Mobile Operating Systems: Ανάλυση και τάσεις

Αναλυτές της αγοράς κινητής τηλεφωνία έχουν αναφέρει πώς στα επόμενα 4,5 πέντε χρόνια η αγορά θα μπορέσει να απορροφήσει μέχρι 4 λειτουργικά συστήματα για κινητά τηλέφωνα. Οι εξελίξεις είναι συνεχόμενες με τις αναγγελίες να ακολουθούν με  ταχείς ρυθμούς. Ωστόσο ποιος είναι ο μεγάλος νικητής αλλά και τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα οι εταιρίες του κλάδου;

Apple – iOS: Έχει καταφέρει αυτό που από πολλούς ήταν αδύνατο, σε διάστημα λίγων χρόνων το IPhone έγινε σημείο αναφοράς με το iOS να ταράσσει την αγορά (κυρίως της Αμερικής) και να σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις. Ταλέντο στο marketing ή τεχνολογική πρωτοπορία; Όποια και να είναι η απάντηση η Apple φαίνεται να κινείται ένα βήμα πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές της.

Nokia – Symbian: Οι Φιλανδοί μπήκαν πρώτοι στην αγορά και ξύπνησαν τελευταίοι. Σε λήθαργο από καιρό ο σκανδιναβικός κατασκευαστής ναι μεν κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη, χάνοντας ωστόσο μεγάλο μέρος μεριδίου της αγοράς. Η έλλειψη νέων ιδεών, οι εκατοντάδες συσκευές και η λάθος επικοινωνιακή πολιτική ανάγκασαν την Νοkia να αναθεωρήσει τη στρατηγική της και σταδιακά να στραφεί προς την σωστή κατεύθυνση. Τα δωρεάν Οvi Maps και το νέο Νokia N8 αποτελούν σημάδια ανάκαμψης.

RIM: Απέλπιδα προσπάθεια για σταθεροποίηση. Με τα Βlackberry να αποτελούν τα καλύτερα business phone η RIM προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στην αγορά κινητής όπου τα smartphones κυριαρχούν. Με την ανακοίνωση του νέου λειτουργικού η αμερικάνικη εταιρία προσπαθεί να μετριάσει τις απώλειες και τα ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους υποστηρικτές της.

Google – Android: Αθόρυβα και μεθοδικά. Η Google φαίνεται ότι σχεδίασε ιδανικά τη στρατηγική της για το λειτουργικό της σύστημα. Κινούμενη στους άξονες του open-source και στην συνεργασία με τους περισσότερους κατασκευαστές (HTC, Samsung κ.λ.π) έχει καταφέρει να σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ίσως η κορυφή- και όχι τυχαία- είναι θέμα μηνών. Η Google πάντα στόχευε στην διαφήμιση και το Android οδηγεί σε αυτό.

Microsoft-Windows: Μια πονεμένη ιστορία με άρωμα Windows. H Microsoft προσπαθεί απεγνωσμένα να επιβιώσει σε ένα χώρο που φαίνεται ότι δεν μπορεί. Δεκάδες εκδόσεις λειτουργικών, λανθασμένες κινήσεις και κυρίως δύσχρηστες συσκευές. Ωστόσο η επιτυχημένη συνταγή των Windows 7 περνά και στην κινητή με την επίσημη κυκλοφορία των Windows Mobile 7 και το μέλλον φαίνεται πιο ελπιδοφόρο.

Θεωρώντας-και όχι άδικα-την Αμερική ως ενδεικτικό παράδειγμα των τάσεων στην αγορά κινητών λειτουργικών, φαίνεται ότι το Android συνεχίζει να σκαρφαλώνει, με την Apple να παρουσιάζει σταθερή πορεία και την RIM με πτωτικό ρυθμό. To γράφημα που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό[via]:

Κρίνουμε ότι την επόμενη διετία οι εξελίξεις θα είναι πολλές σημαντικές με πιθανή κάποια αποχώρηση μιας και ο ανταγωνισμός μπορεί να αντέξει μέχρι 4 λειτουργικά. Μέχρι τότε αναμένουμε και περιμένουμε το Android 3.0.

Ακολουθεί συνοπτικό διάγραμμα (click for full screen): [via]

Διαβάστε σχετικά:

[main image via]


Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.