O πόλεμος των συμμοριών, των μηνύσεων και των εκατομμυρίων δολαρίων

zynga

Όσοι από εσάς περνάτε αρκετές ώρες στο Facebook και ασχολείστε με τις δεκάδες από τα παιχνίδια που προσφέρονται στην σελίδα, θα παρατηρήσατε ότι πολλά από αυτά όχι μόνο είναι παρόμοια, άλλα οι ομοιότητες τους είναι τόσες πολλές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι σε τι διαφέρουν; Η απάντηση είναι: στην εταιρία που τα ανέπτυξε και σε ελάχιστες άλλες λεπτομέρειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παιχνίδια Mob Wars και Mafia Wars, που λόγω των ομοιοτήτων τους μετέφεραν την μάχη των συμμοριών και στα δικαστήρια.

Κατηγορούμενη βρέθηκε η Zynga, μια εξαιρετικά ανερχόμενη social game startup, παιχνίδια της οποίας μπορούμε να βρούμε πάρα πολλά και δημοφιλή στο Facebook. Τον Φεβρουάριο του 2009, ο David Maestri μήνυσε την εταιρία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αφού σύμφωνα με εκείνον το παιχνίδι Mafia Wars της Zynga αποτελεί μιαν αντιγραφή του δικού του Mob Wars, του οποίου τα πλήρη δικαιώματα εξασφάλισε από την SGN τον Δεκέμβριο του 2008.

Τελικά η διαφορά ανάμεσα στην Zynga και τον Maestri λύθηκε, με τον δεύτερο να ζητά αρχικά 10 εκατομμύρια δολάρια και με τις φήμες να θέλουν ένα αρκετά υψηλό ποσό, κοντά σ' αυτό που ζητούσε, να μπαίνει στην τσέπη του. Με λίγα λόγια ο David Maestri πρέπει να "κέρδισε" απ' αυτή την υπόθεση γύρω στα 7 με 8 εκατομμύρια δολάρια. Πολλά χρήματα για ένα παιχνιδάκι του Facebook έτσι;

Αυτή η διαπίστωση μας μεταφέρει σε μια άλλη πτυχή αυτής άλλα και άλλων παρόμοιων υποθέσεων. Ότι δηλαδή τα παιχνίδια στο Facebook, όσο ανόητα κι αν φαίνονται, βγάζουν χρήματα και ο πολύ απλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την αγοραπωλησία εικονικών αγαθών, που όμως προσφέρει πραγματικά έσοδα. Τα οποία για το Mob Wars έφθαναν το 1 εκατομμύριο δολάρια τον μήνα!

Σκεφθείτε τώρα πόσα παιχνίδια υπάρχουν στο Facebook, πόσοι χρήστες ασχολούνται φανατικά μ' αυτά, τι διαφημιστικές συμφωνίες γίνονται, τι χρεώσεις υπάρχουν για premium δυνατότητες των παιχνιδιών και ποια είναι τα έσοδα των εταιριών. Αφήνουμε τους υπολογισμούς σε εσάς...

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.