Ο Obama είναι το Mac και η Clinton το PC?!

«Styles makes fights» λένε εδώ και πολλά χρόνια οι Αμερικανοί, το 2008 διαπιστώνουμε όλοι μαζί πως δημιουργεί και προεκλογικές καμπάνιες.

Αναφέρομαι στους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές των τελευταίων μηνών –τουλάχιστον πολιτικά-, οι οποίοι μάχονται για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές στην Αμερική. Ναι φίλε αναγνώστη κατάλαβες σωστά, μιλάω για τον Barack Obama και την Hillary Clinton. Οι δημοσιογράφοι που τους ακολουθούν έχουν βγάλει ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον καθένα. Δεν μιλάω για τις πολιτικές τους απόψεις και τα σχέδια τους για τον προεδρικό τους μέλλον, αυτά είναι για άλλες σελίδες, εδώ μας ενδιαφέρει μια άλλη οπτική. Το στυλ. Τι αντιπροσωπεύουν, πως κάθονται μπροστά στο φακό, τι γκριμάτσες κάνουν, όλα αυτά που δεν πιάνει ίσως η κάμερα αλλά το μάτι προσέχει. Δύσκολα όμως θα συμφωνήσουν για το στυλ του καθένα. Ο κάθε δημοσιογράφος έχει την δική του άποψη. Περισσότερο κομψός ο Obama, πολύ καθώς πρέπει το ντύσιμο της Hillary.

Σε ένα συμφωνούν όλοι. Η σελίδα τους προδίδει το προφίλ τους. (www.barackobama.com και το www.hillaryclinton.com). Ο Barack Obama είναι ένα Mac και η Hillary ένα PC.

To site του Obama είναι αρμονικό, έχει αρκετό ελεύθερο χώρο και απαλά χρώματα. Έχει μια νότα Apple. Στην splash Page του έχει και ένα μεγάλο CHANGE, μου θυμίζει τον Steve Jobs μετά την επιστροφή του στην Apple. O άνθρωπος τότε είχε πει κάτι πολύ απλό. «Είμαστε διαφορετικοί, αλλά τελικά δεν είναι τόσο κακό να είσαι διαφορετικός». Αυτό σου λέει και ο Obama. «Είμαι διαφορετικός, ας κάνουμε όλοι μαζί μια αλλαγή». Για να γυρίσουμε στα τις σελίδας φαίνετε ότι όταν την έφτιαχναν είχαν στον νου τους την νέα γενιά. Ήθελαν να παρουσιάσουν ένα φρέσκο αποτέλεσμα, ένα προϊόν το οποίον να είναι λίγο minimal, λίγο Web 2.0, λίγο διαφορετικό. Και τα κατάφεραν.

«Στο site του Obama τα πάντα είναι αρμονικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Έχει ότι χρειάζεται κάποιο, αλλά η απλότητα εντυπωσιακή. Μου θυμίζει πάρα πολύ έναν Mac.» σημειώνει η Alice Twemlow καθηγήτρια στο School of Visual Arts. Θα συμπληρώσω πάντως πως το «Obama Everywhere» πραγματικά μου έκανε εντύπωση. Θα το βρείτε στο κάτω δεξιά μέρος της σελίδας και περιλαμβάνει απευθείας links για όλα τα Web 2.0 account του Barack. Από facebook και youtube μέχρι twitter blackplanet. Όλα τα έχει.

Από την άλλη πλευρά έχουμε το www.hillaryclinton.com. Μόλις τελειώσει η προεκλογική εκστρατεία η κυρία γερουσιαστής μπορεί κάλλιστα να το πουλήσει στην Microsoft. Είναι εκπληκτικά ενοχλητικό βλέπετε, με πάρα πολλές πληροφορίες που δεν χρειάζονται από την πρώτη κιόλας σελίδα, όπως ακριβώς και τα κουτιά των προϊόντων της Microsoft. «Χρησιμοποιεί πάρα πολύ τα κεφαλαία στην σελίδα της, είναι σαν να θέλει να φωνάξει» σημειώνει η Jason Santa Maria, creative director της Happy Cog Studios, εταιρία που ειδικεύεται στο Web Design ενώ συμπληρώνει πως «Υπάρχουν πολλά μηνύματα που θέλει να περάσει αλλά με αυτόν τον τρόπο παρουσίασης η σελίδα χάνει την ουσία της.» Εγώ θα συμπληρώσω πως το μεγάλο HELP CLOSE THE GAP που έχουν πρώτο πρώτο μου θυμίζει έντονα site το οποίο έχει αφιερώσει την ύπαρξη του στο κλείσιμο της γνωστής εταιρίας ρουχισμού. Τίποτα πιο πρωτότυπο δεν βρήκατε να βάλετε; Το επόμενο βήμα θα ήταν να βάλετε PayPal donation "βοηθήστε την μικρή Hillary να γίνει πρόεδρος". Χμ, αυτό που θυμίζει λίγο εκλογές πενταμελούς στα ελληνικά σχολεία. Ωραίες εποχές.

Λένε πάντως ότι η καλύτερη και πιο γλυκιά αναγνώριση έρχεται από τον εχθρό σου. Και σε αυτό ο Obama κερδίζει τις εντυπώσεις. Ο Martin Avila, General Manager της εταιρίας που έχει αναλάβει το Website του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Ron Paul, δήλωσε πρόσφατα πως «To site του Obama είναι απλά καταπληκτικό!»

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα του Internet, το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορα τα δύο στρατόπεδα. Ο Lawrence Lessig, καθηγητής Νομικής στο Stanford και υποστηρικτής του Obama τονίζει πως στο συγκεκριμένο θέμα οι δύο υποψήφιοι έχουν παρόμοιες θέσεις. Και οι δύο υποστηρίζουν το Internet, και μάλιστα την πλευρά των απλών χρηστών. Ωστόσο του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η πρόταση του Obama να διαθέσει στο κοινό όλα τα δημόσια αρχεία της κυβέρνησης και του δημοσίου. Ενδιαφέρον αυτό..

Ο Lessing πάντως πιστεύει πως τελικός νικητής θα είναι αυτός ο οποίος θα καταφέρει να περάσει το όραμα του στο κοινό. «Δεν παίζει ρόλο μόνο το στυλ» τονίζει. Και είναι εδώ και πολλά χρόνια Mac User..

Εμπνευσμένο από: Noam Cohen, nytimes.com

Σχολιάστε >
4 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.