Πόσο τυχαία είναι η σειρά εμφάνισης των browsers από την Microsoft;

Η ομάδα της σελίδας τεχνολογικών ειδήσεων DSL.sk από την Σλοβακία, προσπάθησαν να εξετάσουν κατά πόσο είναι τυχαία η σειρά εμφάνισης των διαθέσιμων browsers στην δυνατότητα επιλογής, που προσφέρει η Microsoft στα Windows 7, όπως σας είχαμε ενημερώσει. Αυτό που έκαναν είναι να πάρουν τον κώδικα που υπάρχει στο http://www.browserchoice.eu/ (Javascript) να τον τρέξουν αρκετές χιλιάδες φορές και να βγάλουν κάποια συμπεράσματα, αφού άλλαξαν και λίγο τον αλγόριθμο τυχαίας επιλογής, που υπήρχε στο πρόγραμμα.

Περισσότερο από μία φορά ανά τέσσερα hits ο Chrome εμφανίζεται στην αριστερή θέση της λίστας, με τον IE8 να έχει την πρωτιά μόνο στο 13,8% των περιπτώσεων, ποσοστό αρκετά μικρότερο από τους αντιπάλους του. Τα στατιστικά των browser μπορείτε να τα δείτε στην επόμενη εικόνα. Φυσικά ελάχιστοι από εσάς θα γνωρίζετε την γλώσσα, άλλα απλά πρόκειται για το ποσοστό εμφάνισης στις θέσεις κάθε browser.

Όπως παρατηρούμε ο Chrome εμφανίζει μεγάλα ποσοστά στις πρώτες τρεις θέσεις και ο IE εμφανίζεται πιο συχνά στην τελευταία. Φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προδικάζουμε ότι υπάρχει ένα είδος "συνωμοσίας" ώστε να εμφανίζεται ο κάθε browser σε συγκεκριμένη θέση. Εκτός των άλλων δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποιον τρόπο κατευθύνεται η ματιά του κάθε χρήστη (από δεξιά στα αριστερά, το αντίθετο, από το κέντρο;) και φυσικά οι 10000 που έτρεξε ο κώδικας να μην είναι αρκετές για ασφαλή συμπεράσματα. Όπως και αν οι άνθρωποι της σελίδας δεν πείραζαν τον κώδικα, μπορεί τα αποτελέσματα να είναι περισσότερο τυχαία.

[via]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Πόσο τυχαία είναι η σειρά εμφάνισης των browsers από την Microsoft;”

  1. Ο/Η Nikos Stivaktakis λέει:

    Φίλε Ανέστη, ίσως ενδιαφέρει εσένα ή του αναγνώστες σου το άρθρο που έγραψα κι εγώ, με αφορμή το δικό σου.

    Επιγραμματικά, ο τρόπος που υλοποιήθηκε το ανακάτεμα της σειράς των browser είναι λάθος, γι αυτό συμβαίνει να μην είναι εντελώς τυχαία η σειρά εμφάνισης.

    Σ' ευχαριστώ για την ενημέρωση. Καλή συνέχεια.

    Τι θα ανακαλύπταμε αν η Microsoft μας έδειχνε τον κώδικα των προϊόντων της
    http://blog.stivaktakis.net/2010/02/microsoft-code-quality.html