LG D2342P-PN review: Φθηνό 3D στο γραφείο σας

Ας το αποδεχθούμε, το 3D μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας, πρώτα μέσω της «μεγάλης οθόνης» και πλέον στο σαλόνι μας μέσω της τηλεόρασης, στα παιχνίδια μας μέσω του υπολογιστή. Αν και πολλοί δε το θεωρούν αρκετά ώριμο ως τεχνολογία ακόμη, υπάρχουν και αυτοί πού θα αποταμίευαν χωρίς δεύτερη σκέψη ένα ικανό πόσο για να αποκτήσουν δυνατότητες τρισδιάστατης θέασης στο σπίτι τους. Αρκεί φυσικά ό,τι αγοράσουν να αξίζει τα χρήματά του. Συμβαίνει κάτι τέτοιο με την νέα, 3D οθόνη της LG;

Συσκευασία, περιεχόμενα και μια πρώτη ματιά

Η D2342P έφτασε στο κουτί της, μαζί με ένα καλώδιο DVI, ένα D-Sub, το Manual, ένα CD εγκατάστασης και την αποσπώμενη βάση της σε δύο κομμάτια. Η συναρμολόγηση της βάσης είναι πανεύκολη και ευχαριστούμε την εταιρεία πού την έχει απαλλάξει από ενοχλητικούς τριγμούς κάθε φορά πού αλλάζουμε το tilt (το οποίο είναι σχετικά μικρό). Φυσικά υποστηρίζεται και VESA mounting στον τοίχο. H διαγώνιος της οθόνης είναι 23 ίντσες και το μέγεθός της σε γενικές γραμμές δεν διαφέρει από άλλα μοντέλα της ίδιας κατηγορίας. Το panel είναι πιό λεπτό από αυτά πού έχουμε συνηθίσει, στοιχείο πού μας ευχαρίστησε, ενώ το μαύρο, glossy φινίρισμα της οθόνης είναι πλέον must για κάθε σύγχρονο μοντέλο. Σε αντίθεση με άλλα monitors της LG, η D2342P δεν διαθέτει κάποιο πλήκτρο αφής, αφού τόσο το Power button, όσο και τα 5 πλήκτρα για το OSD μενού είναι κλασικής κατασκευής, με το πρώτο να είναι το μόνο πού φωτίζεται (και μαλιστα με μπλέ χρώμα, όχι κόκκινο). Στο πίσω μέρος της οθόνης βρίσκουμε 4 υποδοχές: HDMI (1.4), DVI-D, D-Sub και ένα audio out για ακουστικά, επιλογές πού θα καλύψουν την συντριπτική πλειονότητα των χρηστών. Τέλος, στη συσκευασία θα βρείτε και δύο ζεύγη 3D γυαλιών, ένα με σκελετό και ένα χωρίς, τα οποία έχουν μικρό βάρος και δεν κουράζουν μετά από ώρες χρήσης.

Το LCD panel είναι TN, κάτι πού σημαίνει ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε θαύματα στην απεικόνιση της D2342P. Η μέγιστη ανάλυση είναι φυσικά 1920 x 1080 (@60Hz) και το refresh rate κυμαίνεται στα μέτρια επίπεδα των 5 ms (GtG) για τους gamers, το τίμημα πού πληρώνουμε για την 3D απεικόνιση. Ο backlight LED φωτισμός εγγυάται ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από τα απλά TN panels, όμως μέχρι εκεί. Θέτοντας την οθόνη σε λειτουργία, αντιλαμβανόμαστε αμέσως την υψηλή ένταση της φωτεινότητας. Ακόμα και αν ο χώρος στον οποίο βρίσκεται είναι ισχυρά φωτιζόμενος από τον ήλιο ή τεχνητά, δε θα έχετε κανένα πρόβλημα με την φωτεινότητα της οθόνης, αφού το πιθανότερο είναι να σας προκαλέσει προσωρινή τύφλωση πολύ πριν την μέγιστη ρύθμιση. Ικανοποιημένοι από τη φωτεινότητα και το contrast, λοιπόν, όχι όμως και από τις default ρυθμίσεις της LG, αφού τα χρώματα είναι υπέρ του δέοντως ζωηρά αρχικά και σίγουρα θα πρέπει να παίξετε λίγο με τις ρυθμίσεις του μενού για να φέρετε την απεικόνιση στα μέτρα σας. Η οθόνη αποδίδει αρκετά καλά το μαύρο χρώμα και δεν παρατηρούμε εύκολα διάχυση του φωτός στις άκρες της από τον backlit φωτισμό, ενώ και η γωνίες θέασης είναι ικανοποιητικές. Αφού αναφερθήκαμε στο μενού, είναι φυσικά OSD και εμφανίζεται στο κάτω-δεξί μέρος της οθόνης, ακριβώς πάνω από τα 5 πλήκτρα, ώστε να μην μπερδεύεστε κατά την πλοήγηση (τα πλήκτρα δεν έχουν ετικέτες ή ανάγλυφα σύμβολα). Στο μενού έχουμε πέντε επιλογές, Auto, Menu, 3D, Input, και Exit, είναι σχετικά εύκολο στην χρήση και δε θα σας προβληματίσει. Οι επιλογές 3D είναι λίγες και κατανοητές, ενώ μέσω του OSD μπορείτε να ενεργοποιήσετε και το 2D-->3D feature, πού χρησιμοποιεί αλγορίθμους για να μετρέψει συμβατικό 2D περιεχόμενο σε 3D, το αν τα καταφέρνει θα το δούμε στη συνέχεια.

