TEDxThessaloniki 2012: Πως έζησα το πρώτο μου TEDx

tedx-thessaloniki-2012-01

Παρακολουθώ videos που ανεβαίνουν TED.com τα τελευταία 1-2 χρόνια. Από την πρώτη στιγμή με ενθουσίασε η ιδέα των TEDx και, βλέποντας μέλη του Away.gr, και όχι μόνο, να συμμετέχουν είτε ως διοργανωτές είτε ως εθελοντές σε κάποιο από τα συνέδρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σχεδίαζα κάποια στιγμή να πάω. Την απόφαση την πήρα κατά τη διάρκεια του τελευταίου TEDxAthens, το οποίο παρακολουθούσα μέσω live streaming από τον καναπέ του σπιτιού μου και τελικά έγινε πραγματικότητα με το φετινό TEDxThessaloniki. Έκλεισα από νωρίς τα εισητήρια μου και βρέθηκα κι εγώ το Σάββατο μαζί με άλλους 699 επισκέπτες στο Ολύμπιον για να ζήσω την όλη εμπειρία ενός συνεδρίου TEDx.

Το θέμα του φετινού TEDxThessaloniki

Το θέμα του TEDxThessaloniki 2012 ήταν “Το Θάρρος Να Δημιουργείς” και δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. Σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί να βγει από την κρίση, τόσο οικονομική όσο και κοινωνική, των τελευταίων χρόνων, απαιτείται θάρρος για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά, αλλάζοντας εποχή. Στο συνέδριο συμμετείχαν 17 ομιλητές, 4 performers και όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα με τη βοήθεια 73 εθελοντών.

Οι πρώτες εικόνες

Στο Ολύμπιον έφτασα νωρίς, τη στιγμή που άνοιγαν οι πόρτες, όμως η ουρά που είχε δημιουργηθεί ήταν ήδη μεγάλη. Σε λίγα λεπτά παρέλαβα το gift bag που μου αντιστοιχούσε και προχώρησα προς την αίθουσα των ομιλιών. Το gift bag περιελάμβανε μεταξύ άλλων το όλο πρόγραμμα του TEDxThessaloniki και τα βιογραφικά των ομιλητών σε καρτέλες, διάφορα snacks και την καρφίτσα του TEDxSter. Το gift bag που επέλεξαν οι διοργανωτές ταίριαζε στο θέμα του TEDx, αφού οι επισκέπτες μπορούσαν να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να δημιουργήσουν με αυτό ό,τι σχήμα τσάντας θέλουν.

tedx-thessaloniki-2012-03

Session 1 – Beginnings

Η αίθουσα γεμάτη, οι επισκέπτες μιλούσαν με τους διπλανούς τους, τα smartphones και τα tablets κατανάλωναν τα MB σαν στραγάλια, το feed του hashtag #TEDxThess είχε πάρει φωτιά και όλοι περιμέναμε την έναρξη του event. Μετά τους Ελένη Ανδρεάδη και Ανέστη Χατζηδιάκο, curators του TEDxThessaloniki, που μας καλοσώρισαν στη διοργάνωση, ήρθε η ώρα της Πόπης Τσαπανίδου, παρουσιάστριας του TEDxThessaloniki, να μας βάλει στο πνεύμα του 1ου session, το οποίο είχε σχέση με τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κανείς για να δημιουργήσει, το θάρρος που πρέπει να αποκτήσει για να ξεκινήσει κάτι.

Στη σκηνή ανέβηκε ο πρώτος ομιλητής, ο ακαδημαϊκός Gazmend Kapllani, ο οποίος μας μίλησε για την ανάγκη να αλλάξει ο ίδιος όταν ήρθε στη χώρα μας πριν από πολλά χρόνια. Δεν θα βρεις ποτέ το θάρρος να δημιουργήσεις αν βολευτείς με αυτό που έχεις και είσαι. Δεν δημιουργείς αν δεν ρισκάρεις. Επέλεξε να κλείσει την ομιλία του με ένα ανέκδοτο, δείχνοντας έτσι πως είναι ένας άνθρωπος χωρίς κανένα απολύτως κόμπλεξ: “Τι κάνει ένας Αλβανός στο θέατρο; Κλέβει την παράσταση!” Σειρά είχε η Keren Haran, η οποία μας παρουσίασε το πως ενώνεται η αγάπη για τη μουσική και τη ζωγραφική. Όπως άλλωστε μας είπε και η ίδια, η μουσική και τα χρώματα είναι παγκόσμια γλώσσα.

