[Ανάλυση] Η Future Publishing θέλει να κλείσει το ελληνικό Techradar.gr, μπορεί όμως;

futurePublishingLogoΜια ιστορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστές την Future Publishing Ltd, δημιουργό εταιρία πολλών γνωστών περιοδικών όπως το T3 και το Edge, και το Techradar.gr, μιας ελληνικής σελίδας η οποία έχει χαρακτηριστικά digg-site, την οποία τρέχει ο -γνωστός- δημοσιογράφος Σίμος Κοσμετάτος. Όπως φαίνεται η Future Publishing έστειλε ένα εξώδικό, μέσω email, μέσω του οποίου ζητά από τον δημιουργό της σελίδας να κατεβάσει άμεσα το Techradar.gr και δώσει, άνευ χρηματικού αντιτίμου, το .gr domain που έχει στην εταιρία με το σκεπτικό πως η Future Publishing έχει στη κατοχή της το www.techradar.com, το οποίο μάλιστα έχει κατοχυρώσει ως Trademark (Εμπορικό Σήμα).

Το ερώτημα είναι, μπορεί; Έχει το δικαίωμα η Future Publishing να ζητήσει αυτά που ζητάει σε πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερη πρέπει να δούμε εάν όλα αυτά έχουν κάποια τύχη ενώπιον κάποιου δικαστηρίου. Η απάντηση στη πρώτη ερώτηση είναι σχετικά απλή. Εφόσον το Techradar είναι κατοχυρωμένο σήμα ο κάτοχος του έχει δικαίωμα να εγείρει αξιώσεις σε περίπτωση που θεωρήσει πως η χρήση άλλου ονόματος μπορεί να προκαλέσει ηθική βλάβη ή χρηματική ζημία στον ίδιο και την επιχείρηση του. Είναι δε σύνηθες φαινόμενο μεγάλες εταιρίες να στέλνουν μαζικά τέτοιου είδους εξώδικες διαμαρτυρίες σε περίπτωση πως έχουν έστω και τη παραμικρή υποψία πως ίσως κάποιος άλλος χρήστης ή εταιρία χρησιμοποιεί υλικό το οποίο είναι πνευματικά κατοχυρωμένο.

Το δεύτερο λοιπόν ερώτημα έχει να κάνει αν στη συγκεκριμένη περίπτωση η Future Publishing έχει πιθανότητες να δικαιωθεί στο δικαστήριο. Όπως θα διαβάσετε και εσείς στο κείμενο (σ.σ. το παραθέτω ακριβώς από κάτω), η Future Publising υποστηρίζει πως o Σίμος Κοσμετάτος κατοχύρωσε το domain και ξεκίνησε τη λειτουργία της σελίδας με ενδεχόμενο δόλο ("bad faith" όπως αναφέρει το κείμενο) έχοντας ως στόχο να εκμεταλλευτεί το νομικά κατοχυρωμένο σήμα της εταιρίας για να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Συνεχίζει μάλιστα αναφέροντας πως η συγκεκριμένη χρήση προκαλεί ζημία χωρίς όμως να διευκρινίζει αν είναι ηθική ή οικονομική αυτή η ζημία, αν και η φράση "suffer damages" χρησιμοποιείται κυρίως για οικονομική ζημία στην Αγγλία.

4090197236_e7c228196d_o

Για να γίνει αυτό η Future Publishing θα πρέπει να προσφύγει στην Nominet (η αντίστοιχη EETT  της Μεγάλης Βρετανίας) και να ζητήσει να εξετασθεί το σε συνεργασία με την EETT υπό το πρίσμα του Dispute Resolution Service Policy, της διαδικασίας δηλαδή που έχει η Nominet για περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνεται δόλια καταχώρηση ή χρήση κάποιου domain name. Το καλό με τη διαδικασία είναι πως τα μέρη είναι υποχρεωμένα να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν την απόφαση της. Ο νόμος εδώ είναι αρκετά σαφής. Το άρθρο 2 του DRSP αναφέρει πως ο αιτών (η Future Publishing στη προκειμένη περίπτωση) έχει δικαίωμα να προσφύγει στην Nominet και να της ζητήσει να αποφασίσει για ένα domain name εφόσον θεωρεί πως η κατοχύρωση του από τρίτο πρόσωπο προκαλεί ζημία για τον ίδιο ή την εταιρία που εκπροσωπεί. Διευκρινίζει πάντως πως η "ζημία" πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Abusive Registration means a Domain Name which either:

i. was registered or otherwise acquired in a manner which, at the time when the registration or acquisition took place, took unfair advantage of or was unfairly detrimental to the Complainant's Rights; OR

ii. has been used in a manner which took unfair advantage of or was unfairly detrimental to the Complainant's Rights;

