Τα πρώτα συμπεράσματα της συνεργασίας Nokia και Microsoft

Την περασμένη εβδομάδα η επίσημη ανακοίνωση συνεργασίας μεταξύ Nokia και  Microsoft, συγκέντρωσε τα βλέμματα ολόκληρης της τεχνολογικής κοινότητας.  Μερικές μέρες μετά την δημοσιοποίηση των βασικών στοιχείων της συνεργασίας ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα, ποιες οι μελλοντικές εξελίξεις και πως θα επηρεαστεί η αγορά; Ποιος από τους δύο ευνοείτε περισσότερο και σε ποιους τομείς;

Στις παρακάτω γραμμές επιδιώκουμε να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα.

  • Nokia εισέρχεται στην αμερικάνικη αγορά δίπλα σε ένα από τα πιο ισχυρά τεχνολογικά brands. Έτσι θα καταφέρει να εισέλθει σε μια άκρως ελκυστική και ώριμη αγορά, στην οποία σημειωτέων τα μερίδια της είναι ελάχιστα και ο ανταγωνισμός τεράστιος.  Παράλληλα η Microsoft διευρύνει  την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή αγορά με την ελπίδα για βελτίωση του μεριδίου της στην αγορά. Με λίγα λόγια το hardware συναντά το software.
  • Τα meeGo και Symbian OS μπορούν να εκκολάπτουν σε ένα από τα μελλοντικά open source λειτουργικά της Microsoft. Ένα βήμα που ίσως βοηθήσει σημαντικά και τις δύο εταιρίες αλλά κυρίως την Microsoft που χρόνια τώρα διώχνει τους developers μακριά. Ωστόσο ίσως να σημαίνει το τέλος των λειτουργικών της φιλανδικής εταιρείας.
  • Η Microsoft επεκτείνει την πλατφόρμα αναζήτησης Microsoft’s Bing και την υπηρεσία διαφημίσεων adCenter, ενώ μπορεί να στηριχθεί στην αξιοπιστία των Ovi maps για συνεργασία με τις υπηρεσίες Microsoft’s mapping services. Ωστόσο το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι η διάθεση των ελπιδοφόρων WP7 στην τεράστια μελλοντική (υποθέτουμε) γκάμα κινητών συσκευών της Nokia. Μην λησμονούμε ότι η Microsoft συνεχίζει να είναι εταιρεία λογισμικού.
  • Η συνεργασία οδηγεί σε πιθανή πλήρη ή μερική συγχώνευση των app stores δημιουργώντας μια κοινή πλατφόρμα ικανή να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό. Ωστόσο η μετάβαση απαιτεί χρόνο και χρήμα μιας και οι υπάρχουσες πλατφόρμες Windows Marketplace και  Ovi Store διαφέρουν σημαντικά.
  • Όπως αναφέραμε παραπάνω η Microsoft είναι εταιρία λογισμικού συνεπώς είναι αρκετά πιθανό η αντίστροφη μέτρηση για τα mobile OS της Nokia να έχει ξεκινήσει. Την παραπάνω άποψη ενισχύει και το επόμενο γράφημα που σκιαγραφεί τις μακροπρόθεσμες προοπτικής της συνεργασίας:

  • H Microsoft επεκτείνει της γκάμα των κινητών τηλεφώνων με χαρακτηριστικά που θα διαφέρουν σημαντικά. Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα 10 κινητά εφοδιασμένα με WP7 παρουσιάζουν κοινές προδιαγραφές με επεξεργαστή 1GHz και κάμερα 5 megapixel. Παράλληλα, η Microsoft θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της Nokia και να βελτιώσει σημαντικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά  των τηλεφώνων της.
  • Η Microsoft καταφέρνει να κερδίζει στον τομέα του marketing αλλά και στον τομέα των mobile OS αφού μπόρεσε να πλασάρει το ελπιδοφόρο και αξιόλογο λειτουργικό της (WP7) δίπλα στον νούμερο ένα κατασκευαστή κινητών με  παγκόσμιο  μερίδιο στο 36%. Είναι σημαντικό από το 5% να πλασάρεσαι κοντά στο 36%. Ίσως στο μέλλον οδηγηθούμε και στο 41%. Δύσκολο αλλά όχι απίθανο.
  • H Nokia με την επίσημη συνεργασία με την Microsoft επιβεβαιώνει με την αδυναμία της να ακολουθήσει της ραγδαίες εξελίξεις στην κινητή τηλεφωνία. Η κίνηση αυτή ναι μεν την ενισχύει σημαντικά απέναντι στον ανταγωνισμό ωστόσο αποδεικνύει ότι σε επίπεδο marketing το brand της Nokia υπέστη ένα σημαντικό πλήγμα. Αντίθετη πορεία ακολουθούν τα WP7 και η  Microsoft.

Γενικότερα , η συμφωνία των Nokia και  Microsoft διαμορφώνει το έδαφος για σημαντικές εξελίξεις στην αγορά των mobile OS.  Πλέον η αγορά βρίσκεται πιο κοντά στην αφομοίωση 3 ή 4 λειτουργικών συστημάτων. Samsung και LG έχουν αρχίσει να σκέφτονται σαν την Nokia,  η HTC σταδιακά πλησιάζει προς την Google ενώ  Apple συνεχίζει να χαμογελά και να καθορίζεις τις εξελίξεις.

Μεγάλος νικητής αναμφισβήτητα είναι η Microsoft που πλέον μπορεί να λανσάρει το ελπιδοφόρο λειτουργικό WP7 στις ευρωπαϊκές αγορές.  Μακροπρόθεσμα η «συγχώνευση» των λειτουργικών είναι παραπάνω από πιθανή με την αντίστροφη μέτρηση για το Symbian να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.  Η τεχνογνωσία της Nokia σε επίπεδο harware  και μεγάλη ποικιλία συσκευών μπορούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ανοδική τάση των WP7 αναδιαμορφώνοντας σημαντικά τα μερίδα της αγοράς.

Τέλος κρίνουμε ότι μέσα στην χρονιά μεγάλοι κατασκευαστές κινητών θα προβούν σε ανάλογες ανακοινώσεις.

[image][graph]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.