Στη συνέχεια γνωρίσαμε την Ελπίδα Ρουκά, που μας μίλησε για το θάρρος που απαιτείται να δημιουργήσεις σε μεταπολεμικές καταστάσεις. Με σημαντική εμπειρία στον ΟΗΕ, η συγκεκριμένη ομιλήτρια γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις νέες μάχες που κλήθηκαν και καλούνται να δώσουν οι κάτοικοι της Καμπούλ και της Βαγδάτης για να ξεκινήσουν ακόμα μία φορά. Αμέσως μετά, σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, κέρδισε το κοινό με την ηρεμία και τη γαλήνη που μας μετέδιδε καθώς μιλούσε πάνω στη σκηνή. Σημασία δεν έχει ο “βηματισμός” μας, αλλά η στάση που έχουμε ως άνθρωποι απέναντι στο βηματισμό που μας έχει δοθεί.

Το 1ο session έκλεισε με την καταπληκτική Κατερίνα Βρανά. Το stand-up comedy που παρακολουθήσαμε έκανε όλους τους επισκέπτες του TEDxThessaloniki να γελάσουν με την ψυχή τους. Αμέσως μετά είχε φτάσει η ώρα να μάθουμε και να απολαύσουμε την τέχνη του καφέ, αρχίζοντας παράλληλα τις πρώτες συζητήσεις και γνωριμίες με τους υπόλοιπους επισκέπτες του συνεδρίου, κάνοντας δηλαδή το απαραίτητο networking.

tedx-thessaloniki-2012-04

Session 2 – Endurance

Το διάλειμμα πέρασε αρκετά γρήγορα και ο κόσμος επέστρεψε πίσω στην αίθουσα για να ξεκινήσει το 2ο session του TEDxThessaloniki, το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα την αντοχή, την αντοχή που χρειάζεται κάποιος για να κάνει τη διαφορά, να δημιουργήσει. Η Πόπη Τσαπανίδου καλεί την πρώτη ομιλήτρια, την Μαρία Κοντή Γαληνού. Το 18λεπτο που αντιστοιχούσε στην κα Γαληνού, ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά που παρακολουθήσαμε το Σάββατο. Μας μίλησε για το θάρρος που απαιτείται για να στηρίξεις ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθεια σου και για το Salvation Army, την οργάνωση της οποίας η ίδια είναι μέλος.

Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε ο Eric Parks, CEO του Gipht.me, ο οποίος παρομοίασε τη μέχρι σήμερα διαδρομή του Gipht.me με το ταξίδι του Οδυσσέα προς την Ιθάκη. Και η αλήθεια είναι πως η σύγκριση ταίριαζε τόσο πολύ. Περισσότερα για την περιπετειώδη ιστορία αυτού του ελληνικού startup μπορείτε να βρείτε στο κείμενο που είχε γράψει την προηγούμενη χρονιά ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος. Το motto της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τον Eric Parks; Do fail and do fail fast.

tedx-thessaloniki-2012-02

Η επόμενη μας ομιλήτρια, η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου ανέφερε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπεραλίευση, την παράνομη αλιεία. Το θέμα της ομιλίας της κας Μήλιου επέλεξε το TEDxThessaloniki για να υλοποιήσει για πρώτη φορά το TEDxThessaloniki Wish, μία προσπάθεια να παρακινηθούν και να οργανωθούν όλοι οι TEDxSters έτσι ώστε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε η εφαρμογή Fish4Life για iOS, μέσα από την οποία μπορούμε να πληροφορηθούμε για το αν το ψάρι που τρώμε στο σπίτι ή σε ένα εστιατόριο έφτασε στο πιάτο μας με παράνομα μέσα και αν πρέπει να το καταναλώσουμε ή όχι. Αμέσως μετά γνωρίσαμε τη Victoria Hislop, τη συγγραφέα του best seller Το Νησί. Μας μίλησε για το θάρρος των ηρώων των βιβλίων της να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και να επιβιώνουν ξεπερνώντας τα.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για τον επόμενο performer, ο Ανέστης Χατζηδιάκος και η Ελένη Ανδρεάδη ανεβαίνουν στη σκηνή για να μας κρατήσουν συντροφιά. Διάβασαν μερικά από τα tweets που έβρισκε κανείς στο #TEDxThess και μας έδειξαν τα σκίτσα που ετοίμασε ένας από τους θεατές και απεικόνιζαν μερικούς από τους ομιλητές και τους ίδιους τους επισκέπτες του συνεδρίου. Μετά από απαίτηση του κόσμου, ανέβηκε ακόμα μία φορά στη σκηνή η Κατερίνα Βρανά, κάνοντας μας να ξεκαρδιστούμε και πάλι.

Αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με το στήσιμο των μικροφώνων και των οργάνων, ο Γιάννης Αγγελάκας μας τραγουδάει το Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα, παρασύροντας με αυτό τους θεατές.

Session 3 – Breakthrough

Το 3ο μέρος του TEDxThessaloniki άρχισε με μία από τις πιο ωραίες ομιλίες που παρακολουθήσαμε. Ο Άγγελος Πατσιάς ξεπέρασε το αρχικό του άγχος και ανέβηκε στη σκηνή για να μας μιλήσει για ένα ιδιαίτερο σχολείο στον μακρινό Φουρφουρά της Κρήτης. Αποκομμένο από τον τρόπο που λειτουργούν τα υπόλοιπα σχολία της Ελλάδος, ο κος Πατσιάς με τη βοήθεια ακόμα 3 ανθρώπων και των κατοίκων του χωριού, κατάφεραν να προσθέσουν στο πρόγραμμα του σχολείου μαθήματα όπως ρομποτική και φωτογραφία, δημιούργησαν ολόκληρο Σχολικό Αγροτικό Συνεταιρισμό και την περίφημη Φουρφουράς TV, μία διαδικτυακή τηλεόραση. Με τη βοήθεια του projector, γνωρίσαμε τους μαθητές αυτού του 4θέσιου Δημοτικού Σχολείου. Στο τέλος, ολόκληρη η αίθουσα σηκώθηκε και άρχισε να χειροκροτάει τον Άγγελο Πατσιά για όλα όσα κατάφερε ο ίδιος και το χωριό Φουρφουράς. Απέδειξε πως αν θέλεις να καταφέρεις κάτι, μπορείς να το πετύχεις ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν σε ευνοούν. Πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Αμέσως μετά ανέβηκε στη σκηνή η Marcie Mayer, η οποία ήρθε στην Ελλάδα ως τουρίστρια, ερωτεύτηκε και τελικά έμεινε εδώ. Το πάθος της; Τα βελανίδια. Μέσα στην gift bag του κάθε επισκέπτη μάλιστα, είχαμε και μπισκότα που παρασκευάστηκαν από αυτόν τον καρπό, τα οποία όλοι συμφώνησαν πως ήταν πολύ νόστιμα. Στη συνέχεια γνωρίσαμε την Alicia Stallings, πολυβραβευμένη ποιήτρια, η οποία μας μίλησε για το θάρρος να δημιουργείς σε περίοδο κρίσης και εξήγησε πως, για μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, πρέπει να εγκαταλείψουμε τον έλεγχο. Η Αρετή Μαρκοπούλου και ο Tomas Diez, από την Ισπανία, μας μίλησαν για το Fab lab και τις δυνατότητες που έχουμε να δημιουργήσουμε εντελώς μόνοι μας αντικείμενα από το μηδέν.

Αν ήταν να επιλέξω πρωτού αρχίσει το TEDxThessaloniki τις 5 ομιλίες που περίμενα να δω πιο πολύ, αυτές θα ήταν εκείνες των Gazmend Kapllani, Eric Parks, Άγγελου Πατσιά, Tomas Sedlacek και Edi Rama (περισσότερα για αυτόν στο 4ο session). Ο κος Sedlacek, μέσα από την ομιλία του μας μίλησε για την οικονομική κρίση, η οποία χτυπάει κάθε κράτος, είτε αυτό έχει επιλέξει ως νόμισμα το Ευρώ, είτε όχι. Μίλησε απλά και κατανοητά και, χωρίς να χρησιμοποιήσει ασυνήθιστες ορολογίες, εξέφρασε την άποψη του για τους λόγους που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση. Κλείνοντας αυτό το session, στη σκηνή ανέβηκαν οι Musi-Fi, οι οποίοι παίζουν μουσική χρησιμοποιώντας tablets. Οι θεατές κατέβασαν στα smartphones τους ένα αρχείο ήχου και όταν τους δόθηκε το σήμα πάτησαν το play, δημιουργώντας έτσι μία όμορφη ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα.