Σε αυτό το σημείο υπάρχει το εξής θέμα. Η Future Publishing δεν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ελλάδα, ούτε έχει κάποιο γραφείο το οποίο να τις κλίνει στοχευμένες διαφημίσεις για τη χώρα μας. Αυτό κατά τη γνώμη μου μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να επικαλεσθεί άμεσα οικονομική ζημία εξαιτίας της λειτουργίας του Techradar.gr στη χώρα μας. Επίσης η διαφορά στα μεγέθη μεταξύ των δύο σελίδων είναι εμφανής, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η Future Publishing θα είναι αρκετά δύσκολο να αποδείξει πως το Techradar.gr αποτελεί έναν υπολογίσιμο ανταγωνιστή για τα συμφέροντα της εταιρίας.

Το δεύτερο σκέλος του επιχειρήματος μου βασίζεται στην απόφαση της υπόθεσης Yahoo! Inc v Akash Arora, στην οποία η εταιρία Akash Arora είχε αγοράσει το domain "yahooindia" ενώ είχε χρησιμοποιήσει παρόμοια χρώματα, layout, περιεχόμενο και υπηρεσίες με την σελίδα της Yahoo!. Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Yahoo! με το σκεπτικό πως η τα στοιχεία της συγκεκριμένης σελίδας, από το όνομα μέχρι τα χρώματα και το περιεχόμενο, μπορούσαν να μπερδέψουν τους επισκέπτες της σελίδας, με τους τελευταίους να υποθέτουν πως η σελίδα αποτελεί την ινδική έκδοση της Yahoo!. Η διαφορά αυτής της απόφασης με το συγκεκριμένο σενάριο είναι πως το Techradar.gr δεν έχει ποτέ υποστηρίξει ή προωθήσει άμεσα ή έμμεσα πως έχει κάποια σχέση με το Techradar.com. Επίσης το Techradar.gr έχει διαφορετικά χρώματα, λογότυπο και layout σε σχέση με το Techradar.com της Future Publishing. Τέλος, η φύση των υπηρεσιών του Techradar.gr, στο οποίο όπως είπαμε ο χρήστης καλείται να καταχωρήσει και να ψηφίσει τεχνολογικές ειδήσεις αλά Digg δεν έχει καμία σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει το Techradar.com, το οποίο έχει κυρίως νέα, παρουσιάσεις προϊόντων και blogs, στοιχεία τα οποία συνθέτουν ηλεκτρονικό τεχνολογικό περιοδικό. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα κάποιος να "μπερδέψει" τις δύο σελίδες και να θεωρήσει πως τα δύο sites συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο.

Ελπίζω ο Σίμος να μας κρατά ενήμερους για τις εξελίξεις, οι οποίες φαντάζομαι πως θα παρουσιάζουν αρκετά μεγάλο νομικό ενδιαφέρον.

**Παρακαλώ σημειώστε πως το παραπάνω κείμενο μπορεί να περιέχει τυχόν παραλήψεις ή/και λάθη ιδιαίτερα στο νομικό του κομμάτι, για αυτό τον λόγο η συμβολή σας και η άποψη σας κρίνεται απαραίτητη. Επίσης το κείμενο εκφράζει καθαρά τη προσωπική γνώμη του συγγραφέα και δεν έχει συμβουλευτικό ή άλλο χαρακτήρα προς κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο.**

Σχολιάστε >
51 σχόλια
|
Κατηγορίες:

51 απαντήσεις στο “[Ανάλυση] Η Future Publishing θέλει να κλείσει το ελληνικό Techradar.gr, μπορεί όμως;”

  1. Ο/Η Σ.Κ. λέει:

    Δημήτρη πολύ καλό το άρθρο σου, διαφωτιστικό και με γνώση που είναι πολύτιμη.

    Χαίρομαι για όσα γράφεις γιατί συμπλέουν με τα όσα απαντήσαμε γραπτώς στην εταιρεία.

    Θα περιμένουμε λίγο και θα δημοσιεύσουμε και την απάντηση, απλά περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρχουν άλλες εξελίξεις.

    Η διαδικασία θα έχει και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον καθώς δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα.

  2. Ο/Η dealsend λέει:

    Είδα την απάντηση που τους έστειλε ο Σίμος.

    Ενδιαφέρον το θέμα. Ελπίζουμε φυσικά να υπάρξει θετική κατάληξη για το θέμα.

  3. Ο/Η 24gr.gr λέει:

    καλά η απάντηση είναι καταπληκτική.
    Μου αρέσει που τους τα γράφει όπως ακριβώς θα τους στόλιζε και προφορικά.