Η 3D εμπειρία

Δυστυχώς, όσοι γνωρίζουν την 3D τεχνολογία και το πως λειτουργούν τα διάφορα μοντέλα οθονών, θα έχουν ήδη καταλάβει το μεγαλύτερο πρόβλημα της D2342P. Η λέξη κλειδί είναι “passive”: Βλέπετε, σε αντίθεση με άλλα (και ακριβότερα) μοντέλα πού χρησιμοποιούν το 3D Vision της nVidia και τα ειδικά active-shutter γυαλιά, το μοντέλο πού είχαμε στη διάθεσή μας προσεγγίζει πιό «παθητικά» το ζήτημα. Δύο frames προβάλλονται ταυτόχρονα στην οθόνη, ενώ τα polarized γυαλιά φιλτράρουν διαφορετικά την εικόνα για το δεξί και το αριστερό μάτι, ούτως ώστε ο χρήστης να έχει την ψευδαίσθηση των τριών διαστάσεων. Αυτή η μέθοδος δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό για να έχει αποτέλεσμα, όμως ποιοτικά είναι αρκετά υποδεέστερη του 3D Vision. Κατ’αρχήν, η ιδανική γωνία θέασης σε 3D mode για τον χρήστη είναι πολύ μικρή και αυτό σημαίνει ότι αφ’ενός δε θα πρέπει να κουνάτε το κεφάλι σας σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της θέασης, αφ’ετέρου δύσκολα μπορούν πάνω από 2 άτομα να απολαύσουν το 3D στην ίδια οθόνη (αφού μιλάμε για μοντέλο 23 ιντσών). Σε περίπτωση πού δεν έχετε την σωστή γωνία, η εικόνα θα απέχει πολύ από το ιδανικό, θα είναι θολή και περισσότερο θα σας κουράζει παρά θα σας εντυπωσιάζει.

Αφήνοντας στην άκρη αυτούς τους περιορισμούς, εγκαθιστούμε το 3D TriDef software της LG και διαπιστώνουμε ότι στην προβολή 3D φωτογραφιών, η οθόνη τα καταφέρνει εξαιρετικά. Τα demo 3D Videos είναι επίσης πολύ καλά, όμως δυστυχώς η εμπειρία μας με διάφορους τίτλους παιχνιδιών, αλλά και δημοφιλείς ταινίες (Avatar) δεν μας έπεισαν. Τα profiles είναι έτοιμα για κάποια games και το software τα αναγνωρίζει αυτόματα, εκκινώντας λοιπόν το παιχνίδι εμφανίζεται αυτόματα ένα δεύτερο, 3D menu, το οποίο ελέγχετε με το πληκτρολόγια και συνδυασμούς των πλήκτρων Ctrl+Alt. Σε ορισμένες περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν αποδεκτό, όμως  σε άλλες απλώς η οθόνη δεν πρόβαλλε αυτό πού έπρεπε, ειδικά στις ταινίες όπου το βάθος της εικόνας ήταν αρκετά μικρό, έως ανεπαίσθητο. Επιπλέον το ghosting ήταν ορατό σε αρκετές περιπτώσεις, κάτι πού φυσικά είναι ανεπιθύμητο. Τέλος, το 2D-->3D feature λειτουργεί σωστά, αν και προφανώς δεν μπορεί να αποδώσει πραγματικά τρισδιάστατες εικόνες, αποτελεί λοιπόν μια ευχάριστη προσθήκη στην D2342P, όχι όμως αρκετή για να δικαιολογήσουμε την αγορά της.

