Lenovo Ideapad Z570 review: σταμάτα να ψάχνεις multimedia laptop!

Lenovo Ideapad Z570

Οι τιμές των 15,6" notebooks πλέον βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού με 400-500 ευρώ εύκολα κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα αρκετά αξιοπρεπές μοντέλο, ενώ στην αγορά μεταχειρισμένων γίνεται κυριολεκτικά...πάρτυ! Όταν, λοιπόν, η Lenovo μας έστειλε για δοκιμή το 15άρι Z570 με τιμή κοντά στα 850 ευρώ και βασισμένο στη "Sandy Bridge" πλατφόρμα της Intel, ήμαστε αρκετά περίεργοι για το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού...

Η σειρά "Z" της Lenovo αποτελείται από notebooks με υψηλές επιδόσεις και αρκετές multimedia δυνατότητες, προφανώς απευθυνόμενη στους χρήστες που θέλουν κάτι περισσότερο από ένα απλό, φορητό υπολογιστή. Οι επιλογές περιλαμβάνουν Core i7 επεξεργαστές που αποτελούν την "αφρόκρεμα" στην αγορά CPUs αυτή τη στιγμή, μαζί με Blu-Ray drive, κάρτες γραφικών της nVidia και ελκυστικό, νεανικό σχεδιασμό. Το μοντέλο που είχαμε στη διάθεσή μας δυστυχώς δεν είχε Blu-Ray drive, ενώ δεν διέθετε και ξεχωριστό graphics chip, έτσι βασιζόταν αποκλειστικά στην ενσωματωμένη GPU του Core i7-2630 του. Το Intel HD Graphics 3000 αποτελείται από 12 πυρήνες και αποδεδειγμένα μέχρι στιγμής τα καταφέρνει εξαιρετικά με οποιαδήποτε εφαρμογή 2D γραφικών, ενώ μπορεί να σηκώσει και αρκετά games, σε λογικές αναλύσεις πάντα! Η RAM ανέρχεται στα 4 GB και η συνδεσιμότητα περιλαμβάνει 4 USB 2.0 θύρες, εξόδους HDMI και D-Sub για σύνδεση οθόνης, μία e-SATA θύρα, Gigabit Ethernet και audio In/Out. Δεν λείπει και η υποδοχή για SD cards αλλά και η 2 MP camera, ώστε όλες οι βασικές ανάγκες του χρήστη να καλύπτονται ικανοποιητικά.

Lenovo Ideapad Z570

Σαφώς, η ποιότητα κατασκευής ενός laptop είναι ζωτικής σημασίας και σε αυτόν τον τομέα η Lenovo θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά. Ευθύς αμέσως παρατηρήσαμε ένα πρόβλημα με κλειστή την οθόνη, καθώς υπήρχε ένα περιθώριο κίνησης της (περίπου 2 εκατοστά), έλλειψη κάπου μηχανισμού ασφάλισης. Επιπλέον, μετά από 2 εβδομάδες χρήσης, η πάνω αριστερή γωνία της συσκευής, δίπλα στο αριστερό “πόδι” της οθόνης, είχε αρχίσει να ανασηκώνεται, αν και αυτό μπορεί να αποτελεί μεμονωμένο συμβάν ή να προκλήθηκε κατά το μακρύ ταξίδι του (το μοντέλο της δοκιμής δεν προήλθε από την Ελλάδα). Η glossy επιφάνεια της οθόνης φυσιολογικά προκαλεί προβλήματα σε καταστάσεις έντονου φυσικού ή τεχνητού φωτισμού, όμως η υψηλή φωτεινότητα και ευκρίνειά της αντισταθμίζουν εν μέρει αυτό το μειονέκτημα. Glossy, όμως, είναι και η επιφάνεια του ίδιου του Z570, που ευτυχώς για τον χρήστη δεν λερώνεται εύκολα και καθαρίζεται άκοπα, αν και η συγκέντρωση σκόνης (ειδικά στα μαύρα τμήματα) είναι κάτι που θα πρέπει να συνηθίσετε. Τα 5 πλήκτρα αφής για την ένταση, τη φωτεινότητα και την ταχύτητα του ανεμιστήρα λειτουργούν άψογα στο κάθε άγγιγμα και προσφέρουν γρήγορη ρύθμιση, σε συνδυασμό με τα κλασικά Fn+Key combos.

Το trackpad και το πληκτρολόγιο κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ παρά την ύπαρξη ξεχωριστού numpad, τα πλήκτρα είναι αρκετά μεγάλα και έχουν το κατάλληλο κενό μεταξύ τους. Φυσικά δεν υπάρχει φωτισμός για το πληκτρολόγιο, αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι κάτι που βρίσκουμε συχνά σε μοντέλα αυτής της κατηγορίας. Τέλος, τα δύο ηχεία του Ideapad Z570 θα σας προκαλέσουν ευχάριστη έκπληξη με την ισχύ και την καθαρότητά τους, έτσι κρίνονται υπέραρκετά για τις ανάγκες του μέσου χρήστη αλλά και όσον θέλουν να ακούνε μουσική στο χώρο τους χωρίς κάποιο ξεχωριστό σετ.