  4. Ο/Η Webz λέει:

    Θέλω το domain σου και το θέλω τώρα!...

    Η αγγλική εταιρεία Future publications κάτι τέτοιο θα είχε στο μυαλό της όταν ετοίμαζε την επιστολή προς το ελληνικό techradar.gr. Σε αυτήν την επιστολή ζητούσε να της παραδωθεί άμεσα η κυριότητα του domain techradar.gr καθώς θεωρούσε πως ήταν αντιγραφ...

  5. Ο/Η Fotis λέει:

    Θα τα γράψω και εδώ, όπως τα έγραψα στο Webz, εν συντομία.

    Καταρχήν το Tech Radar είναι παγκοσμίως κατοχυρωμένο trademark, μέσω του WIPO. Αυτό σημαίνει ότι σε όποιο δικαστήριο και να πάνε, ακόμα και αν δεν έχουν εμπορική δραστηριότητα στην χώρα, κερδίζουν το domain. Η λογική είναι απλή. Θα ανοίξουν στο μέλλον γραφεία.

    Κατά δεύτερον, δεν παίζουν κανένα ρόλο τα Logos, το περιεχόμενο, τα σχεδιάκια, αν έχει επισκεψιμότητα και όλα αυτά. Αν η Future Publications έχει κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα σε κλάση που έχει σχέση με τεχνολογία ή διαδίκτυο, όποιος 'σηκώνει' site με τίτλο Tech Radar και θεματολογία την τεχνολογία ή το Ιντερνετ, αυτόματα είναι σε νομική αντιπαράθεση με αυτούς.

    Πιθανότατα ο ιδιοκτήτης να είχε 1 στις 1000 πιθανότητες να κερδίσει την υπόθεση, αν είχε κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα το tech radar στην Ελλάδα, στην κλάση 42. Τώρα, ακόμα και να προσπαθήσει να το κάνει, θέλει minimum 4 μήνες μέχρι να πάρει δικάσιμο, και δεν θα το πάρει κιόλας, γιατί θα κάνει conflict με WIPO.

    Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω σε όλους, ότι σχολιάκια 'καλά, έκανε', 'γαμάτη απάντηση', και τα λοιπά, είναι τουλάχιστον αστεία. Το να πουλάς ύφος και ειρωνεία σε τέτοιους ομίλους μόνο καλό δεν μπορεί να προσφέρει... Εκτός, αν σε λένε Pirate Bay, και έχεις την δυνατότητα να σηκώσεις κόμμα και να μπεις μέχρι και στην Ευρωβουλή.

    Αυτά. Δεν γράφω άλλο, γιατί σας κουράζω και βαριέμαι. Καλό είναι όμως, να διαβάσετε λίγο Ελληνική και Παγκόσμια νομολογία, πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.

    Τις καλημέρες μου.

    υ.γ. Δεν είμαι δικηγόρος. Είμαι απλά ένας κάτοχος 300+ domains, που έχει σπάσει ουκ ολίγες φορές τα μούτρα του. ;o)

  6. [...] Η Future Publishing θέλει να κλείσει το ελληνικό Techradar.gr, μπορεί... (www.away.gr) [...]

  7. Ο/Η Σ.Κ λέει:

    Φώτη καλησπέρα! Διαβάζω με ενδιαφέρον το σχόλιό σου.
    Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου; Απ΄οεδώ: http://www.olaedo.gr/2008/10/blog-post.html

    Επειδή εγώ δεν βαριέμαι όσα λες οπότε θέλω να μου πεις περισσότερα.
    Ευχαριστώ!

    ΥΓ. Sorry για το άσχετο το σχολίου! Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ο γνωστός Fotis των blog...

  8. Ο/Η Apostolis Aivalis λέει:

    μου φαίνεται απίστευτο οτι ακόμη το 2009 διαβάζω καταστάσεις και σχόλια που υποστηρίζουν πράγματα που πλέον ειναι ξεκάθαρα, απλά και δεδικασμένα!

    Συμφωνώ απόλυτα με τον FOTIS. Ετσι είναι. Αν έχεις κατοχυρώσει το αντίστοιχο εμπορικό σήμα δικαιούσαι και το domain. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Ειτε δραστηριοποιήσαι στην χώρα είτε όχι είτε αυτος που προλαβε και στο πήρε το χρησιμοποιεί είτε όχι.

    Οι παλιότεροι εξ ημών θα θυμούνται το 99 την περίπτωση με την OTENET με την YAHOO με την GOOGLE (στην Ελλάδα) που κάποιοι θεώρησαν οτι επειδή πήραν το domain γιατι ήταν ελέυθερο ήταν όλα καλα και θα τους πληρώσει και λεφτά ο ιδιοκτήτης του brand για να το πάρει..