Active ownz passive

Η τιμή της D2342P είναι κοντά στα 280 € στα περισσότερα καταστήματα. Με τα χρήματα αυτά αγοράζετε μια οθόνη πού έχει επιδόσεις άνω του μετρίου σε 2D mode, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα 3D προβολής, όχι όμως σε ικανοποιητικό βαθμό. Για εμάς, η μέθοδος active shutter (πού απαιτεί οθόνες με 120 Hz refresh rate και τον εξοπλισμό της nVidia) είναι η μόνη αποδεκτή για “Home 3D” εφαρμογές αυτή τη στιγμή, αν και το συνολικό κόστος της ξεκινά από τα 450 €, ενώ το μοντέλο της LG κοστίζει σχεδόν τα 2/3. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, ισχύει το «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις», και με βάση αυτό θα προτείνουμε την LG D2342P μόνο σε όσους θέλουν «φθηνό 3D» και είναι διατεθιμένοι να κάνουν υποχωρήσεις στην ποιότητά του.

Με μία ματιά η LG D2342P-PN

 

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
3D απεικόνιση, κατασκευή, τιμή Σαφώς υποδεέστερη από τις active shutter 3D προτάσεις
Κατασκευή μικρή γωνία tilt
Τιμή

 

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά LG D2342P-PN

Διαγώνιος: 23”

Ανάλυση: 1920x1080 @ 60 Hz

Φωτεινότητα: 250cd/m² (2D), 100cd/m² (3D)

Λόγος αντίθεσης: 5.000.000:1 (δυναμικός)

Χρόνος απόκρισης: 5 ms

Γωνία προβολής: 170/160 μοίρες

I/O: HDMI, DVI, D-Sub, Audio Out

Διαστάσεις: 546x179x407mm (με βάση), 546x57x342mm (χωρίς βάση)

Βάρος: 3,5 Kg (3,2 Kg χωρίς βάση)

Κατανάλωση: 39 Watts (0,5 Watts stand-by)

Ειδικά χαρακτηριστικά: 3D Color Effect, 2D to 3D conversion, Tridef 3D software, Flicker free, Crosstalk free

Τιμή Λιανικής: € 276,5 €

 

Σχολιάστε >
60 σχόλια
|
Κατηγορίες:

60 απαντήσεις στο “LG D2342P-PN review: Φθηνό 3D στο γραφείο σας”

  1. Ο/Η AléjándróChãlárínhõ λέει:

    Fainetai fantastiki

  2. Ο/Η MariaKarageorgiou λέει:

    teleia!!!

  3. Ο/Η grpapadopoulos λέει:

    Για την τιμή της... και με 3D, φαίνεται υπέροχη...

  4. Ο/Η grpapadopoulos λέει:

    Για την τιμή της... και με 3D, φαίνεται υπέροχη...

  5. Ο/Η kon.paschalidis λέει:

    poly kalh timh gia ena basic montelo...an htan kai liiiigo pio omorfh!!!

  6. Ο/Η av.annie λέει:

    Prosith timh gia kapoion pou 8elei 3D..

  7. Ο/Η MireneKourakou λέει:

    υπέροχη!!!

  8. Ο/Η ΔημήτριοςΓλύκας λέει:

    Πολύ ωραία και πολύ καλή τιμή για τα χαρακτηριστικά της!!!!Καλή Επιτυχία σε όλους!!!!!

  9. Ο/Η viklo1979 λέει:

    Πολύ καλή ....

    Τη θέλω...

  10. Ο/Η viklo1979 λέει:

    Πολύ καλή ....

    Τη θέλω...

  11. Ο/Η VasilisVasilakoglou λέει:

    GOOD LUCK TO EVERYONE

  12. Ο/Η Andronikos λέει:

    Fainetai fantastiki

  13. Ο/Η stevoulina λέει:

    Εντυπωσιακή!! :)

  14. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei

  15. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei

  16. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei

  17. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei

  18. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei

  19. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei

  20. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei

  21. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei

  22. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei!!!

  23. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei!!!

  24. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei!!!

  25. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei!!!

  26. Ο/Η desmios λέει:

    polu kalh deixnei!!!

  27. Ο/Η NagiaSklavounou λέει:

    καλη επιτυχια σε ολους!!!!!

  28. Ο/Η Niki28 λέει:

    Όμορφηηηηηη.....

