλο. Υπάρχει τρόπος! Άρχισε να συμφωνείς με τους αρχηγούς, τα καλημέρα και τα καληνύχτα, τα retweets και τα #ff, τα που είσαι 'συ - που χάθηκες, έχεις ωραία μαλλιά-μάτια-μπούτια, μου αρέσει το τραγούδι που έβαλες - σου στέλνω πίσω ένα ποίημα, πες μου τα νέα σου - είδα περίεργα check-in κ.τ.λ. Γίνε φίλος με κάποιον που βρίσκεται κοντά στον αρχηγό ώστε να σε μυήσει ή κάνε κάτι για να εντυπωσιάσεις. Σκέψου πως στο σχολείο για να μπεις στην ομάδα των δημοφιλών κοριτσιών έπρεπε να καταφέρεις να βγεις με το πιο ωραίο αγόρι, αυτό που όλες ποθούσαν μα δεν είχαν. Αν ήθελες να μπεις στην ομάδα των πιο cool αγοριών έπρεπε να κάνεις καμιά ζημιά ή να βλάψεις κάποιον που μισούσαν. Παράλληλα, μην ανησυχείς εάν παίρνεις απάντηση από τα μέλη αραιά και που, σημασία έχει το ότι σε έχουν προσέξει. Συνέχισε.

Αν βρεις μια ομάδα που σε αντιπροσωπεύει ακολούθησε δύο πράγματα: α) να ξυπνάς πρωί και β) να ξεσκίζεσαι στο καλημέρα! ΛΑΘΟΣ. Αν βρεις μια ομάδα που πραγματικά σε ενδιαφέρει, τα καλημέρα, τα καληνύχτα και οι λοιπές ευγένειες δεν αρκούν. Πρέπει να ενταχθείς στην παρέα με υλικό, με περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει και τους ενδιαφέρει. Έτσι, είναι καλύτερα.

Σχολιάστε >
26 σχόλια
|
Κατηγορίες:

26 απαντήσεις στο “Η καλημέρα δε θα σε πάει μακριά”

  1. Ο/Η xrbo λέει:

    H αγαπημένη μου Αλεξίου έχει τραγουδήσει "μια καλημέρα είναι αυτή, πες την κι ας πέσει χάμω". Παρόλα αυτά, ομολογώ πως έχω βαρεθεί τις καλημέρες/καλησπέρες/καληνύχτες όχι μόνο στο twitter, αλλά στο Facebook, BBM group etc. 
    Προτιμώ τις πιο real, τετ α τετ καλημέρες.

  2. Ωραίο το άρθρο και όμορφα ανεπτυγμένο! Πιστεύω ακράδαντα όταν έχουμε να κάνουμε με social networks τα κοινωνικά φαινόμενα θα μας ακολουθούν και θα αναπτύσσονται...είτε τα ακολουθούμε είτε τα παρακολουθούμε!   

  3. Ωραίο το άρθρο και όμορφα ανεπτυγμένο! Πιστεύω ακράδαντα όταν έχουμε να κάνουμε με social networks τα κοινωνικά φαινόμενα θα μας ακολουθούν και θα αναπτύσσονται...είτε τα ακολουθούμε είτε τα παρακολουθούμε!   

  4. Ο/Η lydsjannet λέει:

     @Αύγουστος Καπογιάννης  καλημέρα! Συμφωνώ μαζί σου, σε όλα. Στο κείμενο αυτό έκανα, παρατήρησα, κατέγραψα και είπα την άποψή μου. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

  5.  @lydsjannet  Χαίρεται Lydia, να είσαι καλά και να συνεχίσεις να γράφεις με το μεράκι που διαθέτει η πένα σου.... μια πένα ξεκούραστη και με άποψη!