Η Google εξαγόρασε την Motorola Mobility για $12,5 δις και μαζί με αυτήν... 17.000 πατέντες!

Τα κέρδη που ανακοίνωσε πρόσφατα η Apple, τα οποία ανέρχονται στα $10 δις για κάθε τετράμηνο, μόνο ασυγκίνητο δεν μπορούσαν να αφήσουν τον Larry Page ο οποίος έψαχνε έναν τρόπο να αυξήσει τα κέρδη της εταιρείας του από το τμήμα των κινητών τηλεφώνων. Και τι καλύτερο από το να μπει στον χώρο του hardware; Η αγορά των κινητών τηλεφώνων μόλις απέκτησε ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον, κι αυτό διότι η Google έφτασε τη Δευτέρα σε συμφωνία με την Motorola για την εξαγορά του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της δεύτερης έναντι $12,5 δις (τα $9,5 δις σε μετρητά!).

Η Motorola χρησιμοποιούσε το Android από την πρώτη ημέρα ζωής του, ενώ από τότε πολλές εταιρείες έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν την Google. Μέσα σε 3 χρόνια το Android έχει καταφέρει από το μηδέν να εξελιχθεί σε ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο πλέον βρίσκεται σε περισσότερες από 150.000.000 συσκευές σε όλο τον κόσμο, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθημερινά. Οι λόγοι που τόσοι κατασκευαστές το έχουν επιλέξει είναι λίγο-πολύ γνωστοί... είναι δωρεάν και εξελίσσεται συνεχώς τοποθετώντας το ανάμεσα στα πιο ολοκληρωμένα λειτουργικά που υπάρχουν. Παρολαυτά η Google δεν ήταν ευχαριστημένη μόνο με την επιτυχία του. Ποιοι ήταν οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν την εξαγορά, τι κερδίζει και... τι χάνει;

Ο πόλεμος των πατέντων

Εδώ και μερικούς μήνες η Google, πιο συγκεκριμένα το τμήμα του Android, έχει αποκτήσει πονοκέφαλο εξ αιτίας της Microsoft και της Apple. Όχι λόγω των Windows Phone 7 ή της αδιαμφισβήτητης επιτυχίας του iPhone και του iPad, αλλά λόγω των αγωγών που έχουν καταθέσει οι εταιρείες του Redmond και του Cupertino εναντίων αυτών που χρησιμοποιούν το Android στις συσκευές τους. Ως αποτέλεσμα, η HTC για παράδειγμα έχει αναγκαστεί να δίνει ένα ποσό στην Microsoft για κάθε συσκευή που πουλάει, γεγονός που δεν αφήνει ευχαριστημένο κανέναν πέρα από τη Microsoft.

Με την εξαγορά της Motorola Mobility η Google προσθέτει στο οπλοστάσιο της 17.000 πατέντες, χωρίς να υπολογίζουμε τις 7.000 που είναι υπό έγκριση. Όπως είναι φυσικό, με αυτόν τον αριθμό η Google σκοπεύει να προστατεύσει το Android από τις τωρινές και τις μελλοντικές επιθέσεις που θα γίνονται σε αυτό μέσω της δικαστικής αίθουσας. Όπως είπαμε η Apple δεν έχει επιτεθεί απευθείας στην Google, όμως αυτή η εξαγορά θα φέρει τις δύο εταιρείες για πρώτη φορά αντιμέτωπες αφού μία υπόθεση εναντίον της Motorola (σχετικά με το Xoom) εκκρεμεί.

Hardware + software ενώνονται

Ένα από τα προφανή κέρδη της Google είναι πως αποκτά μία εταιρεία η οποία είναι ήδη αναγνωρισμένη και με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της κατασκευής των κινητών τηλεφώνων και γενικότερα του hardware. Έτσι, η Google μπαίνει πλέον και στον χώρο της κατασκευής συσκευών, βελτιώνοντας κατά πολύ το περιθώριο κέρδους της. Δυστυχώς βέβαια αυτή τη στιγμή η Motorola μπορεί να κατασκευάσει μέχρι 10 εκατ. συσκευές το χρόνο, ένας αριθμός που είναι ο μισός από τις δυνατότητες που έχει η Apple, αλλά και πάλι είναι μία καλή αρχή.

Μέχρι σήμερα η Google αναγκάζονταν να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για την κατασκευή του δικού της κινητού, του Nexus, το οποίο έφερνε πάντα την τελευταία έκδοση του Android. Πλέον δεν θα βασίζεται σε καμία άλλη, αφού θα μπορεί να το κατασκευάσει απευθείας μόνη της. Επιπλέον, πολλές εταιρείες όπως γνωρίζουμε αλλάζουν ένα μέρος του UI του Android προσθέτοντας τα δικά τους widgets γεγονός που κάποιες φορές οδηγεί σε καθυστέρηση της υιοθέτησης των νέων εκδόσεων του Android. Από τώρα και έπειτα η Google θα μπορεί να εμφανίζει ακόμα περισσότερες συσκευές στην ώρα τους, οι οποίες θα έχουν τη μορφή του Android που εκείνη πιστεύει πως είναι καλύτερη.

Πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι κατασκευαστές;

Η εξαγορά της Motorola Mobility είναι σίγουρο πως θα φέρει κάποιες αντιδράσεις από τους υπόλοιπους κατασκευαστές, όπως η HTC και η Samsung. Η Google γνωρίζει πολύ καλά πως αυτές οι δύο εταιρείες ήταν και συνεχίζουν να είναι καταλύτες στην επιτυχία του λειτουργικού της συστήματος αφού πολλές από τις συσκευές τους βοήθησαν στην διάδοση του Android. Γι αυτό το λόγο θέλησε από την αρχή να ξεκαθαρίσει πως η Motorola Mobility θα δρα ξεχωριστά από την Google και η σχέση του Android μαζί της θα παραμείνει η ίδια όπως για παράδειγμα είναι αυτή με την HTC. Επίσης το Android θα συνεχίσει να είναι ένα ανοιχτό λειτουργικό σύστημα στο οποίο οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να επενδύσει ελεύθερα.

Αν όμως η Motorola αρχίσει να κερδίζει έδαφος με τους υπόλοιπους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν το Android να είναι τα θύματα, τότε μόνο άδικο δεν θα έχουν να αντιδράσουν. Κάτι τέτοιο ίσως τις οδηγήσει -στη έσχατη περίπτωση- να αναζητήσουν κάποιο άλλο λειτουργικό το οποίο θα τους ταιριάζει περισσότερο. Αυτό είναι το μόνο που δεν θέλει η Google να συμβεί και έτσι αναμένεται να είναι πολύ προσεκτική στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτοί που θα επηρεαστούν όμως πιο άμεσα είναι οι αντίπαλοι της Google. Ήδη πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η εξαγορά της Motorola Mobility θα ανοίξει τον δρόμο για την εξαγορά της Nokia ή της RIM, γεγονός που έχει οδηγήσει τις μετοχές των δύο εταιρειών σε άνοδο κατά 5% και 11% αντίστοιχα. Ως περισσότερο πιθανή εταιρεία να εξαγοράσει μία από τις δύο εμφανίζεται η Microsoft, για την οποία ακούγονταν τον Μάιο πως σκέφτεται να προχωρήσει στο μέλλον σε εξαγορά της φιλανδικής εταιρείας.

[via] [via] [image]

Σχολιάστε >
1123 σχόλια
|
Κατηγορίες:

1.123 απαντήσεις στο “Η Google εξαγόρασε την Motorola Mobility για $12,5 δις και μαζί με αυτήν... 17.000 πατέντες!”

  1. Ο/Η metaxas4 λέει:

    Βασικά η Samsung είναι ήδη λίγο προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο , μιας και με το Bada έχει μπει σχετικά δυναμικά και αυτή στον χώρο των OS για Mobiles , έτσι και να φτάσει σε σημείο να μην μπορεί να τα βρίσκει με την Google έχει και δικό της OS , αλλά είναι και μία από τις καλύτερες κατασκευάστριες στο H/W

  2. Ο/Η CharisTas λέει:

    @metaxas4 Σε αντίθεση με την HTC, η Samsung όντως έχει έτοιμη μία εναλλακτική για να τη χρησιμοποιήσει. Δεν νομίζω οι σχέσεις της με την Google να φτάσουν σύντομα σε τέτοιο σημείο, μιας και η τελευταία έχει πολλά να χάσει αν η Samsung απορρίψει ολοκληρωτικά το Android.

  3. Ο/Η pokergosh λέει:

    Γνωρίζουμε αν το brand της Motorola θα συνιχίσει να είναι πάνω στις νέες συσκευές ?

  4. Ο/Η CharisTas λέει:

    @pokergosh Είναι κάτι που θα περιμένουμε να ανακαλύψουμε, μιας και στις ανακοινώσεις δεν είχαμε κάποια αναφορά στην ονομασία. Πάντως είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία μεριά η Motorola είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα brands παγκοσμίως στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και έτσι κι αλλιώς ο Larry Page δήλωσε πως η εταιρεία θα τρέχει ξεχωριστά από την Google. Από την άλλη αν κρατήσει το όνομα προκύπτουν άλλα προβλήματα όπως το ότι η μία εταιρεία (Motorola Mobility) θα επηρεάζει την άλλη (Motorola Solutions) ακόμα κι πλέον δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

  5. Ο/Η CharisTas λέει:

    @pokergosh

    Είναι κάτι που θα περιμένουμε να ανακαλύψουμε, μιας και στις ανακοινώσεις δεν είχαμε κάποια αναφορά στην ονομασία. Πάντως είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία μεριά η Motorola είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα brands παγκοσμίως στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και έτσι κι αλλιώς ο Larry Page δήλωσε πως η νέα εταιρεία θα τρέχει ξεχωριστά από την Google. Από την άλλη, αν κρατήσει το όνομα προκύπτουν άλλα προβλήματα, όπως το ότι οι πράξεις της μίας εταιρείας (Motorola Mobility) θα επηρεάζουν θέλοντας και μη την άλλη (Motorola Solutions), ακόμα κι αν δεν έχουν πλέον καμία σχέση μεταξύ τους.