  29. Ο/Η ΑγγέλαΚοσκινιώτη λέει:

    τη θέλω

  30. Ο/Η ΑγγέλαΚοσκινιώτη λέει:

    τη θέλω

  31. Ο/Η ΑγγέλαΚοσκινιώτη λέει:

    τη θέλω

  32. Ο/Η ΑγγέλαΚοσκινιώτη λέει:

    aggela76@yahoo.gr (το ξέχασα πριν)

  33. Ο/Η ΑγγέλαΚοσκινιώτη λέει:

    aggela76@yahoo.gr (το ξέχασα πριν)

  34. Ο/Η ΑγγέλαΚοσκινιώτη λέει:

    aggela76@yahoo.gr (το ξέχασα πριν)

  35. Ο/Η christoslazarou λέει:

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

    christoslazarou@yahoo.gr

  36. Ο/Η chrisath λέει:

    Αν το 3d mode της οθόνης είναι όπως των 42'' - 47'' LG τηλεοράσεων τότε θα ικανοποιήσει τους περισσότερους χρήστες

    ΑΘΗΝΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    chrisathinelis@hotmail.com

  37. Ο/Η kostas sav λέει:

    αψογη

  38. Ο/Η dimitrist16 λέει:

    Καλή επιτυχία!

    Τάτσης Δημήτριος

    dimitrist16@yahoo.gr

  39. Ο/Η dimitrist16 λέει:

    Καλή επιτυχία!

    Τάτσης Δημήτριος

    dimitrist16@yahoo.gr

  40. Ο/Η dimitrist16 λέει:

    Καλή επιτυχία!

    Τάτσης Δημήτριος

    dimitrist16@yahoo.gr

  41. Ο/Η dimitrist16 λέει:

    Καλή επιτυχία!

    Τάτσης Δημήτριος

    dimitrist16@yahoo.gr

  42. Ο/Η dimitrist16 λέει:

    Καλή επιτυχία!

    Τάτσης Δημήτριος

    dimitrist16@yahoo.gr

  43. Ο/Η dimitrist16 λέει:

    Καλή επιτυχία!

    Τάτσης Δημήτριος

    dimitrist16@yahoo.gr

  44. Ο/Η dimitrist16 λέει:

    Καλή επιτυχία!

    Τάτσης Δημήτριος

    dimitrist16@yahoo.gr

  45. Ο/Η dimitrist16 λέει:

    Καλή επιτυχία!

    Τάτσης Δημήτριος

    dimitrist16@yahoo.gr

  46. Ο/Η dimitrist16 λέει:

    Καλή επιτυχία!

    Τάτσης Δημήτριος

    dimitrist16@yahoo.gr

  47. Ο/Η dimitrist16 λέει:

    Καλή επιτυχία!

    Τάτσης Δημήτριος

    dimitrist16@yahoo.gr

  48. Ο/Η ArgirisKolokithasNtoukas λέει:

    Υπέροχη 3D. Καλή τύχη σε όλους!

    Κολοκυθάς - Ντούκας Αργύρης

    argiris9495@gmail.com

  49. Ο/Η ΠΑΝΟΣΠ. λέει:

    Πολυ ομορφη οθονη! καλη επιτυχια σε ολους!

  50. Ο/Η Maria-CalliopeTsikki λέει:

    Απλά τέλεια........Μπράβο LG..........popitsikki@gmail.com

  51. Ο/Η KostasGiagias λέει:

    Την θέλω Χ3 για Surround Gaming !!!

    beastie9595@gmail.com

  52. Ο/Η crishmodding λέει:

    Το 3D φαίνεται να ωριμάζει crishmodding@yahoo.gr

  53. Ο/Η anna π. λέει:

    καλά.....μιλάμε...δεν υπάρχει! τέλεια!

  54. Ο/Η anna π. λέει:

    καλά.....μιλάμε...δεν υπάρχει! τέλεια!

  55. Ο/Η anna π. λέει:

    καλά.....μιλάμε...δεν υπάρχει! τέλεια!

  56. Ο/Η scamp λέει:

    Καταπληκτική!

    Aris G.

    hayabusa542000@yahoo.com

  57. Ο/Η ManthosMakrypoulias λέει:

    Super

  58. Ο/Η piliou λέει:

    ονειρο!!!!!!! Πήλιουρης Αριστοτέλης arislemo@yahoo.com

  59. Ο/Η piliou λέει:

    ονειρο!!!!!!! Πήλιουρης Αριστοτέλης arislemo@yahoo.com

  60. Ο/Η piliou λέει:

    ονειρο!!!!!!! Πήλιουρης Αριστοτέλης arislemo@yahoo.com