Πρέπει η Google να ανησυχεί για την Apple και το OpenStreetMap;

Μπορεί το OpenStreetMap να βρίσκεται σε λειτουργία από το 2004, όμως οι τελευταίες μέρες αποτέλεσαν την αφορμή για να το γνωρίσουν πολλοί. Η αρχή έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, όταν το Foursquare ανακοίνωσε πως θα πάψει να χρησιμοποιεί το Google Maps και στη θέση του επιλέγει το OpenStreetMap. Τώρα η Apple φαίνεται πως κάνει ένα ακόμα βήμα προς το διαζύγιο με την Google, αφού το iPhoto for iOS δεν χρησιμοποιεί πια τις υπηρεσίες της τελευταίας.

Το OpenStreetMap μπορεί να χαρακτηριστεί ως η “Wikipedia των χαρτών”. Μετά από 8 χρόνια λειτουργίας, άλλες τοποθεσίες είναι γεμάτες με λεπτομέρειες, άλλες έχουν λιγότερες. Όλα αυτά όμως επιτεύχθηκαν με τη βοήθεια πάνω από 500.000 χρηστών που προσθέτουν λεπτομέρειες και διορθώνουν τα λάθη που βρίσκουν στους χάρτες. Αυτή η υιοθέτηση της ίδιας φιλοσοφίας που διέπει και την Wikipedia είναι ικανή να καταστήσει το OpenStreetMap ως μια καλή εναλλακτική για πολλούς.

Η αρχή των “μεγάλων” που επιλέγουν το OpenStreetMap έγινε όπως είπαμε με το Foursquare. Το γνωρίζαμε πως η Apple θέλει να σταματήσει τη συνεργασία της με τη Google. Τα πρώτα δείγματα ήρθαν με το Siri, όταν για κάποιες ερωτήσεις η συσκευή μας οδηγούσε στο Wolfram Alpha και στο Yelp, αντί για τις υπηρεσίες της Google.

Επιπλέον, γνωρίζουμε εδώ και χρόνια πως η Apple προετοιμάζει τη δική της υπηρεσία για χάρτες. Από το 2009 μέχρι και σήμερα έχει αποκτήσει μερικές εταιρείες που ασχολούνται με αυτό το θέμα, ενώ όταν πέρυσι την άνοιξη αποκαλύφθηκε πως οι iOS (αλλά και οι Android) συσκευές καταγράφουν το που έχει ταξιδέψει ο χρήστης, η Apple δήλωσε πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας που εμφανίζει την κίνηση στους δρόμους και την οποία θα δούμε σε λειτουργία σε 1-2 χρόνια.

Η μέρα που η Apple θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το Google Maps πλησιάζει και αυτό φαίνεται από την επιλογή που έκανε στην εφαρμογή iPhoto for iOS. Στην ουσία βλέπουμε πως πλέον η Apple έχει το δικό της server για να επεξεργάζεται τα tiles των χαρτών. Το γεγονός πως οι χάρτες που χρησιμοποιούνται στην εφαρμογή είναι από το 2010 και πως κάνοντας αρκετό zoom χαλάει η ποιότητα τους, δεν είναι κάτι σημαντικό.

Αριστερά βλέπετε το iPhoto for iOS και δεξιά τα Google Maps

Δεν πιστεύω άλλωστε τελικά να επιλέξει το OpenStreetMap. Πιο λογικό μου φαίνεται να χρησιμοποιεί αυτήν την υπηρεσία για να δοκιμάσει με το iPhoto τους δικούς της map tile servers και να δει κατά πόσο η προσπάθεια της θα πετύχει ή όχι. Το μόνο που απομένει τώρα είναι να αποκτήσει πρόσβαση σε χάρτες με μεγαλύτερη ανάλυση και περισσότερες λεπτομέρειες και σύντομα θα πάψει να χρησιμοποιεί τα Google Maps. Το μόνο που θα κρατάει μετά κάποιες σχέσεις με την Google θα είναι το YouTube, κάτι που δεν νομίζω να αλλάξει στα επόμενα χρόνια.

[via] [via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.