    και εγώ στα πρώτα μου βήματα έχοντας τό 98 περίπου 100 ελληνικά domains αντιμετώπισα παρόμοια θέματα. τότε δεν υπήρχε νομοθεσία και τα βρίσκαμε εξωδικαστικά.. ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!

    οτιδήποτε άλλο είναι αφελές. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.

  9. Τελικά το techradar.gr έγινε techinsider.gr. Έχω γράψει κάποια νέα στοιχεία στο xblog ( http://www.xblog.gr/?p=14587 ), σχετικά με την νέα επιστολή της Future σε απάντηση της απάντησης του Σίμου, αλλά και τι προτίθεται να κάνει από εδώ και πέρα.

  10. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    @Fotis

    Όπως έχω γράψει και στο κυρίως κείμενο, η Future έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει μέσω Nominet, WIPO και δικαστηρίων και να προσπαθήσει να διεκδικήσει το domain. Το τι πιθανότητες έχει να το κερδίσει είναι άλλο θέμα, και θα κριθεί κυρίως από τον τρόπο που ο τωρινός κάτοχος θα χειριστεί νομικά την υπόθεση και τη κρίση του δικαστηρίου. Αν καταφέρει να αποδείξει πως δεν έχει δόλο κατά τη κατοχύρωση του domain ίσως έχει κάποιες καλές πιθανότητες να κερδίσει την υπόθεση. Φυσικά και αν το έχει registered Trademark στην Ελλάδα είναι ένα αρκετά καλό χαρτί.

    Συμφωνώ πως η απάντηση του Σίμου προς την εταιρία είναι αρκετά απρόσεκτη, τον δικαιολογώ ως ένα σημείο γιατί φαντάζομαι πως δεν συντάχθηκε με τη βοήθεια δικηγόρους.

    @Apostolis Aivalis

    Αποστόλη, το παράδειγμα που αναφέρεις με την Google και το .gr domain της είναι καθαρά Cybersquatting. Εντελώς διαφορετική κατηγορία από το σενάριο με την Future Publishing. Η μαζική κατοχύρωση domain names τα οποία είναι Trademarks έχει αναλυθεί αρκετά στην υπόθεση BT v One in a Million.

    @John Karakatsanis

    Περιμένω να δω την πλήρη απάντηση που του έστειλαν από την Αγγλία, αλλά φαντάζομαι πως η αλλαγή domain είναι μια ένδειξη πρώτης "αποχώρησης" από τη διένεξη.

  11. Ο/Η Fotis λέει:

    @ Dimitris Kalavros-Gousiou

    Φοβάμαι ότι είναι πολύ δύσκολο στο δικαστήριο να αποδείξεις "πως δεν έχει δόλο κατά τη κατοχύρωση του domain".

    Δυστυχώς ή ευτυχώς, η νομολογία δεν κοιτάζει τέτοιες θεωρίες. Αυτό που θα κοιτάξει το όποιο δικαστήριο (αν φτάσει εκεί η κατάσταση), είναι τις ημερομηνίες κατοχύρωσης των εμπορικών σημάτων, καθώς επίσης και την όποια εντοποιότητα του εμπορικού σήματος τους (αν είναι σωστή η ορολογία... που απευθύνονται δηλαδή).

    Οι Άγγλοι έχουν Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια πατέντα στις πιο σημαντικές κλάσεις εμπορικών σημάτων, ο Σίμος δεν έχει τίποτα. Οι Άγγλοι κατοχύρωσαν domain και trademark πρώτοι, ο Σίμος ακολούθησε. Αποτέλεσμα: Δώσε το Domain.

    Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις που έφτασε στην ΕΕΤΤ (αν θυμάμαι καλά) ήταν του Monster.com και του Monster.gr. To Μonster.gr διαμορφώθηκε με content άσχετο του Monster.com (job site), παρόλα αυτά, χτυπούσε στην κλάση 42 (κλάση τεχνολογίας και Ιντερνετ). Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί το domain, κυρίως γιατί δεν είχε το εμπορικό σήμα.

    Σωστή η επισήμανση σου για το Cybersquatting, αλλά και αυτό είναι ένα επιχείρημα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Future κατά του Σίμου. Δυστυχώς, το Techradar.gr έχει διαφημίσεις, άρα κερδίζει εμπορική αξία, εις βάρος των άλλων, αν και ο Σίμος δεν το κάνει δόλια με σκοπό να τους το μεταπουλήσει.