Οι επιλογές για την εξοικονόμηση ενέργειας του Z570 είναι πλείστες και ενισχύουν κατά πολύ την αυτονομία του, αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Υποβοηθούμενη και από τις μικρές απαιτήσεις της Sandy Bridge πλατφόρμας, η 4.400 mAh μπαταρία του notebook μπορεί να το κρατήσει εν λειτουργία έως και για 4-5 ώρες σε συνθήκες απλού browsing με μέση φωτεινότητα, ενώ ακόμα και με αναπαραγωγή μουσικής ή video περιεχομένου, δύσκολα θα ξεμείνετε από ενέργεια. Βέβαια αν πραγματικά θέλετε να ανακαλύψετε τα όριά του, υπό συνθήκες 3D gaming η αυτονομία πέφτει εύκολα κάτω από τις 2 ώρες, κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Ας μη ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για ένα gaming laptop και η απουσία ξεχωριστής κάρτας γραφικών το τονίζει. Το γεγονός αυτό όμως συμβάλλει και στην μικρή έκλυση θερμότητάς του συστήματος, έτσι ο ανεμιστήρας σπάνια γίνεται αντιληπτός (κυρίως σε αναπαραγωγή video ή εκτέλεση παιχνιδιών) και συνήθως λειτουργεί αθόρυβα.

Ο Core i7-2630 από τα 2.0 Ghz μπορεί να φθάσει τα 2,9 Ghz σε Turbo mode, ενώ οι 12 πυρήνες γραφικών είναι χρονισμένοι στα 650-1.100 Mhz αντίστοιχα. Είναι προφανές ότι οι επιδόσεις στα games δεν αποτελούν το δυνατό σημείο του Z570, τουλάχιστον σε σύγκριση με laptops που έχουν ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Όταν όμως το συγκρίνουμε με παλαιότερα ενσωματωμένα chips της Intel, η διαφορά είναι αξιοσημείωτη. Το score P1598 στο 3DMark Vantage (το 3DMark11 απαιτεί DX11 hardware και ως εκ τούτου δεν υποστηρίζεται) δίνει μια πρώτη ένδειξη για τις δυνατότητες του Ideapad, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με low-end κάρτες γραφικών όπως η Radeon HD5450 σε επιδόσεις. Σε συνδυασμό με τον ισχυρό επεξεργαστή, το αποτέλεσμα είναι ανεκτά framerates (άνω των 30 FPS) σε αρκετούς τίτλους που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 2-3 χρόνια, σε ανάλυση 1024 x 768, χωρίς περιττά effects ενεργοποιημένα φυσικά. Ακόμα και παιχνίδια που κυκλοφόρησαν το πολύ πρόσφατα, όπως το Starcraft II, τρέχουν άνετα στο Z570, όπως και εν γένει τα περισσότερα δημοφιλή MMOs, για τους λάτρεις του είδους. Και παράλληλα η κατανάλωση κυμαίνεται σε χαμηλότατα επίπεδα, με 45W TDP για τον Core i7, κρατώντας την αυτονομία σε υψηλά επίπεδα, αλλά και θόρυβο/θερμοκρασία χαμηλά.

Lenovo Ideapad Z570

Κάθε ιστορία χρειάζεται έναν επίλογο και το Ideapad Z570 είναι, σε γενικές γραμμές, ένα πολύ καλό multimedia laptop, με περιορισμένες gaming δυνατότητες και αρκετά ικανοποιητικά χαρακτηριστικά. Απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν ένα φορητό υπολογιστή με μεγάλη αυτονομία, χωρίς όμως να υπολείπεται σε επιδόσεις, και εδώ τα εύσημα πρέπει να αποδωθούν αποκλειστικά στην Intel και την πλατφόρμα Sandy Bridge. Η περιστασιακή, casual, ενασχόληση με παιχνίδια δε θα ενοχλήσει καθόλου το notebook, ενώ η ποιότητα κατασκευής του, αν και απέχει πολύ από το ιδανικό, το καθιστά μια ανθεκτική συσκευή. Ιδανική επιλογή για θέαση ταινιών και ακρόαση μουσικής, αλλά και εφαρμογές γραφείου όταν βρίσκεστε μακριά από το desktop σας, δε μπορούμε παρά να το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Με μία ματιά το Lenovo Ideapad Z570

 

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Αυτονομία Δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε αμιγώς gaming notebooks
Σχεδιασμός Μικρά flaws που ίσως ενοχλήσουν τους τελειομανείς
Multimedia δυνατότητες

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Lenovo Ideapad Z570

CPU: Intel Core i7-2630

GPU: Intel HD 3000 (ενσωματωμένη)

Οθόνη: 15,6” @ 1366 x 768

HDD: 500 GB @ 5.400 rpm

Μπαταρία: 4.400 mAh με αυτονομία έως 6 ώρες

Συνδεσιμότητα: 4 x USB 2.0 θύρες, 1 x e-SATA, 1 x HDMI, 1 x D-Sub, 1 x Gigabit Ethernet, SD card reader

Επιπλέον χαρακτηριστικά: fingerprint scanner, 2 MP Webcam, DVD-RW

Προτεινόμενη Τιμή Λιανικής: € 849 με ΦΠΑ

Σχολιάστε >
19 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.