DIGEA: Όπως λέμε ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα

ceo-digea

Η ψηφιακή τηλεόραση έρχεται και στην Ελλάδα. Όπως διαβάζουμε στο digea, επίσημο φορέα για την υλοποίηση της ψηφιακής τηλεόρασης στην χώρα μας, το χρονοδιάγραμμα έχεις ως εξής:

Σεπτέμβριος 2009
Στις 24/9 ξεκίνησε η πρώτη εκπομπή ψηφιακού σήματος
στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου.

Ιανουάριος 2010
Στις 14 Ιανουαρίου 2010, θα ξεκινήσει η εκπομπή ψηφιακού σήματος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, από τα κέντρα εκπομπής Χορτιάτη και λόφος Φιλίππειου.

Πρώτο εξάμηνο 2010
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, αναμένεται να ξεκινήσει η εκπομπή ψηφιακού σήματος στην Αθήνα, από τα κέντρα εκπομπής Υμηττού και Αίγινας, στην Λάρισα και στην Πάτρα.

To μεγάλο ερώτημα που έχει προκύψει - ίσως λόγω και της εκτεταμένης διαφήμισης- είναι αν πρέπει να αλλάξουμε τηλεοράσεις ή όχι. Η απάντηση είναι εκ πρώτης όψεως 'ΟΧΙ', εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να 'αναβαθμίσουμε' τις τηλεοράσεις μας ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο ψηφιακό σήμα. Η αναβάθμιση όμως αυτή δεν θα είναι δωρεάν και δυστυχώς αφορά όλες τις τηλεοράσεις που έχουμε.

Καταρχήν μπορείτε να ελέγξετε αν η τηλεόραση σας υποστηρίζει το 'νέο' σήμα MPEG-4. Μια αναζήτηση στο Internet ή στο manual της τηλεόρασης θα πρέπει να αναφέρει στις προδιαγραφές αν παρέχεται η δυνατότητα αυτή. Συνήθως οι τηλεοράσεις που υποστηρίζουν τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ (prisma, κλπ) χρησιμοποιούν κωδικοποίηση MPEG-2, οπότε δεν είναι συμβατές για τα νέα ψηφιακά κανάλια. Στην περίπτωση λοιπόν που η τηλεόραση σας δεν παρέχει αποκωδικοποιητή MPEG-4 θα πρέπει να αγοράσετε κάποιον προκειμένου να λαμβάνεται το ψηφιακό σήμα.

Φυσικά δεν πρέπει να βιαστείτε, υπάρχει αρκετός χρόνος μετάβασης, μέχρι το 2012 όπου τα κανάλια θα εκπέμπουν αναλογικό και ψηφιακό σήμα. Επίσης καλό είναι όσοι πρόκειται να αγοράσετε τηλεόραση αυτό το διάστημα να αναζητάτε τηλεοράσεις με MPEG-4 αποκωδικοποιητή όπως για παράδειγμα η αρκετά οικονομική LG-42PQ3000.

Αυτό που ψάχνουμε στα χαρακτηριστικά είναι:
1. Ψηφιακός δέκτης DVB-T
2. Κωδικοποίηση ψηφιακού σήματος (MPEG-4)

Για όσους είναι αρνητικοί ή σκεπτικιστές για την νέα ψηφιακή τηλεόραση, να πούμε ότι έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα υπέρ του ψηφιακού σήματος και αδιαμφισβήτητα είναι το μέλλον της επίγειας τηλεόρασης.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.