Session 4 – Leaping Into The Unknown

Το 4ο και τελευταίο session του φετινού TEDxThessaloniki αποφάσισα με την παρέα μου να το παρακολουθήσω μέσα από το Simulcast Lounge που ετοίμασαν οι διοργανωτές στον 5ο όροφο του Ολύμπιον. Η συγκεκριμένη αίθουσα διαμορφώθηκε με έναν τρόπο, έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία ενός συνεδρίου TED.

Αφού παρακολουθήσαμε ένα video με τίτλο Το Ημερολόγιο Μιας Οικολόγριας (έτσι λένε μία οικολόγο όταν γεράσει ωριμάσει), στη σκηνή ανέβηκε ο Edi Rama, πρώην Δήμαρχος των Τιράνων από το 2000 μέχρι το 2011 (από αυτή τη θέση άλλαξε την εμφάνιση πολλών κτιρίων της πόλης) και αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας, ο οποίος μας έδειξε πως υπάρχουν πολιτικοί που δημιουργούν και εμπνέουν. Κλείνοντας την ομιλία του, προέτρεψε τον καθένα από εμάς να πιστέψει στον εαυτό του και να προσπαθήσει να φέρει την αλλαγή.

Στη συνέχεια γνωρίσαμε τον John Zakos και την εφαρμογή που δημιούργησε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αρχίζει να μιλάει στο smartphone του για τη Θεσσαλονίκη, τον καιρό στο Seattle και άλλα θέματα και την ίδια στιγμή το smartphone κάνει κανονική συζήτηση μαζί του – όχι σαν τη Siri, αλλά καλύτερα. Στο τέλος της ομιλίας του μας εξέπληξε ευχάριστα με τη συζήτηση που είχε με την παρουσιάστρια του TEDxThessaloniki, Πόπη Τσαπανίδου.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Ηλίας Πούλιας, ο οποίος μετά τις σπουδές του στο Λονδίνο μετακόμισε στη Γουατεμάλα με σκοπό να αλλάξει τις ζωές των παιδιών της περιοχής προς το καλύτερο. Και τα καταφέρνει. Όπως υποστηρίζει, είναι πολύ εύκολο να κάνεις τη διαφορά στη ζωή ενός παιδιού. Το μόνο που χρειάζεται να δώσεις, είναι ένα μικρό μέρος του χρόνου σου. Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε ο Leon και το συγκρότημα του. Με τις μουσικές τους και τη γεμάτη θετική ενέργεια παρουσία τους, ένα μεγάλο μέρος του κοινόυ του TEDxThessaloniki σηκώθηκε από τις θέσεις του και άρχισε να χορεύει. Δεν θα μπορούσε να κλείσει πιο όμορφα η βραδιά μας.

Ένα ακόμα TEDxThessaloniki φτάνει στο τέλος του

Μόλις η παρουσιάστρια, οι διοργανωτές και οι εθελοντές που βοήθησαν για να γίνει το φετινό TEDxThessaloniki πραγματικότητα ανέβηκαν στη σκηνή, οι επισκέπτες του συνεδρίου δεν σταμάτησαν να τους χειροκροτούν. Λίγα λεπτά αργότερα, η Ραφαέλλα Ράλλη ανέλαβε τη μουσική, ο κόσμος απολάμβανε τα ποτά που προσφέρονταν από τους διοργανωτές και το party μεταφέρθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους. Συνολικά ήταν μια εκπληκτική εμπειρία που άξιζε να παρακολουθήσουμε.

Το TEDxThessaloniki 2012 μας έκανε να σκεφτούμε, μας έκανε να θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με το παρακάτω video έκλεισε το φετινό συνέδριο. Θυμηθείτε:

Life is about the people you meet, and the things you create with them. So go out and start creating. Life is short. Live your dream and share your passion.

[Disclaimer: Το Away.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας του TEDx Thessaloniki 2012]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.