    Θα πρότεινα μια λύση στον Σίμο, αν θέλει να την σπάσει στους Άγγλους, για να μην τους δώσει το Domain. Μέσα θα μπει (καθώς θα πρέπει να πληρώσει), δουλειά δεν θα κάνει (καθώς θα πρέπει να κατεβάσει το site), αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα πέσει με καλή μάχη, όπως ο Λεωνίδας (που τον είδαμε χτες στο Star) ;o)

    Θα μπορούσε να απευθυνθεί στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου, για έκδοση εμπορικού σήματος, σε κλάση άσχετη με αυτές που ήδη έχουν οι Άγγλοι. Π.χ. στην κλάση 8, που είναι μηχανήματα χειρός.

    Θα πρέπει να κατεβάσει το site (χωρίς να κάνει ούτε redirect - να μην απαντάει καθόλου) και θα πρέπει να περιμένει την έγκριση του δικαστηρίου (περίπου 4 μήνες). Η λογική λέει ότι θα του την δώσουν, γιατί στην περιγραφή θα παρουσιάζει κάποιο 'τεχνολογικό radar χειρός' (προϊόν - άσχετο με την υπηρεσία που παρέχουν οι Άγγλοι).

    Αν πάρει το ΟΚ και το εμπορικό σήμα, πλέον δεν μπορούν να του πάρουν το domain... εκτός αν του το εξαγοράσουν. Αν δεν του το εξαγοράσουν... μπορεί να σηκώσει ένα site ΤechRadar με ένα radar χειρός και ένα τεράστιο Logo για να τους την σπάει! :op

    Είναι λίγο πιο σύνθετο βέβαια, αλλά αυτή είναι η βασική αρχή.

    υ.γ.1: Έχω κάνει ακριβώς το ίδιο με domain Αυστριακής εταιρείας. Μου έκαναν ασφαλιστικά για να μου το πάρουν, το κατέβασα, το κατοχύρωσα σε κλάση 7 - Μηχανήματα (εκκολαπτικές μηχανές!), και αφού τους την έσπασα, συμφωνήσαμε να μου το αγοράσουν (μην αγχώνεστε για μαγνητοφωνάκια κάτω από το τραπέζι, που θα σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν για να σας καταγράψουν. Δεν στέκουν στο δικαστήριο ως πειστήρια, γιατί είναι προϊόν υποκλοπής) ;o)

    υ.γ. 2: Είναι λάθος η πεποίθηση ότι έχει πιθανότητες επειδή εγκρίθηκε από την ΕΕΤΤ. Η ΕΕΤΤ σε αναγκάζει να υπογράψεις δήλωση νόμου 1599/86, ή όπως είναι γνωστή δήλωση νόμου 105, (μέσω tick box), ότι 'Δεν παραβιάζεις εν γνώσει σου δικαιώματα τρίτων'. Αν παραβιάζεις, ακόμα και εν αγνοία σου, τότε αυτόματα παύει και η ιδιοκτησία σου στο domain.

    υ.γ. 3: Συγνώμη, για το σεντόνι. Απάντησα εδώ, για να μην γράφω παντού, και για να τα διαβάσει και ο φίλος Σίμος. Πάντως, αξίζει η περιπέτεια να γίνει άρθρο.

    υ.γ 4: Δεν θα σας πω το όνομα της εταιρείας. Έχω υπογράψει 10ετές Confidentiality Agreement. Συγνώμη.

    @Σίμος Ο Fotis είμαι. Γνωστός δεν είμαι.

  12. Ο/Η Σ.Κ. λέει:

    @Fotis πολύ καλός! έγραψες! ευχαριστώ για το σχόλιο!
    Μην μας πεις άλλα, παρά μόνο αυτό, άξιζε τον κόπο; Θα το ξανάκανες;
    Επίσης θα ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες (όνομα δικηγόρου, αμοιβές, έξοδα) μήπως μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου; Δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη περίπτωση, είναι και το θέμα του άρθρου, άλλωστε από την πρώτη στιγμή λέω ότι έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον όλη αυτή η διαδικασία. :-)

  13. [...] techradar.gr όπως πολύ σωστά έγραψε και ο Δημήτρης στο http://www.away.gr “η φύση των υπηρεσιών του Techradar.gr, στο οποίο όπως [...]

  14. [...] techradar.gr όπως πολύ σωστά έγραψε και ο Δημήτρης στο http://www.away.gr “η φύση των υπηρεσιών του Techradar.gr, στο οποίο όπως [...]

  15. [...] http://www.away.gr: [Ανάλυση] Η Future Publishing θέλει να κλείσει το ελληνικό ... [...]