Το πρώτο TEDxThessaloniki είναι γεγονός, μάθετε τι έγινε

IMG_3577

Μετά από μισό χρόνο προετοιμασιών, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες ήταν πράγματι πυρετώδεις, το πρώτο TEDxThessaloniki είναι γεγονός. Τέσσερις εξαιρετικοί ομιλητές μοιράστηκαν τις ιδέες τους με το κοινό σε μια εκδήλωση που είχε έντονο άρωμα και ατμόσφαιρα από... TED!

Μετά από ένα εισαγωγικό βίντεο και μια σύντομη παρουσίαση του TED και του TEDx, προβλήθηκε η πρώτη βιντεοσκοπημένη ομιλία του TED. Πρόκειται για μια ομιλία του Chris Anderson, όταν το 2002 προσπαθούσε να μεταφέρει το όραμα του στους TEDsters για το TED του μέλλοντος. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι ιδέες, που το 2002 ίσως ελάχιστοι πίστευαν ότι θα γίνονταν πράξη, οκτώ χρόνια μετά αποτελούν πραγματικότητα. Κάτι που ίσως συμβεί και με τις ιδέες, που παρουσιάστηκαν στο TEDxThessaloniki.

Αμέσως μετά το video του Chris Anderson στην σκηνή ανέβηκε ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης. Αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ και μουσικός, παρουσίασε την Ηπιόνη, μια ιδέα-project όπου η τεχνολογία χρησιμοποιείται για την διαχείριση του πόνου. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει στοιχεία που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα της ομάδας του κύριου Χατζηλεοντιάδη άλλα και demos του συστήματος του οποίου η δημιουργία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μόνο ημέρες και έρχεται να βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας με χρόνιες και επώδυνες παθήσεις.

31096_389295954759_725464759_4167153_7227193_n

Την σκυτάλη πήρε μετά ο Φίλιος Στάγκος. Δημοσιογράφος με σημαντική πορεία στο διεθνές ρεπορτάζ, παρουσιαστής της εκπομπής Ανταποκριτές στην ΝΕΤ και αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, μοιράστηκε με το κοινό μια αφήγηση για την Θεσσαλονίκη. Με την βοήθεια εξαιρετικών φωτογραφιών, που απεικόνιζαν την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα, την παρουσίασε ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να την εκμεταλλευθεί η πόλη, σε συνδυασμό με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της και την ένωση με την Ελλάδα. Κυρίως έθεσε προβληματισμούς, για το αν και με ποιον τρόπο μπορεί να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη κέντρο οικονομικό, πολιτιστικό και όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αξιοποιώντας συγκεκριμένα πλεονεκτήματα της.

Filios Stangos

Τρίτος ομιλητής του TEDxThessaloniki ήταν ο Martin Angelov, ένας αρχιτέκτονας από την Σόφια της Βουλγαρίας, που όμως πέρασε τα παιδιά του χρόνια στην Ελλάδα. Στο κοινό παρουσίασε την πρωτοποριακή του ιδέα για την μετακίνηση ποδηλατών και πεζών στην πόλη του μέλλοντος ή γενικότερα σε μια πόλη όπου ο ελεύθερος χώρος είναι ελάχιστος. Εναέριοι ποδηλατόδρομοι σε μια ιδέα που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, άλλα όπως είπαμε και παραπάνω... μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

4593475776_665a3130c6_b

Στην τελευταία βιντεοσκοπημένη ομιλία από το TED, ο Ντέρεκ Σίβερς εξήγησε το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα σε μόλις 3 λεπτά. Με ένα πολύ ευχάριστο βίντεο και αρκετές δόσεις χιούμορ μας έδειξε ότι στην πραγματικότητα αν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα κίνημα απλά πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιον, που έχει το θάρρος να κάνει την αρχή, και εμείς να καλέσουμε τους φίλους και γνωστούς μας να συμμετάσχουν.

Τελευταίος ομιλητής του TEDxThessaloniki ο Μάριος Σπύρογλου, σκηνοθέτης και δημιουργός της ομάδας Σφήνα. Μίλησε στο κοινό... ξυπόλυτος και κάλεσε τους τολμηρούς TEDxSters να βγάλουν τα παπούτσια τους και να τα αφήσουν στην σκηνή. Μίλησε για το πως πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την σοβαροφάνεια, να πάψουμε να ενδιαφερόμαστε για την άποψη που θα σχηματίσουν για εμάς οι άλλοι και με ευρυματικό και δημιουργικό τρόπο να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.

Marios Spiroglou

Στο τέλος τα μέλη της ομάδας του TEDxThessaloniki, οι ομιλητές και TEDxSters από το κοινό ανέβηκαν στην σκηνή για να βγει έτσι μια αναμνηστική φωτογραφία... ξυπόλητοι, με τα παπούτσια στο χέρι. Γιατί; Επειδή μπορούσαν!

TEDxThessalonikiclosing

Το παραπάνω κείμενο σας έδωσε μια ιδέα μόνο από όλα όσα έγιναν το απόγευμα της 9ης Μαΐου στο Ολύμπιον και στο πρώτο TEDxThessaloniki. Σε λίγες ημέρες θα δημοσιεύσουμε τα videos από τις ομιλίες γι' αυτό μείνετε συντονισμένοι!

Disclaimer: Ο υποφαινόμενος είναι Curator του TEDxThessaloniki, ένα μεγάλο μέρος της ομάδας του Away συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό TEDx Πρόγραμμα, ενώ το Away είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Note: Λόγω τεχνικού προβλήματος της τελευταίας στιγμής οι ομιλίες του TED δεν προβλήθηκαν με υπότιτλους και για να μην κουράσουμε το κοινό μας αποφασίσαμε να μην προβάλουμε το βίντεο με την ομιλία της Pattie Maes, που μπορείτε όμως να δείτε παρακάτω.

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Το πρώτο TEDxThessaloniki είναι γεγονός, μάθετε τι έγινε”

  1. [...] [πηγή] Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στο social network σας! [...]

  2. Ο/Η wallpapers λέει:

    Another Title...

    I saw this really good post today....