Κάτω από το 10% η χρήση Linux στα netbooks το 2009

H ευρεία κυκλοφορία των netbooks φαινόταν ευκαιρία ώστε να διαδοθεί περισσότερο το Linux  κάτι που χαροποιούσε ιδιαίτερα τους φαν του λειτουργικού. Όλα τα πρώτα μοντέλα που βγήκαν στην αγορά είχαν εγκατεστημένη κάποια διανομή του Linux, όμως αυτό άλλαξε όταν μπήκαν στο "παιχνίδι" και τα Windows XP. Κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλές τις τιμές των netbooks παρά το ότι δεν πρόκειται για open source λειτουργικό κι έχουν κερδίσει κατά κράτος τον αντίπαλο τους στο μερίδιο αγοράς.

Έρευνες έδειξαν ότι το λειτουργικό της Microsoft έχει αγγίξει ένα ποσοστό 90% στην αγορά των netbooks, πολύ κοντινό στα μεγέθη που ισχύουν για notebooks και desktops. Η ανοδική πορεία των Windows XP αναμένεται να συνεχιστεί και αυτή την χρονιά με το Linux να βιώνει την απίστευτη πτώση από το 70%, που ήταν το ρεκόρ του το 2008, σε ένα μερίδιο αγοράς κάτω του 10%. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από 23 εκατομμύρια netbooks πρόκειται να βγουν στην αγορά αυτή την χρονιά, τότε καταλαβαίνει ότι το Linux χάνει μια τεράστια ευκαιρία να "κερδίσει" τους χρήστες.

[via

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Κάτω από το 10% η χρήση Linux στα netbooks το 2009”

  1. Ο/Η Dimitris D λέει:

    Για την πτώση του linux, φταίει η συνήθεια των xp, οι απατεώνες-πειρατές σε όλα τα forum που λένε: "Αγόρασα netbook με Linux γιατί ήταν φτηνό και έχω το cd των windows xp(πειρατικό), πως να τα βάλω;"* και η μη ανταπόκριση των διανομών linux στις ανάγκες των χρηστών.
    Στα netbook χρειάζεται μια διανομή με εκπαιδευτικά προγράμματα(και μπλοκάρισμα περίεργων site), προγράμματα οικιακής οικονομίας και διαχείριση συνταγών μαγειρικής. Θα έπρεπε να διαφημίζουν τα netbook ως: "Πάρτο να κάνεις οικονομία και να παίζουν τα παιδιά" και όχι ως για το internet στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλα τα σύγχρονα παιχνίδια 3D.

    * Παρακάτω στα forum συνεχίζουν με τις φράσεις: "Έβαλα anti-virus και σέρνεται, το έβγαλα και κόλλησαν τα πάντα"", "τα παιχνίδια είναι αργά" και το "Το παρακάτω λογισμικό αναλαμβάνει την απεγκατάσταση από τον υπολογιστή της εφαρμογής Windows Genuine Advantage Notifications Tool, και κάνει εγκατάσταση 2 ιούς και 5 trojan".