Τα social networks βλάπτουν την ανωνυμία

Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση των social networks (βλ. Facebook, MySpace κλπ) δυσκολεύει τις προσπάθειες για ανωνυμία στο internet. Χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις χρηστών τέτοιων ιστοσελίδων, κάποιοι αναλυτές κατάφεραν να ανακαλύψουν τις ταυτότητες τους σε ιστοσελίδες που υποτίθεται πως κρατούν τα προσωπικά δεδομένα κρυφά. Το κυριότερο πρόβλημα προκύπτει από την πώληση στοιχείων σε διαφημιστικές εταιρίες με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως μπορεί να επιτευχθεί η ανωνυμία στο διαδίκτυο, με την προστασία των δεδομένων από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Άλλα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Δύο επιστήμονες Πληροφορικής, ο Αrvind Narayanan και ο Dr Vitaly Shmatikov από το Πανεπιστήμιο του Texas δημιούργησαν έναν αλγόριθμο ο οποίος μετέτρεπε ανώνυμα δεδομένα σε... ονόματα και διευθύνσεις! Ο αλγόριθμος αυτός συγκρίνει την σχέση ανάμεσα σε όλα τα μέλη ενός social network και όχι μόνο ενός χρήστη με τους άμεσους φίλους του. Έτσι στην έρευνα χρησιμοποιούνται αναλυτικά γραφήματα από σελίδες όπως το Twitter και το Flickr και έδειξε ότι το 1/3 όσων είναι μέλη και των δύο ιστοσελίδων μπορούν να ταυτοποιηθούν από τον απόλυτα ανώνυμο γράφο του Twitter. 

Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε με τεχνικές λεπτομέρειες. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν και οι αναλυτές είναι ότι όσο αυξάνεται η χρήση των social networks τόσο θα γίνεται πιο δύσκολο σε έναν χρήστη να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι παρατηρήσεις τους αφορούν άμεσα τέτοιες ιστοσελίδες: Προτείνουν να σταματήσουν την πώληση δεδομένων σε τρίτους και να προειδοποιούν τους χρήστες αφήνωντας τους παράλληλα την επιλογή να μην θέλουν τα στοιχεία τους να διαρεύσουν. Ποιοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα; Από τις κυβερνήσεις μέχρι τις διαφημιστικές εταιρίες που θα θέλουν να δημιουργήσουν ένα προφίλ χρήστη για να του πλασάρουν πιο αποτελεσματικά διαφημίσεις. Ακόμα και εγκληματικές οργανώσεις για διάφορους λόγους που μόνο εύκολη την ζωή των θυμάτων τους δεν θα κάνουν.

Όλα τα συμπεράσματα των ερευνών θα κατατεθούν στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical and Electronic Engineers - ΙΕΕΕ) για θέματα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένω, που θα πραγματοποιηθεί στην Καλιφόρνια από 17 έως 20 Μαΐου. 

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.